1. Home
  2. Vesti
  3. Koliki je domet električnog pikap kamioneta kada obavlja posao za koji je stvoren?
Koliki je domet električnog pikap kamioneta kada obavlja posao za koji je stvoren?
4

Koliki je domet električnog pikap kamioneta kada obavlja posao za koji je stvoren?

678
4
Podelite sa prijateljima:

Da, dočekali smo i to. Radnički pikap kamioneti polako ali sigurno prelaze na struju, i već možemo da vidimo njihovu najezdu u vidu modela kao što su Ford F-150 Lightning, GMC Hummer, Tesla Cybertruck, Rivian R1T i mnogih drugih. R1T je postao pionir u serijskoj proizvodnji i nedavno je krenuo sa isporukama ka kupcima, a kompanija sa sedištem u američkoj saveznoj državi Kaliforniji reklamira svog velikana uz navođenje podatka o autonomiji od 505 kilometara.

Rekli bismo da je to perfektna brojka, ona koja je i više nego dovoljna za svakodnevnu vožnju, ali kamioneti nisu vozila koja će neki mladunac voziti po gradu, kao Teslin Model 3, na primer.

Mnogima služe za rekeaciju i sitne poslove oko kuće, ali postoje i oni koji rade na građevinama, farmama i prevoze teške terete preko cele Amerike. U takvim uslovima je za očekivati da električni pikap kamionet nikako ne priđu brojkama koje imaju na papiru, zar ne?

U to se uverio jedan od vlasnika spomenutog Rivijana R1T, koji je nedavno odlučio da prevali distancu dugačku čak 4.344 kilometara između američkih saveznih država Mičigena i Kalifornije, i to tako što je vukao prikolicu sa Fordom Mustangom na njoj.

Rivian ne preporučuje da vučete prikolice čija masa prevazilazi pet tona, iako je R1T uglavnom sposoban za tako nešto, a vlasnik će reći da kamionet praktično nije ni osetio prikolicu iza sebe i da je celokupni put protekao u udobnoj vožnji.

Punjenje baterija je uglavnom obavljano na brzim punjačima, i to onima koji su lociranimi uz lance prodavnica Walmarta. Baterija nikada nije bila napunjena više od 80%, niti je pala na manje od 16%, i u tim uslovima vlasnik se morao zaustavljati svakih 160 kilometara da je napuni.

Razlog za tako nešto leži u podatku da onih preostalih (zaključnih) 20% punjenja traje srazmerno mnogo duže nego kada ja baterija više prazna (do 80% kapaciteta), pa su eksperti zaključili da u idealnim uslovima vožnje R1T može da pređe oko 400 kilometara sa jednom baterijom, i to od 100% dopunjenosti pa do potpunog pražnjenja.

Pritom moramo da spomenemo da su prikolica i Mustang bili teški preko tri tone, i da put preko cele Amerike prolazi i kroz mnoge planinske krajeva s veoma hladnom klimom. U takvim uslovima, čak i da imate automobil pogonjen motorom s unutrašnjim sagorevanjem goriva, potrošnja istog bi vam nužno značajno skočila.


Na sreću, sa modernim punjačima, zaustavljanje nije dugo trajalo pa je vlasnik bio u stanju da dnevno pređe oko 560 kilometara, i pritom priznaje da se često zaustavljao da vidi razne znamenitnosti koje Amerika ima da ponudi. Ne sumnjamo da je celokupni posao zadovoljavajući za jednog pionira, ali samo ne treba očekivati da ćemo zaista, u realnom životu i videti električne kamionete kako obavljaju teže poslove, barem ne još neko vreme.

AutoRepublika

(678)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud Časni

i u tim uslovima vlasnik se morao zaustavljati svakih 160 kilometara da je napuni. Sunce ti kalajsano , pa to su ti uslovi koje svaki dildo ima, šta seres? Jel većini ionako deklarirano 400km , jel se ionako svi voze od 80 do 16 ako ima sreću da nadje punjač. I da, to vam je to, svakih 160 km stajanje! Još da uključi klimu i grijanje ili hlađenje, pa odleđivanje stakala ne bi dildo prošao ni tih bijednih 160 km. Eto, pederi, 160 km vam je neka realnost sa dildom! Jebo vas dildo i ekologija!

BB

A koliko bi potrošio Mustang da je vukao Riviana na prikolici? 😂
Uglavnom je uvijek imao rezevu, nadam se da je Mustang imao kuku 😜

Iznogud Časni

Benzina? Šta me boli paprika koliko bi trošio, nek troši, ima se, može se! Ništa ne smeta.

matori

Bilo bi interesantno znati podatak o ukupnom vremenu provedenom na punjačima i eventualno u čekanju na zauzete punjače.