1. Home
  2. Vesti
  3. Tesla pokrenula probnu proizvodnju u Nemačkoj!
Tesla pokrenula probnu proizvodnju u Nemačkoj!
0

Tesla pokrenula probnu proizvodnju u Nemačkoj!

155
0
Podelite sa prijateljima:

Tesla priprema svoju fabriku u Brandenburgu za početak rada, a prva vozila iz probne proizvodnje su počela da s proizvodne trake. Međutim, nemačka vlada i dalje okleva s izdavanjem dozvole za rad fabrike.

To bi bio najkraći mogući sažetak izveštaja nemačkih medija. Činjenica je da je Teslina fabrika u Grinhajdu skoro potpuno spremna za masovnu proizvodnju, a u prilog tome govori i činjenica da je par električnih vozila već sklopljeno. Iz kompanije su naveli i da su dobili neophodne dozvole, a da je moguća proizvodnja ograničenog broja karoserija vozila. Njihova namena bi trebalo da bude vezana za procese ispitivanja, a prodaja tih komponenti nije dozvoljena.

Izvršni direktor Tesle Ilon Mask se nada da će proizvodnja biti pokrenuta pre isteka ove godine, dok „Automobilwoche“ piše da je pet primeraka Modela Y već proizvedeno u Gigafabrici. Ideja je da počev od starta januara, na nedeljnim osnovama bude proizvedeno oko hiljadu vozila, dok bi do porasta proizvodnih brojki došlo već sledeće godine. Tesla nije komentarisala navedene brojke.

Prvom fazom je predviđeno da do 500 hiljada vozila godišnje silazi s traka, za šta bi bilo angažovano oko 12 hiljada ljudi. Međutim, nedostaje saglasnost vlasti Brandenburgu za celokupno postrojenje, a veruje se da je moguće da ona bude obezbeđena već ove godine. Kako bilo, ostalo je da lokalno Ministarstvo ekologije da zeleno svetlo za početak rada fabrike.

„Postupak pribavljanja dozvola je u toku,“ izjavio je portparol kompanije za Spiegel . „Međutim, nije moguće navesti tačan trenutak u kom će odnosne odluke biti donete.“ List „Automobilwoche“ je izvestio da će dozvola stići u narednih par dana, ali glasnogovornik nije želeo da se izjasni o tome.

Ako se proizvodnja zakotrlja ove godine, razumno je očekivati da prvi serijski primerci Modela Y krenu da napuštaju fabrički kompleks sa polugodišnjim zakašnjenjem, do čeka su dovela kašnjenja u pribavljanju dozvola od strane ekoloških organa.

Za razliku od naše države, gde je sve to pojednostavljeno, pa se tako građevinski projekti menjaju tokom posete predsednika države za efekte njegovih zapažanja zabeleženih tokom obilaska gradilišta, u Nemačkoj funkcionišu institucije i vladaju razum i principi, pa je tako organizovana ponovljena javna rasprava povodom uslova koji bi trebalo da budu ispunjeni za funkcionisanje fabrike Tesle, jer je ona koja je prvobitno organizovana završila prebrzo da bi svi aspekti mogli biti temeljno pretreseni od strane stručne javnosti.

Relevantni učesnici polemike strahuju da bi fabrika mogla uzrokovati neželjene posledice, usled prekomerne potrošnje vode, na primer. Iz Tesle su demantovali postojanje potrebe za strahovanjem.

Treba podsetiti da Mask takođe planira da gradi i veliku fabriku baterija u Grinhajdu, a prošle nedelje je s iznenađenjem odjeknula vest da se kompanija odrekla subvencija nemačke države vredne preko milijardu evra, uz nejasne razloge za takvu odluku. Barem za sada, nejasne.

Analitičari procenjuju da bi 2022. godina mogla biti prelomna za Teslu i to u pozitivnom smislu. Planom je predviđeno da se zahukta fabrika kompanije u Nemačkoj, a isto važi i za postrojenja u teksaškom gradu Ostinu. „Automobilwoche“ iznosi procenu da bi Tesla mogla prodati 1,3 miliona baterijskih automobila tokom naredne godine, na koji način bi bili prevaziđeni Volvo, Mitsubishi i Škoda.

AutoRepublika

(155)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments