1. Home
  2. Vesti
  3. Istraživanje: Najbolje i najgrđe zemlje za vožnju automobila
Istraživanje: Najbolje i najgrđe zemlje za vožnju automobila
0

Istraživanje: Najbolje i najgrđe zemlje za vožnju automobila

556
0
Podelite sa prijateljima:

Britanska kompanija koja se bavi analitičkih istraživanjima tržišta Compare the Market je sprovela jednu zanimljivu studiju u kojoj je pokušala da dokumentuje koje su to države u kojima je najlagodnije i najteže voziti automobil. Na osnovu sprovedenih procedura, Ostrvljani su sačinili rang listu koja je opredelila položaj 25 zemalja, a prema proklamovanim kriterijumima.

Predmet interesovanja i procene su bile sledeće kategorije: stepen razvoja putne infrastrukture, stopa smrtnosti na drumovima, kao i visina troškova skopčanih s posedovanjem automobila. Poređenjem svih razmatranih parametara, stručnjaci su došli do zaključka da je najlepše vozač biti u Danskoj, Americi i Holandiji dok Compare the Marketje na drugom polu Ruska Federacija, kao pakao za šofere, čak i nešto gori nego onaj koji vlada u Brazilu.

Kako bi došli do relevantnih zaključaka, istraživači su uporedili racio odnos između godišnjih troškova povodom posedovanja automobila i prihoda vozača, zagušenost saobraćajnih tokova zemlje, kao i kvalitet putne mreže uz učestalost smrtnih ishoda u drumskom prometu.

Iako je pažnja čitaoca, gotovo uvek usredsređena u ovakvim situacijama, na vrh i dno rang liste, najveće iznenađenje za nas je srazmerno izvanredan plasman Turske, gde su gužve nesagledivih razmera, a vozači potpuno bezobzirni u saobraćaju. Istini za volju, naša zapažanje se odnose na traumatični saobraćajni puls Istanbula, tako da to ne mora biti reprezentativno za celu zemlju.

Dok smo svi nekako i logično očekivali dobar plasman država s vrha liste, dotle su se Rusi ovde iskazali kao „neprevaziđena anti-sila“, gotovo po svim parametrima. Najlošiji su im putevi, stopa smrtnosti u saobraćaju je izuzetno visoka, dok su registrovane i najveće gužve od svih zemalja s liste.

Od Rusije je gori Brazil, ali samo u kategoriji broja smrtnih ishoda povezanih sa saobraćajem, dok se ni Meksiko nije proslavio. Međutim, čak i takav Meksiko ima bolje saobraćajnice od Rusije. Jasno je da će narodi koji žive u dragoj nam federaciji morati drastično da napreduju i na ovom polju, barem ako žele da izbore status svetske sile.

Povrh svega, sredinom januara je holandska kompanija TomTom, inače poznata kao marka iz sveta navigacionih uređaja i mapa, proglasila Moskvu najzakrčenijim gradom na svetu, što se tiče saobraćajnih dešavanja. Neslavna titula je zarađena u konkurenciji 416 gradova iz 57 država.

AutoRepublika

(556)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments