1. Home
  2. Vesti
  3. Kineska marka Huanghe priredila aerodinamični kamion
Kineska marka Huanghe priredila aerodinamični kamion
0

Kineska marka Huanghe priredila aerodinamični kamion

572
0
Podelite sa prijateljima:

Uprkos pandemiji koja ponovo širi svoj pogubni uticaj i na ekonomiju, Kina nastavlja s razvojem sopstvene industrije. Ostvaren je još jedan proboj u oblasti razvoja komercijalnih vozila, a što je demonstrirao koncern CNHTC, inače dobro poznat, pored matične države, i u Rusiji. Ovaj entitet proizvodi kamione više marki, među kojima su možda malo zvučnija sledeća imena: HOWO, Hania, SITRAK.

Ovoga puta je filijala Jining predstavila svoju gamu na koju se najviše ponosi – Huanghe X7. Ipak, u smislu dizajna ovde nema nikakvih posebnih proboja jer je u pitanju konvencionalni kamion s pogosnkom konfiguracijom 6×4, inače razvijenom za četrdesetotonsko vozilo.

Glavne jedinice, i po pitanju dizela, ali i osovina, predstavljaju analogne modele nemačkog MAN-a, izrađenog u Kini. To i nije iznenađujuće kada znamo da MAN i CNHTC posluju u okviru zajedničkog poduhvata u toj azijskoj zemlji. Tako su Kinezi od MAN-a i dobili svu potrebnu dokumentaciju i opremu za modele MAN F2000 i TGA.

Glavna razlika među novim proizvodima se odnosi na neobičan oblik bizarnog prednjeg dela, kao i nesvakidašnju šoferšajbnu. Zahvaljujući tome, koeficijent otpora vazduhu iznosi samo 0,37, na koji način kamion ima ovaj parametar u zoni karakterističnoj za putničke automobile. Kao rezultat navedenog postignuća, konstruktor navodi da je ostvarena ušteda u potrošnji dizel goriva i do 15%, u poređu s teškašima konvencionalnog dizajna.

Sam naziv Huanghe nam kaže vrlo malo toga, rekli bismo čak i ništa, ali se svakako odnosi na neke detalje iz prošlosti marke CNHTC. Činjenica je da je taj naziv stajao na prvim kineskim kamionima, a u prevodu na naš jezik Huanghe znači „žuta reka“.

Istorijski podaci sadrže informaciju da je fabrika za proizvodnju kamiona ove marke počela s radom 1963. (dok neki tu pominju i 1967. godinu), a prvi primerak je bio JN150, što je bila licencirana, legalna kopija čehoslovačke Škode 706. Fotografija iznad prikazuje taj kamion.

Zatim je kompanija započela s proizvodnjom vozila JN 162 utemeljenom na modelu rumunske marke ROMAN, a aktivnost je takođe bila u skladu s pravom, jer su Kinezi za to plaćali licencu. Kamion s oznakom iz prethodne rečenice je izrađivan u više modifikacija, a proizvodnja je trajala sve do početka novog milenijuma. Zato, pomenutu „žutu reku“ prepoznaju svi u Kini i kao takav, naziv nije loš u smislu tržišnih predispozicija.

AutoRepublika

(572)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments