1. Home
  2. Vesti
  3. Nove ekološke norme u Rusiji prepreka za tamošnje vozače
Nove ekološke norme u Rusiji prepreka za tamošnje vozače
3

Nove ekološke norme u Rusiji prepreka za tamošnje vozače

289
3
Podelite sa prijateljima:

Ruski gradovi dobiće „zone čistog vazduha“, gde će se upotrebljavati samo vozila bez i sa nižom emisijom štetnih gasova. Eksperti iz Rusije procenjuju da bi ovakva odluka mogla uskratiti prolaz u takve delove urbanih naselja za više od trećine flote u toj zemlji. 

Sve je počelo još 2018. godine kada su ruske vlasti usvojile promene tamošnjeg Zakona o saobraćaju, gde su uvedeni novi saobraćajni znakovi za parking mesta i „ekološke zone“ za baterijska i hibridna vozila. Ove eko-zone zapravo podrazumevaju da u određeni deo grada mogu ući samo automobili koji imaju nisku emisiju štetnih gasova, ili je nemaju uopšte.

Ruske vlasti će ovih dana objaviti i pravilnike u vezi sa razvrstavanjem svih vozila u četiri emisione klase. U zavisnosti od pripadnosti nekoj od pomenutih klasa, ovi četvorotočkaši će moći da uđu u probrane delove grada koje će biti zonirane u „ekološkom maniru“.

Ovde dolazi do problema, jer veliki broj automobila na ruskim ulicama ne poseduje nikakve prečišćivače izduvnih gasova, nedostaju katalizatori i drugi filteri. Mnoga od ovih vozila to nisu imala ni kada su bila nova, a kod nekih su „nestali“ tokom upotrebe…

Vozač čije vozilo ne sme da uđe u „čistu zonu“, a to ipak učini, biće kažnjen sa 500 rubalja. No, ovde nastaje prava pometnja. Ruski gradovi još uvek nisu zonirali neophodne segmente, to nije urađeno čak ni u Moskvi, što izaziva dodatnu zbunjenost kod vozača. Osim toga, još nije jasno ni kako će izgledati emisione klase, što sve unosi veliku zabrinutost kod ruskih građana.

Očekuje se da će u narednom periodu biti predstavljeni svi neophodni pravilnici, kao i da će urbani centri izvršiti stvaranje „ekoloških zona“ u svojoj nadležnosti.

AutoRepublika 

(289)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Njima treba neki spasitelj … Neko kao naš presednik … Da odloži primenu eko propisa u ime viših interesa …

Renault Terminator

Boljeg spasitelja od Putina nema.
Što se nas tiče,jedino bi Putin bio kadar pobijediti Vučka na izborima u Srbiji😁.

Bungi

Šta radi grba na krovu ove produžene verzije Nive nikad mi nije bilo jasno.?I još uvijek nije.???