1. Home
  2. Vesti
  3. Novi Mitsubishi ASX dolazi kao blizanac Renaultovog Captura
Novi Mitsubishi ASX dolazi kao blizanac Renaultovog Captura
8

Novi Mitsubishi ASX dolazi kao blizanac Renaultovog Captura

975
8
Podelite sa prijateljima:

Mnoge neće začuditi to što će budući japanski krosover biti izrađen na francuskoj platformi, onoj na kojoj počiva i nama bolje znani Captur. Razlog je naravno javan, a tiče se pripadnosti istoj gigantskoj automobilskoj alijansi predvođenoj Renaultom i Nissanom.

Razvojni tim polako priprema debi nove generacije kompaktnog krosovera s oznakam Mitsubishija ASX. Australijsko izdanje lista The Drive je izvestilo da će premijera biti organizovana pre isteka 2022. godine i da će glavna promena biti oličena u vidu tranzicije japanskog krosovera na Renaultovu platformu na kojoj leži i Captur. U međuvremenu, aktuelni ASX je završio karijeru na jednom evropskom tržištu, a kako prenosi češki portal auto.cz, to je baš njihovo.

Ukidanje ponude aktuelne iteracije ASX-a deluje baš preuranjeno, posebno znajući da model novog naraštaja još uvek nije predstavljen. Kod nas se ovaj kompaktni Mitsubishi (još uvek) nudi po početnoj ceni od 18 hiljada evra za verziju s prednjim pogonom i 1,6-litarskim benzinskim motorom dok se znatno bolje opremljeni dizel iste zapremine može dobiti s pogonom na sve točkove i za 25 hiljada evra.

Kako bilo, novi ASX će u tehničkom smislu biti replika evropskog Captura, s tim da su svi izgledi da će se novajlija po pitanju stila osloniti na, 2016. godine prikazani koncepr Mitsubishi eX, koji vidimo na naslovnoj fotografiji i koji je usklađen s aktuelnim korporativnim stilom marke iz Azije.

Ne treba biti neka posebna mudrica pa znati da prelazak na galsku arhitekturu podrazumeva i značajne uštede u novcu i vremenu potrebnom za razvoj novog pokolenja vozila, pa će tako i sam čin proizvodnje biti ušuškan unutar zidina fabrike Renaulta, što će dovesti i do pojednostavljena procesa homologacije na evropskom tržištu.

Inače, aktuelna generacija modela Mitsubishi ASX je u proizvodnji još od davne 2010. godine, ali ga nešto i ne viđamo prečesto na ulicama. Zanimljivo, dok je kod nas prodaja na nivou statističke greške, u samoj gami Mitsubishija je ovaj model jedan od tri najpopularnija modela…

AutoRepublika

(975)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
M M

Jaooo, japaner ko japaner, sklepano ko sekirom da je tesano

TheStig

Hajde idi vrati se na portal sa kojeg si došao. Došao ovdje da lijepi svoje hejterske no brain komentare. Japanci su, za tvoju informaciju, izmislili modernu automobilsku industriju i pokazali svijetu da automobil iako je sastavljen od hiljada i hiljada komponenti moze da bude pouzdan.

M M

Japanci!?
Neka se vrate odakle su izmileli, iz Istočne Azije. Ovo sa slike što nam predstavljaju je još jedno gov..no iz Japana. Onako, jadno i ćoškasto sa lim od konzerve i bez ukusa.
Sjebaše Reno Captur, koji je nastao kao sjeban klio. Znači, ovo gov..no je duplo sjebano

Mik

Ne jedi što se ne jede. Marmunu jedan!

moron

ASX je formalno još uvek živ?
PSA je davno eutanizirao svoje klonove, 4008 i C4 AirCross. Da nije bilo „originala“, u PSA verzijama se ne bi našao ni 1,8 „HDI“ … Odličan motor je bio, rekao bih.

Branko

Btw, novi ASX 2023 dolazi isključivo kao PHEV, barem za EU.

Srbin

ASX ne može da se kupi u Srbiji od početka 2020. godine. Naravno ni u celoj Evropi. Prodaje se na ostalim kontinentima, ali sa motorima od preko 2000ccm. i nešto drugačijim prednjim delom. To je odličan, neuništiv automobil, ali sa kako kažu Klarkson i ekipa sa očajnim menjačima i slabim motorima. Samo 4×4 verzije imaju šesto stepeni manuelni menjač. U Srbiji se slabo prodavao prvenstveno zbog očajnog servisa i vrlo žednih motora.

Branko

Svaki ASX sa dizel motorom je imao 6 brzinski mjenjač, ručni ili automatski, a bilo ih je i 2WD i 4WD. Benzinac 1.6 je bio malo nejak, posebno kod nižih okretaja, a jedini je imao 5 MT. Ali dizeli su išli dobro, a 1.8 Di-D 150 KS i jako dobro. Imali smo u firmi jednog, išao je 220 km/h po brzinomjeru.