1. Home
  2. Vesti
  3. Nio ulazi na još pet evropskih tržišta
Nio ulazi na još pet evropskih tržišta
0

Nio ulazi na još pet evropskih tržišta

3.38K
0
Podelite sa prijateljima:

Novosonovano kinesko preduzeće Nio, koje nam je poznato po proizvodnji električnih automobila, planira da izvrši upliv na pet novih evropskih tržišta tokom naredne godine, što je deo razvojne strategije marke koja teži da se nametne ekološki „napaljenoj“ populaciji. Nio je u skladu s tim nedavno otvorio pet izložbeno-prodajnih salona u Norveškoj nazvanih Nio House, što je bio samo prvi u ekspanziji u regionu.

Osnivač i izvršni direktor Nija, Li Bin, poznat i kao Vilijam Li, je tokom razgovora o poslovnim rezultatima marke u trećem tromesečju, nedavno objavio i kakve su ambicije firme na evropskom tržištu. Izneo je fascinantan podatak o tome da je svaki četvrti kandidat za kupovinu, koji je u vožnji testirao Nio u Norveškoj, ubrzo potom postao i kupac automobila, što je bolji pokazatelj od pandana u matičnoj Kini. Čovek je i rekao da bi do kraja naredne godine Nio trebalo da bude u ponudi na još pet tržišta Evrope, pored norveškog.

Kineski proizvođači automobila se grčevito bore da dobiju zamah na izvoznim tržištima. Nedostaje im mogućnost da proizvode plasiraju pod poznatim markama, kao što to čine rivali iz zapadne Evrope i Japana, dok Korejci tek grade imidž.  Nio stremi da deo tržišnog kolača ukrade od američke Tesle i da se ustoliči kao poznata marka na Starom kontinentu, kao jednom od ključnih globalnih tržišta, dok se veliki proizvođači tek trude da se prešaltuju na električna vozila.

Inače, prodaja električnih automobila skokovito raste u Evropi, pa je tako tokm trećeg kvartala činila 12,7% od ukupnog broja prodatih četvorotočkaša, dok je u uporednom lanjskom periodu taj procenata bio više nego dvostruko bleđi (6,1%). Iznti podatak je objavila Asocijacija evropskih proizvođača vozila (European Automobile Manufacturers’ Association). Ukupan broj prodatih EV u pomenutom periodu je iznosi 303.273 jedinice, što je za 57% više nego lani.

Nio je u tom periodu isporučio rekordnih 24.439 automobila, što je dva puta bolji rezultat nego onaj iz godine ranije. Kompanija očekuje da isporuči od 23.500 do 25.500 vozila u poslednjem ovogodišnjem kvartalu, dok je prihod firme porastao za 120% u trećem tromesečju, pa je dotakao sumu od 1,5 milijardi američkih dolara.

Nio ima u planu da proširi proizvodne kapacitete kako bi zadovoljio uzbujalu tražnju, pa je u toku izgradnja nove fabrike u gradu Hefeju, na 470 kilometara zapadno od Šangaja. Montaža postrojenja i opreme kreće ovog meseca, dok je početak masovne proizvodnje predviđen da se dogodi tokom narednog leta.

Kineska firma nastavlja da posluje s gubicima, za šta krive velike investicije, iako ulaganja u proizvodnju nemaju direktne veze s rashodima, ali akcionarima i ostalim ulagačima na berzi to ne smeta jer veruju da je budućnost ove kompanije veoma svetla. Iako je tržišna kapitalizacija Nija još uvek daleko ispod Tesline, ona je za 20% superiornija od potencijalne Nokije automobilske industrije – Toyote.

Kina aktivno promoviše rast i razvoj domaćeg tržišta elektromobila, a u skladu s tom politikom, lokalne vlasti Šangaja izdaju besplatne registarske tablice za alternativnim gorivima pokretana vozila. Inače, takse su ogromne za izdavanje registarskih tablica. U grupu favorizovanih vozila spadaju baterijski modeli, vodonični, kao i dopunjivi hibridi(!?).

Nio i ostali kineski proizvođači EV uživaju u snažnoj podršci vlade Narodne Republike Kine, pa se agresivno i šire po ostatku sveta, pokušavajući da uspostave novi svetski poredak u globalnoj automobilskoj industriji. Nema sumnje da u tome već uspevaju.

AutoRepublika

(3384)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments