1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Redak Bugattijev prototip u oglasima
AR pijaca klasika: Redak Bugattijev prototip u oglasima

AR pijaca klasika: Redak Bugattijev prototip u oglasima

685
1
Podelite sa prijateljima:

Pronaći u prodaji neki model kompanije Bugatti je gotovo nemoguća misija, pošto se uglavnom proizvode u veoma malim serijama i koštaju brdo novca. Ali videti jedan od njih u oglasu, i to u izdanju prototipa, jeste još veći podvig. Baš tako nešto se desilo ovih dana kada je aukcijska kuća Schaltkulisse u Nemačkoj objavila da prodaje jedan od samo tri proizvedena Bugattija EB112.

On možda ima neke detalje koje smo navikli da vidimo od ovog brenda, kao što su maska hladnjaka i veliki broj cilindara (u ovom slučaju dvanaest), ali sigurno nismo očekivali da vidimo četvoro vrata, zar ne?


Pa u čemu je onda „štos“? Pre nego što je Volkswagen preuzeo vlasništvo nad francuskom firmom, Bugatti je bio u rukama privatnog industrijalca Romana Artijolija. On je uspostavio saradnju s čuvenim dizajnerom Đorđetom Đuđarom, u želji da mu ovaj „nacrta“ limuzinu, koja će imati sve one karakteristike koje su krasile brend kroz istoriju.

EB112 (po osnivaču kompanije Etoreu Bugatiju i 112 godina od njegovog rođenja) je debitovao na Salonu automobila u Ženevi 1993. godine, a prvi primerak je proizvela legendarna italijanska dizajnerska kuća Pininfarina. Bugatti je zatim u sopstvenoj režiji izradio još dva primerka pre nego što je morao da zatvori vrata zbog teške finansijske situacije. O ovome smo detaljno pisali u jednom od ranijih izdanja zanimljivosti dana gde smo analizirali kako je firma ponovno oživljena.

Spomenućemo da EB112 pokreće 6,0-litarski benzinac sa dvanaest cilindara koji razvija 450 „konja“, a snaga se prenosi na točkove preko petostepenog manuelnog menjača. U stanju je da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za samo 4,3 sekunde i da dostigne maksimalnu brzinu od 298 km/h.

Ovaj konkretni primerak modela EB112 je onaj sa brojem šasije 39002, što nam govori da nije Pininfarin, već onaj koji je kasnije sklopljen u Francuskoj. Do sada je prevalio samo 3.900 kilometara, a iako ga je izložbeno-prodajni salon u Švajcarskoj naručio još 1993. godine, isporučen je tek sedam godina kasnije.

Razlog za tako nešto leži u podatku da je nakon bankrota, sva imovina prodata trkačkom timu Monacno Racing, a ovi su koristili EB112 za parade i promocije.

Schaltkulisse ne navodi u oglasu koliko ovaj retki prototip košta, ali eksperti smatraju da je skuplji nego novi Chiron, što najverovatnije znači da će novi vlasnik morati da izdvoji preko tri miliona američkih dolara.

Zoran Tomasović

(685)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Mixito

Brzi nije,ali je skuplji…