1. Home
  2. Vesti
  3. Opel planira veliku fabriku baterija za električne automobile
Opel planira veliku fabriku baterija za električne automobile
0

Opel planira veliku fabriku baterija za električne automobile

140
0
Podelite sa prijateljima:

Šef nemačke marke, Mikael Lošeler, potvrdio je da će pogon za proizvodnju baterija Opel biti lociran u Kajzerslauternu i da će imati kapacitet da montira dovoljno baterija za pola miliona vozila na godišnjem nivou. 

Opel ovde zastupa interese Stellantisa, a fabrika će zapravo biti zajednički poduhvat sa Totalom i nosiće zvaničan naziv ACC – Automotive Cells Company. Proizvodnja bi trebalo da startuje 2025. godine.

U međuvremenu, sa druge strane reke Rajne, 2023. godine otpočeće proizvodnja baterija u Duvrenu, u fabrici koja bi trebalo da bude klon sa onom koja će nešto kasnije početi sa radom u Kajzerslauternu. ACC navodi da će oba pogona imati kapacitet proizvodnje 24 hWh baterija, a da bi potencijalno mogao da naraste na čak 32 gWh. Osim za vozila Stellantisa, zainteresovani i za ulogu „komponentaša“ kod drugih brendova van matične grupacije.

Mikael Lošeler istakao je da je nova fabrika za proizvodnju baterija bitna sa mnogo aspekata. Osim što omogućava lakšu elektrifikaciju, tu je i pokrivanje radnih mesta. „Opel u Kajzerslauternu proizvodi dizel motore, a neki od radnika koji su uposleni na tom procesu proći će novi trening i preći u pogon za baterije“, naveo je Lošeler.

Totalna investicija u ovom nemačkom gradu za izgradnju fabrike za proizvodnju baterija trebalo bi da iznosi oko 2 milijarde evra, dok će ukupna ulaganja u dva pogona, zajedno sa onim u Francuskoj, biti oko pet milijardi evra.

Kako je EU proglasila fabrike za proizvodnju baterija za električna vozila strateškim ciljem, tako su se otvorila vrata za mogućnost državne pomoći pri izgradnji istih. Tako će Francuska učestvovati u ukupnim troškovima sa 846 miliona evra, a Nemačka će uplatiti 437 miliona evra.

Opelov pogon u Kajzerslauternu ima dugu istoriju. Počeo je sa radom 1966. godine i danas proizvodi dvolitarske dizel motore, kao i osovine i delove karoserije za brend iz Riselshajma. Ovde trenutno radi 1.500 radnika.

AutoRepublika 

(140)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments