1. Home
  2. Vesti
  3. Shelby GT500KR je najmoćniji serijski Ford Mustang u istoriji
Shelby GT500KR je najmoćniji serijski Ford Mustang u istoriji
0

Shelby GT500KR je najmoćniji serijski Ford Mustang u istoriji

1.55K
0
Podelite sa prijateljima:

Svima nam je jasno da će električni automobili jednog dana zavladati ulicama, a možda zavlada i neki drugi vid alternativno pogonjenih vozila, ali sasvim je sigurno da benzina neće uvek biti. Ali, dok se to ne desi, određeni automobilski proizvođači žele da odu u penziju s velikom slavom, a jedan od njih je firma Shelby American.

Dugogodišnji Fordov partner je osmislio neke od najpoznatijih četvorotočkaša koje je svet ikada mogao da vidi. Kako se trenutna generacija modela Mustang približava kraju, tako je tjuner odlučio da ponovo debituje s čuvenim izdanjem KR, na konfiguraciji Shelby GT500.

Ona je naravno skraćenica od „King of the Road“ ili prevedeno „Kralj puteva“, a već je bila deo ponude 1968. i 2008. godine. Kao i ranije, KR će predstavljati sam vrh Mustangove palete, i to sa performansama o kojima rivali kao što su Chevrolet Camaro i Dodge Challenger mogu samo da sanjaju.

Za početak, ispod haube se ponovo krije 5,2-litarski benzinac sa osam cilindara, ali dok u standardnom Shelbyju GT500, on razvija 760 konjskih snaga, KR je moćniji za čak 140 „grla“. Nažalost, Ford više ne nudi manuelni menjač na Shelbyju, pa tako i varijanta KR prenosi snagu na zadnje točkove preko sedmostepenog automatskog menjača.

Tjuner nam obećava da će ovaj velikan biti u stanju da pređe četvrtinu milje (402 metra) za manje od deset sekundi.
Lista modifikacija se ne završava samo na motoru već se tiče izmena i na ogibljenju, kočnicama, 20-inčnim felnama i još mnogo toga.

Firma je dodala i posebne branike da bi poboljšala aerodinamičke parametre, kao i haubu razvijenu od plastike ojačanom ugljeničnim vlaknima kako bi se naglasila uštedi na masi vozila. Enterijer je dobio nova sedišta i posebne značke, ali osim toga, uglavnom se nije izmenio u poređenju sa standardnim varijatetom GT500.


Shelby American kaže da će paket KR biti dostupan tokom tri godine i to počev od 2022. Firma namerava da ponudi svega 60 jedinica godišnje u Sjedinjenim Američkim Država uz još ukupno 45 primeraka za izvoz. To nam znači da kada prodaja bude kompletirana, što će biti slučaj 2024. godine, samo 225 primerka će nositi oznake KR-a, što će ga učiniti značajno ređim u poređenju sa prethodnicima.

Naravno, ovo zadovoljstvo nikako ne može da bude jeftino. Ukoliko želite kompletan automobil, moraćete izdvojiti čak 127.895 dolara, ali ako već posedujete Shelby GT500 (uključujući i one iz 2020. i 2021. godine), onda će vam Shelby American izvršiti preradu za „samo“ 54.995 „zelembaća“.

Radi poređenja, standardni Shelby GT500 košta 72.900 najmanjih zelenih novčanica. Ogromna brojka svakako, ali ne sumnjamo da će svi biti rasprodati daleko pre nego što serijska proizvodnja uopšte startuje.

AutoRepublika

(1553)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments