1. Home
  2. Vesti
  3. Rusi uvode akcize na ekološka goriva, nalik onima koji važe za naftne derivate!
Rusi uvode akcize na ekološka goriva, nalik onima koji važe za naftne derivate!
7

Rusi uvode akcize na ekološka goriva, nalik onima koji važe za naftne derivate!

444
7
Podelite sa prijateljima:

Rusko Ministarstvo transporta je predložilo da se vlasnicima automobila pogonjenih alternativnim gorivima uvede obaveza plaćanja naknade državi u zavisnosti od broja prevaljenih kilometara, što je posebno zabrinulo pripadnike najrasprostranjenije grupe među njima, to jest vlasnike baterijskih modela. Treba imati na umu da u ovom trenutnku „zeleni“ ne plaćaju „ni dinar“ na ime korišćenja putne infrastrukture najgabaritnije države na svetu.

Dodatno, u navedenom ministarstvu ruske vlade je u toku razmatranje uvođenja akcize na električnu energiju, vodonik i ostale vrste ekološki podobnih goriva, nakon čega sledi uvođenje dažbina za korišćenje reginalnih puteva koja bi se odmeravala na isti način na koji se to već čini za vozače kamiona. Eksperti ovakve planove doživljavaju kao šansu da se obnove državni fondovi namenjeni izgradnji i održavanju putne mreže Rusije.

U ovom trenutku, kao što rekosmo, vlasnici „zelenih“ vozila u Rusiji ne plaćaju za korišćenje putne infrastrukture iako i ekološki podobna vozila čine istu štetu drumovima kao tradicionalni automobili, tvrde zvaničnici Vlade Ruske Federacije. Istovremeno, jedan od glavnih prihoda fonda za održavanje puteva u Rusiji jeste prihod od akciza na bezin, dizel i motorna ulja. S tim u vezi, ministarstvo ruske vlade je predložilo uvođenje direktnog sistema naplate po prevaljenom kilometru za vlasnike svih vozila bez lokalno generisanih štetnih emisija.

Zanimljivo je da Rusi nameravaju da akcizama opterete i alternativna goriva na isti način na koji to čine sa naftnim derivatima već dugi niz godina, za šta verujemo da još uvek ne postoji u svetu kao praksa. Iako stručnjaci okupljeni oko ruske vlasti tvrde da će na ovaj način dopuniti budžet što će biti iskorišćeno za oplemenjivanje saobraćajnica, nepobitna je činjenica da će, ako se predložene mere uvedu, doći do značajnog pada entuzijazma za kupovinom ekološki podesnijih vozila u Rusiji.

Na kraju ćemo reći da je početkom ovog meseca predloženo uvećanje naknade za reciklažu inostranih električnih vozila, što i ima smisla s obzirom na visoke troškove koji padaju na teret zemlje uvoznice vozila. Autori ovog predloga tvrde da to neće dovesti do uvećanja cena transporta vozilima koja tokom eksploatacije ne generišu ugljenične emisije.

AutoRepublika

(444)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Logično

s mile

naravno da sm bili svesni da do toga mora doći, ali pitanje je sad, koje su ekonomske prednosti EVa…

verovatno će se izvršiti dodatni ekonomski pritisak na SUS vozila, da bi se prelazilo na EV

BB

A koja je ekonomska prednost bilo kojeg auta? Gorivo odavno nije dominantan faktor u ukupnim troškovima korištenja auta. Pogotovo sad kad Fabia košta kao S klasa prije koju godinu, fiksni troškovi će biti toliki da ti je svejedno šta i koliko trošiš. A akcize plaća i šumski traktor koji puta u svom vijeku ne vidi…

Ne razumem

Hm, kako to gorivo nije dominanti faktor, kupio sam nov auto za 14hiljada evra, za 12godina na gorivo potrosio oko 15 hiljada evra, a na odrzavanje (redovno i vanredno) odokativno oko 3000e.

BB

Pa onda kupi električni za 48000 eur pa se vozi „džabe“ 😂.
Prijatelju, ti pričaš o prošlom vremenu (kupio si auto prije 12 godina za normalne pare), a ja o sadašnjem kada dižu u nebesa Fabiju „S klase“ 😉

nerazumem

Istina. Kupicu nov auto ponovo nikad izgleda.

moron

Sad pogledah šta mi kaže „auto aplikacija“ za 500L. Bez ikakvog računanja „troška“ po osnovu amortizacije vozila, bez troška kasko osiguranja ( nikada ga imao nisam privatno ), bez kalkulisanja bilo kakvog troška mesečnog parkinga (imam garažu), njegovo posedovanje i korišćenje ( gorivo, registracija, servisiranje, gume … ), me košta ukupno 16 evro centi po 1 km, od čega gorivo 7 evro centi po 1 km. Kada bih računao i sve one pomenute troškove koje ne računam, gorivo verovatno ne bi bilo ni 1/5 ukupnog troška.