1. Home
  2. Vesti
  3. Hyundai i Kia „dobrovoljno“ menjaju motore vozila proizvedenih od 2011. do 2019!
Hyundai i Kia „dobrovoljno“ menjaju motore vozila proizvedenih od 2011. do 2019!
34

Hyundai i Kia „dobrovoljno“ menjaju motore vozila proizvedenih od 2011. do 2019!

5.12K
34
Podelite sa prijateljima:

Sećam se kao da je juče bilo kada je treća generacija modela Kia Optima debitovala krajem 2010. godine. Od brenda koji smo gledali sa podsmehom, i koji smo često poredili sa našim Yugom, korejski proizvođač automobila je stigao da toga da po mnogim karakteristikama nadmaši daleko poznatija imena iz Japana, Nemačke i Amerike. To se posebno odnosi na američko tržište gde Kia i bratski Hyundai prodaju većinu svojih četvorotočkaša izvan naravno Južne Koreje, i smatram da Optima iz ove generacije izgleda bolje nego Toyota Camry, Honda Accord, Ford Fusion ili Volkswagen Passat, a pritom se prodavala za najmanje 20% manje novca.

Drugi će možda više hvaliti mehaničkog blizanca pod imenom Hyundai Sonata, ali za mene lično Optima je taj model koji je preporodio korejsku automobilsku industriju u očima svetske javnosti.


Ali naravno, ako je delovalo previše dobro da bude istinito – to je zato što baš tako i jeste. Postoji ona teorija da automobil može biti „pouzdan, brz i/ili jeftin, i da možete izabrati samo dve karakteristike od ponuđene tri“, a da budete u pravu što se tiče izjave. Tako, Optima i Sonata jesu brzi za svoju kategoriju, posebno ako kupac izabere opcioni 2,0-litarski turbobenzinac, ali po ovoj teoriji to znači da nikako nisu pouzdani.

I zaista, nisu ni bili pošto već duže vreme kruže tužbe na račun problematičnih motora, i to ne samo na ove dve limuzine već i na modelima Hyundai Santa Fe Sport i Tucson, odnosno Kia Sorento i Sportage. Svi su koristili benzince radne zapremine 2,0 i 2,4 litre, a kompanija se našla na optuženičkoj klupi, dovedena na to mesto od strane velikog broja nezadovoljnih vlasnika.

Oni tvrde da bi im motori zaribali i pre nego što istekne fabrička garancija koja se odnosi na sam agregat i na menjač, koja u slučaju Hyundaija i Kije traje u periodu od deset godina ili 160 hiljada kilometara, zavisno od toga šta pre istekne. I mnogi motori zaista jesu zamenjeni pod garancijom, ali kako je sada vremenski period istekao, tako i vlasnici žele novi motor i nakon toga, ukoliko se pokaže problematičnim.

Kako to obično biva, (korejski) proizvođač je prvo svalio krivicu na vlasnike i tvrdio da nisu redovno menjali motorno ulje, ali kako je lista problema sa „harizmatičnim“ motorima rasla, tako takva linija odbrane više nije funkcionisala. Kasnije je doneta odluka da problematični motori budu zamenjeni, ali je ona važila samo za one vlasnike koji su kupili ove četvorotočkaše kao nove.

Međutim, korejski giganti su nedavno poraženi na sudu, pa će sada morati popraviti automobile i onim vlasnicima koji su ih kupili kao polovnjake. Doduše samo ako motor već nije zamenjen. Reč je o milionskom broju vozila i samim tim Hyundai i Kiju čekaju drastični troškovi i opozivi, pošto se procenjuje da svaki novi motor košta i do tri hiljade američkih dolara.

U svakom slučaju, kao što smo spomenuli, izaberite dve karakteristike od ponuđenih za automobil- pouzdan, brz i jeftin. Onu treću nikako ne možete da dobijete, a ako zvuči previše dobro da bi bilo istinito, to je zato što tako i jeste, da ponovimo tvrdnju s početka izveštaja o legendarnoj pouzdanosti korejskih automobila.

Vlasnici Hyundaija i Kija proizvedenih u periodu od 2011. do 2019. godine, to najbolje znaju.

AutoRepublika

(5115)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

34 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud Časni

Ništa novo s čim odavno nisu upoznati vlasnici bmw

BB

A jeli paše taj motor u Ceed? Pitam za prijatelja 😇

J4ZZ3R

Prijatelj iz principa neće da menja jer je zadovoljan trenutnim 🙂

BB

Jče mi se žali da bez 180 ks nema ništa, veli slabo plaća kazne za brzinu…😉

moron

Je li, oni novi silni stacionarni radari kroz RS ( na prelepim crnim stubovima, sa fluoroscentnom zelenom poprečnom trakom na vrhu ), da li je ono već funkcionalno ?
Ili su za sada samo ukras ?

TheStig

Rade u okolini Banja Luke. I to je jedini dio gdje za sada rade.U Istočnom dijelu Rep Srpske ne rade također. Informacija iz prve ruke. Probavao sam 😂

Izmenjeno 1 godina pre od strane TheStig
Laki

Navodno ne rade svi „Nemoj pa se neboj“ ovde pomaže!

moron

Da, to pomaže najviše 😃

BB

Ma rade svi, sve je to funkcionalno. Bolje vjerovati nego provjeravati 😜
I pazi ih se, mogu da se okreću oko svoje osi, ti navikneš da je usmjeren na jednu stranu a oni ga okrenu pa snima drugu…

TheStig

Ne rade. Imam prijatelja u Mup-u. Rade u BL. Ostalo ne radi. Mora biti probni period, pa se mora objaviti sluzbeno da su pusteni u rad.

TheStig

U Ceed-a samo V8 small block može da ide kao zamjena 🤪

BB

Pa to ima da isCeedi rezervoar 😜

Bungi

Hjundai Aksent 1.4 benzinka.Imao ga komšija, pržio ga na plin.Ulje mijenjao svake prestupne godine.Na 320 000 km, prodao ga za bagatelu.Zreo za autolimara ali motor, jok, ka’ki.On i dalje ide.Neće se mehaničar ni jedan hljeba od njega najesti.

Iznogud Časni

Taj je dobar, ovdje je problem drugi motor. I Scoty pokazuje loše Kia motore , nije to nista novo

moron

Dešava se … Svakome.

Renault Terminator

Kiji i Hyundai te havarije se dešavaju zato što ne znaju da naprave motor da valja.
Francuzima i Švabama se to dešava zato što oni namjerno,svjesno,zaseru neki tip motora.Renault,Peugeot,BMW,Mečka…svi oni mogu napraviti neuništive motore,ali bukvalno neuništive koji mogu uz minimalno i aljkavo održavanje da pređu više miliona kilometara bez problema.
Ali svi mi znamo zašto oni takve motor ne prave…naučiće i Korejanci da naprave motor,taman kada nauče ti motori neće smeti više da se voze po belosvetkim drumovima od strujaša i ostalih zelenih trovača.

TheStig

Otvorio sam prozor da izađe glupost. 😁

Renault Terminator

A ja ti ostavio kondom na prozoru da se nerazmnožavaš više😁…

TheStig

Jesi li toliko inteligentan da vrtis uvijek 2 fazona? Vrati foru dinosaurusu 🤣🤣🤣Klinci u 2 osnovne imaju bolje folove haha.😆

Izmenjeno 1 godina pre od strane TheStig
Renault Terminator

Pa zavisi koliko je sagovornik preko puta inteligentan,shodno tome takvi „fazoni“ i idu…
A koji je drugi „fazon“😁?

TheStig

Nemam pojma iskreno, znam da si neke ovnove spominjao. Ne razumijem taj gastarbajterski neuki jezik. Valjda jer mi je iq u trocifrenom. Da se ne uvrijede drugi gastarbajteri, cast izuzecima.

Renault Terminator

Pa kada nemaš pojma kako onda znaš da vrtim samo 2 „fazona“?
Nemoj biti skroman,evo ja te častim četvorocifrenim iq-om,sa tri nule😁.

TheStig

Ti prvo ne znas sta je iq. Drugo, vise glupih izjava od nekoga na ovom glasilu nisam cuo. Ko cita tvoje komentare umiru mu momentalno mozdane celije 😂

Renault Terminator

Nisam znao ni da ti je trocifren iq dok se nisi ovako javno pohvalio😁.I ja te pohvalim sa četvorocifrenim iq sa tri nule i tebi opet malo.Ne može čovijek da ti udovolji nikako🙂.
Nego mi neodgovori na pitanje…tako inteligentan😁.

TheStig

Nisam se ja hvalio. Covjek sa iole razvijenim mozgom i inteligencijom ima iq oko 100 pa naviše. To je opštepoznata činjenica.

Rekao sam ti bolan, ti pricas o kondomima ovnovima i lijepiš slike Alfe sa glupim komentarima. Dotle seže tvoj humor.

Izmenjeno 1 godina pre od strane TheStig
Renault Terminator

Pa što onda spominješ svoj iq,ja nisam tražio broj koeficijenta tvoje inteligencije niti me to zanima,vidim šta pišeš i da se lako zaključiti koliko si inteligentan.

Pa ti „fazoni“ su taman na tvom iq nivou,čim se pecaš na njih kao som na varalicu🙂..

TheStig

Nisam ni ja niti bilo ko drugi trazio da iznosis izmisljotine o cemu se god govori pa seres na dnevnoj bazi.

Neko da se peca na tvoje budalaštine? Grohotom se smijem 😂 Opasulji se. Mator čovjek da bude na tvom nivou emancipacije i razmišljanja je porazno. Odjavljujem se iz ove diskusije dok nisam počeo da trazim slike Renoa i šaram po njima kao ti sa Alfom. Uh cek, to nije potrebno ipak. Svi znaju da je bolje imati ulcerozni kolitis nego voziti Renoa.

Renault Terminator

Pa nisam ni ja tražio da ti komentarišeš šta ja pišem.I ko si ti da meni govoriš šta ja smem a šta ne da pišem na AR?Kakve si bunike jeo,jesi ti normalan?

Pa evo ti se upeco,ti si prvi replicirao na moj post,niti sam ti se obraćao tebi,niti sam te gdje spominjao a ti ko som zagrizao i hoće otet štap iz ruke koliko je zapeo🙂.
Eto,da si malo koristio taj svoj veliki iq sa kojim se dičiš ne bi se ni upuštao sa matorim u diskusiju kojoj unapred nisi dorastao,ni po znanju ni po životnom iskustvu.

Yankee

Pa kako to da Toyota moze da pravi dugotrajne motore i da bude finansijski bas jaka, a svi drugi ne mogu?

Renault Terminator

Pa i ostali nabrojani prave dugotrajne motore…ali ne i neunistive.Može Toyota napraviti još kvalitetniji motor nego što pravi sad…

Yankee

Na ovom svetu nista nije neunistivo.

Renault Terminator

Naravno da nije,kažem ti to ovako u poređenju sa aktuelnim motorima,nasuprot njih bi bili poput neuništivih.

maslar

ako nisi znao bmw i mercedes ceshce se kvare nego hundai / kia i ne znam da na balkanu da ima neko hundai / kia sa benzincem 2.0 pa i 2.4 vecina su 1.6 i dizel

Iznogud Časni

Tako je pogledaj car wizard kanal na YouTube ili kanal od onog sto chrisfixu pravi BMW da vidis koliko je prepravki morao napraviti na motoru. Tamo lik objašnjava zašto mrzi BMW , 3 $ gasket a on mora da naplati 1000€ mušteriji jer je skinuo pola auta , čitav motor itd

Izmenjeno 1 godina pre od strane Iznogud Časni