1. Home
  2. Vesti
  3. Fiat Tipo ostaje bez jednolitarskog trocilindarskog benzinca od 100 konjskih snaga
Fiat Tipo ostaje bez jednolitarskog trocilindarskog benzinca od 100 konjskih snaga
25

Fiat Tipo ostaje bez jednolitarskog trocilindarskog benzinca od 100 konjskih snaga

3.58K
25
Podelite sa prijateljima:

Fiatov jeftini kompakt pretrpeo je novo i važno prilagođavanje u svojoj ponudi mehanike. Krajem prošle godine su bile najavljivane promene u gami Fiata Tipa. Italijanski model se oprostio od dizel verzija da bi se akcenat stavio na benzinske motore. Nakon nekoliko meseci, brend ponovo ograničava broj opcija dostupnih prilikom konfigurisanja ovog modela.

Benzinski motor koji je igrao vodeću ulogu u pozicioniranju Tipa tržištu. Početna cena mu je bila što je moguće konkurentnija i pristupačnija (mada je u zadnje vreme i to bulo diskutabilno). Motor od 100 KS više nije dostupan i, stoga, Fiatov model počinje da se kladi na elektrifikaciju.

Fiat je strukturirao asortiman Tipa za 2023. u osnovni (Tipo), Garmin, RED i nivo opreme Cross. Pored toga, treba zapamtiti da je dostupan u dve varijante karoserije. S jedne strane tu je model hečbek (5 vrata), a sa druge, karavan.

Takođe treba pomenuti i nove pakete Comfort, Style i Tech. Oni omogućavaju proširenje standardne opreme svakog od prethodno navedenih paketa.

U delu mehanike je došlo do najvažnijih promena. Fiat je odlučio da prekine prodaju Tipa sa 1,0-litarskim trocilindričnim benzinskim motorom. Blok razvija snagu od 100 KS i 190 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Uparen je sa petostepenim manuelnim menjačem i pogonom na prednje točkove. Ranije je Fiat ukinuo i atmosferski motor 1.4 sa 95 KS sa šestostepenim menjačem.

Nakon nestanka ovih motora, u asortimanu je ostao samo jedan agregat. I „naelektrisan“ je. To je 1,5-litarski hibridni motor sa četiri cilindra. Dostiže snagu od 130 KS i 240 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Povezan je sa sedmostepenim automatskim menjačem sa dvostrukom spojnicom. Takođe ima pogon na prednje točkove. Glavna caka je u tome što poseduje 48-voltnu hibridnu mild tehnologiju (MHEV).

Još uvek nemamo informaciju da li ovo važi i za naše tržište. Do tada, potražite u arhivi testove aktuelnog Tipa sa različitim motorima.

AutoRepublika

(3580)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

25 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ako ovo bude tačno, to je siucid za Tipo. Mada, koliko godina ima i kako se i inače prodaje, njemu je smiraj duše svakako sve bliži.

Njegova Visost

Ostarjeli 🤡 nego, jel panda idalje najprodavanija u Italiji?

Njegova Visost

Breaking News : RTS javlja. na posljednjem ispraćaju jednolitrenog trocilindrasa vidjeni su drug moron i jedan od najvećih obožavatelja drug Rikoset 🤡

moron

😂

Rikošet

Jedino će presa da zaplače za njim 🙂

Modena

Trebali su da ostave onaj dvocilindricni twinair od 86ks sa turbom. Opasan zvrk je bio taj motor. Ide odlicno a neunistiv je, samo redovno ulje na 10.000 i mali multiair filter menjati na svakih 50.000. Zvuk kao Yamaha. 🙂

moron

Pa, bio je u 500L i Twin Air od 105 ks. I imao je sa njim veoma slične perfomanse kao i sa verzijom sa 1,6 MJ od 105 ks. Jer, 105 ks je 105 ks 😂
Taj od 86 ks je u 500L mislim bio u varijnati sa CNG

S mile

Kakva je dugotrajnost tog motora sa CNGom.

s mile

uh, 100k je baš malo… obično su fiatovi motori dugotrajni… nadam se da majstor nije u pravu

Dragan

Neverovatno da Fiat nije hteo da ubaci ovaj 1.5 Hybrid u 500L!

moron

Neverovatno je da nisu hteli da ubace ni 1,0T od 100 ks u 500L. A bio bi mnogo prijatniji od 1,4 od 95 ks. Ne zbog 5 ks više, već zbog većeg i boljeg maks. obrtnog momenta.

Ali, Žabari su čudo. Oni često povlače poteze u svojoj gami koji mi deluju kao da ih povlače naveći neprijatelji brenda.

Matori

Šta često? Uvek!

moron

Iz perspektive kupaca zaista mi deluje da vuku poteze na nevidjeno glup način. Ili tako rade i svi ostali, a ja emotivan samo prema Fiatu, pa ne primećujem tako izraženo jako autodestruktivno ponašanje i kod ostalih kao kod Fiata … 😂

Matori

Nisam se ni ja šalio.

Njegova Visost!

Treba vidjet koja to vrhuška vodi Fiat, kojem lobiju pripadaju, mislim da nisu talijani, i tu je ključ i rješenje problema.

Njegova Visost!

Hvali Fiat a ne vozi Fiat…podsjećaš me ja jednog što fali alfu a vozi bmw
🤭

dude

MG ZS 1.5 (4 cilindra, bez turbo punjaca) kosta nekih 19000eur, sto je jako konkurentno u odnosu na Fiat i Dacia, a oprema mnogo, mnogo bolja. Garancija 7 godina. I posle se cude zasto Kinezi osvajaju svet.

moron

Oprema je „mnogo, mnogo bolja“ na onom u top opremi ( taj sam detaljno gledao ), koji je i sa drugim (tj. sa turbo) motorom.
Taj baznjak mi uopšte ne deluje izdašan sa opremom i opštim ugodjajem u odnosu na top Sandero Stepway.

Njegova Visost!

Čudi me da Moron nije napravio test MGa

BB

Ja sam sjedio u jednom ZS ( inače skraćenica od Zajebalo Svet), kad sam iza toga sjeo u Vitaru, kao da sam sjeo na traktor, doduše ne Fiatov (ima moron jedan video za tebe 😜).

Dakle bio bi red da se testira ZS, jako mu gazda dozvoli 😜

Njegova Visost!

Ja kakva makina taj Fiat, nemam riječi. Bio bi red.

Alex

Imam vec 3 meseca 1.0 tipa cross. Evo smo na skijatosu trenutno.
Prezadovoljan sam.

Nenad

1,2 bokser motor atmosverski je neunistiv .Steta sto su ga izbacili,nije ulje trosio jao ovi novi ,povoljan za odrzavanje .Pun pogodak je bio.

Role

Za neupućene: ima Fiat jedan benzinac atmosferski 1.3 sa 101KS. Izveden od 1.0 trocilindričnog iz Fiat-a 500. Opasno malo troši i ima samo 2 ventila po cilindru!!!