1. Home
  2. Vesti
  3. Prva fotografija serijskog sedana Polestara 5
Prva fotografija serijskog sedana Polestara 5
5

Prva fotografija serijskog sedana Polestara 5

232
5
Podelite sa prijateljima:

Polestar je pre dan, dva otkrio kako će izgledati peti serijski model marke, onaj koji je nagovešten promocijom koncepta Precept, što se zbilo pre neke dve godine. Zanimljvio. od tri nedavno najavljena modela, Polestar 5 će se pojaviti najkasnije od svih njih, što znači da ćemo ga videti tak u prvom polugođu 2024. godine.

Dakle, kompanija je odlučila da pre toga predstavi veliki krosover Polestar 3 i krosover-kupe srednje veličine Polestar 4. Međutim, njihov razvoj teče bez preterane, i u ovom trenutku rekli bismo, nepotrebne pažnje, ali to ne znači da ne možemo da bacim oko na prvu sliku serijske „petice“, kada nam je već skandinavska marka to omogućila.

Gore je konceptna verzija Polestar Precept, dok je ispod serijska limuzina Polestar 5

Promocijom Polestara 5, ideja uprave kompanije je da se pomrse računi Porscheovoj Panameri. Kada bude došao na svet, sedan 5 će biti veliki automobil s četvoro vrata i padajućom linijom krova. Proporcije vozila, kao i generalni stil noviteta neće odudarati u iole značjanoj meri od onog što pre dve godine videsmo na konceptu.

To ipak ne znači da će serijska verzija naslediti neobična vrata i „retrovizore“ sa koncepta, ali to i nije previše važno. Suština je da će se Precept popeti na proizvodne trake uz minimalne, odnosno zaista nužne modifikacije.

Što se tiče osobina vozila u razvoju, one su u ovom trenutku navedene kao indikativne, to jest približne, i to samo za najprestižniju verziju koja će biti u ponudi. Taj automobil će posedovati ugrađen elektromotor na zadnjoj osovini sa 612 konjskih snaga, dok će na prednjoj biti jedinica skromnije moći (272 „konja“). Sveukupno, očekujte nestvarnu ergelu od 884 „grla“!

Koncept Polestar Precept

Menjačka kutija će biti dvostepena i s dvostrukom spojnicom koje mogu biti otvorene simultano, sve s ciljem uštede energije. Trakciona baterija će funkcionisati na naponu od 800 volti i omogućavaće da se s jednom dopunom ćelija prokrstari, više od 600 kilometara. Barem tako tvrdi razvojni tim, mada ne navodi kojim se standardima merenja rukovodio u proceni.

Polestar 5 će se sklapati u Kini, odakle je vlasnik Volvoa, koji je opet „nadređen“ Polestaru. Kako bilo, proizvodna lokacija je fabrika marke Geely izgrađena u Čongkingu. Dodatno treba naglasiti da će ovo biti peta lokacija na kojoj će se montirati električna vozila marke Polestar. Preostale su locirane u gradovima: Lučiao, Čengdu i Hangžou. Primetili ste da nedostaje jedna, a to je ona iz američke savezne države Južne Karoline.

Ambiciozni Kineze se nadaju da bi do 2025. godine, godišnja proizvodnja vozila marke Polestar trebalo da dostigne cifru od 290 hiljada primeraka, a kada znamo da svi moderni proizvođači danas funkcionišu po principu proizvodnje samo onoliko vozila kolika je trenutna tražnja na tržištu, onda nam je jasno i kakvi su prodajni planovi nove marke.

AutoRepublika

(232)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Milan

Vauu…

Matori

Od kada se ova forma karoserije naziva sedan?

moron

Izgleda si ti još jedan iz kategorije onih koje je pregazilo vreme … Sve se „brate“ menja, sve 🙂

Kontrafor

Odličan je Volvo, baš dobar. Jeba mi ke***vu neki dan jedan nov, izbaci kamenčinu ispod točka i razbi mi staklo….. Jebo im Kinez mater

TheStig

Meni ovo ne liči na Volvoa, liči mi više na neke kreacije Kadilaka iz proslosti. 👎od mene.