1. Home
  2. Vesti
  3. Nissan odlaže početak proizvodnje nove generacije modela Qashqai
Nissan odlaže početak proizvodnje nove generacije modela Qashqai
6

Nissan odlaže početak proizvodnje nove generacije modela Qashqai

286
6
Podelite sa prijateljima:

Financial Times otkriva da će japanska marka odložiti početak proizvodnje popularnog SUV-a zbog krize sa korona virusom, ali i zbog nesigurnosti u vezi sa izlaskom Velike Britanije iz EU. 

Nissan do sada nije komentarisao izveštaj FT-a, ali prema dostupnim informacijama, prvi primerci novog Qashqaija trebalo je da siđu sa proizvodnih traka početkom narednog meseca. To će izgleda biti odloženo za april iduće godine, a možda i kasnije, u zavisnosti od toga kako se bude dalje razvijala situacija u Evropi.

Japanski proizvođač je u posebno teškoj situaciji. Rešili su da svoje poslovanje na Starom kontinentu minimalizuju, te će se usredsrediti na kinesko i američko tržište, ali čini se da se Nissan povlači jer jednostavno ne može da nastupi snažno na globalnom nivou.

Kompaniju i dalje trese skandal u vezi sa hapšenjem, a kasnije i bekstvom nekadašnjeg izvršnog direktora Karlosa Gona. U poslednje vreme sve je više informacija koje govore o tome da je Gonu smešteno, ali je evidentno i da je i on imao „putera na glavi“.

Financial Times piše da je neizvesnost u vezi sa odlaskom Velike Britanije iz EU ipak bila ključna za Nissan. Podsetimo, ovaj proizvođač poseduje veliku fabriku u Sanderlendu, gde proizvodi oko pola miliona vozila na godišnjem nivou. Na Qashqai otpada otprilike trećina napravljenih automobila u ovom pogonu, te je jasno koliko je ovo važan model za Nissan.

Fabrika u Sanderlendu orijentisana je ka izvozu vozila, pre svega u kontinentalni deo Evrope, tako da bi eventualne takse za uvoz iz Velike Britanije predstavljale ogroman problem za pomenuti pogon. Nissan ostaje da nestrpljivo čeka rasplet situacije na relaciji UK-EU.

AutoRepublika 

(286)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Moglo bi im se razbiti o glavu odlaganje početka proizvodnje novog QQ-a.

D_C

Veliki je rizik da investiraju ogromne svote novca u fabriku u Sanderlendu u ovom momentu za prelazak na novi model. Ako Velika Britanija do kraja godine ne potpise bescarinski sporazum sa EU, odn vozila proizvedena u Britaniji budu carinjena u EU, ne isplati se uopste praviti ih tamo, pogotovo imajuci u vidu da je u medjuvremenu EU prestala da carini vozila uvezena iz Japana. Posebna komplikacija je uvoz delova u Veliku Britaniju iz ostatka Evrope (ne zaboravimo da Nissam koristi Renault motore) i ‘just in time’ nacin poslovanja ukoliko pri transportu robe na granicama budu cekanja kamiona kao sto je… Pročitaj više »

moron

Znam za taj problem i to razumem, ali, šta ako se to pitanje na relaciji GB-EU ne reši ni za par meseci?

D_C

Uvoz u EU iz Japana?

moron

Moraće da nadju neko, makar privremeno rešenje za tržište EU, jer je QQ do sada veoma značajan u Evropi i mislim da im nije baš pametno da na tom tržištu značajno kasni naslednik dosadašnjeg prodajnog hita.

Izmenjeno 3 godine pre od strane moron
Don

Sta ce nama taj sporazum, sta to mi uvozimo od njih,to njima treba ne nama, samo oni imaju od toga koristi ? Doduše kraljevska vamilija ima.jake veze sa svabama, a i zadnjih 200 godina vladaju svijetom.