1. Home
  2. Prezentacije
  3. Geely restilizovao krosover Icon
Geely restilizovao krosover Icon
6

Geely restilizovao krosover Icon

158
6
Podelite sa prijateljima:

Krosover Geely Icon koji je lansiran 2019. godine je najbliži rođak, na istoku dobro poznatog Coolraya. Automobili su veoma slični po veličini, pa je tako Icon dug 4.350 milimetara, izrađen je na istoj arhitekturi BMA i opremljen je istim jedinicama, ali zato Icon poseduje potpuno osoben dizjan i umesto polukrute zadnje osovine nudi nezavisno oslanjanje.

Oba modela su prošla kroz planiranu modernizaciju u istom periodu, ali je Coolray već predstavljen, dok je današnja priča o tome kako restilizovani Geely Icon kreće, nadamo se, putem uspeha na tržištu Narodne Republike Kine.

Levo pre, a desno posle restilizacije

Za razliku od Coolraya, njegov brat se nije puno izmenio gledano od spolja. Nov je i odbojnik s niže postavljenim umecima branik, a osvežen stil je dobio i prednji usisnik vazduha. Ipak, percepcija automobila nije značajno izmenjena nakon ažuriranja.

Modernizacija je donela i naplatke novorazvijenog dizajna, prečnika 18 ili 19 cola. Međutim, ako pričasmo o izmenama slabijeg intenziteta i kvaniteta na eksterijeru, onda moramo i da kažemo da je unutrašnjost bila subjekt ozbiljnije metamorfoze.

Frontalni panel je u potpunosti nov, a već sada nema ručice ispred saputnika. Postavljen je novi obruč upravljača, a modifikovani su i paneli na vratima s unutrašnje strane. Ambijentalno svetlo je savremenije i nudi 72 različite nijanse.

Ranije su dva ekrana bila zasebna, ali sada su ujedinjeni i pod istim kućištem. Dimenzije instrumentacione table su zadržane i dijagonala ovde iznosi 10,25 inča, ali je monitor informativno-zabavnog sistema nov, odnosno dijagonala mu je „skočila“ sa 10,25 na 12,3 cola.

Sama multimedija s operativnim sistemom nazvanim Geely Galaxy OS, pruža unapređena grafička rešenja i inoviranu strukturu menija. Jedinica za kontrolu klima uređaja je sada u potpunosti integrisana u multimedijalni sistem, pa tako više nema zasebnih dugmića koji su ranije bili postavljeni ispod otvora za ventilaciju.

Geely Icon je profitirao time što je dobio sistem Face Connect i koristi kameru u podnožju levog A stuba. Kompjuter koji je instaliran u automobilu potom može da prepozna lik vozača i da celokupan ambijent prilagodi njegovim ranije izabranim preferencijama u vozilu. Ista kamera je zadužena i za nadzor nad budnošću, stepenom koncentracije vozača.

Nakon što je Coolray dobio novi motor, isto je obezbeđeno i za Icon. Umesto trocilindarskog 1,5-litarskog turbo motora sa 177 konjskih snaga i 255 Nm obrtnog momenta, novi četvorocilindraš je zaigrao pod haubom. Nosi kodnu oznaku BHE15. U pitanju je prvi proizvod ćerka firme Aurobay.

Inače, ova kompanija je osnovana prošle godine nakon spajanja divizija zaduženih za razvoj motora brendova Volvo i Geely. Turbo motoro zapremine 1.499 „kubika“ razvija 181 konjsku snagu i najviše 290 Nm obrtnog momenta. Zadovoljiće se i benzinom oktanske vrednosti 92.

Menjačka kutija je robotizovana, sa sedam stepeni prenosa i integriše dvostruku spojnicu. Ranije je bila raspoloživa samo na lakim hibridima sa sistemom anlaser-alternator koji radi na naponu od 48 volti. Uvodni Icon je posedovao klasični šestostepeni automatik, ali je ideja sada napuštena. Pogonski točkovi su samo napred, dok vozilo ubrzava od nule do 100 km/h za 7,9 sekundi.

Nakon unapređenja, Geely Icon je ostao bez naprostije konfiguracije, pa je i početna cena uvećana sa 14,8 na 16,8 hiljada američkih dolara. Ali, teško da se najprestižnija verzija cenovno izdigla, pa i dalje košta istih 19,7 hiljada dolara. Osveženi automobili s ovim oznakama će početi da se prodaju u Kini već tokom meseca koji započinje preksutra.

AutoRepublika

(158)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Razlika izmedju novog i starog je minimalna, primecujem da je maska hladnjaka nesto povecana sto je OK jer automobilu daje „lice“. Inace, oblik celog automobila podseca me na sapun – povrsine su vertikalne i horizontalne ali su svi uglovi zaobljeni. Jedino se spoj A-nasaca i krova ne uklapa u semu zaobljenja – formiran je ostar spic i to u visini ociju posmatraca! Vrlo neprijatno! Prelaz prednjeg stakla i krova morao bi da bude veoma zaobljen zbog aerodinamike. Jedan neobican detalj koji ovde nema sta da trazi: hromirani cetvorougao ispred zadnjih tockova. Predpostavljam da bi trebalo da asocira na „side pipes“!… Pročitaj više »

BB

U pravu si!
Možda da mu pregibe između površia ispune sa „fillet-om“ koji je manjeg radiusa bi dobio muški izgled, pogotovo sa onim „defender“ blatobranima. Ali pod jednim uslovom, da sapun nije „od maline“ i ove rose gay boje a na koju opet podsjeća i alegorija „ispadanje sapuna“ 🤣😂🤣

Istina, ovakva cojen abi u Evropi značajno popravila uspjeh, ali da u Balkanskom dijelu Evrope ova boja ne bude osnovna 😂

Matija

Blatobrani nisu od Defendera vec su ruski! Pogledaj dizajn studiju „Lada 4×4 Vision Concept“ iz 2018 godine. S obzirom na prijateljske odnose Rusa i Kineza moze se ocekivati da ova kopija prodje bez protesta! 🙂

comment image

BB

Ovi su utisnuti a oni izbačeni… Što se tiče dizajna, po onoj cijeni se može progutati za razliku od boje 😜

Matija

Bordura je uradjena po identicnom principu. Auto uopste nije los, pogotovu za te pare.

Matija

A ova bordura pocinje da mi se svidja! 🙂