1. Home
  2. Vesti
  3. Gde nestadoše silni kabrioleti?!
Gde nestadoše silni kabrioleti?!
3

Gde nestadoše silni kabrioleti?!

909
3
Podelite sa prijateljima:

Ne tako davno, pre nekih desetak godina, na tržištu se nalazio ozbiljan broj kabrioleta velikoserijskih proizvođača, danas su gotovo potpuno nestali… 

Pa šta je dovelo do egzodusa vozila „bez krova“? Postoji nekoliko teorija, a realno objašnjenje verovatno je fuzija svih povoda. Neki kažu da su kabrioleti stradali zbog ekonomske krize iz 2008. godine, te da kupci nakon toga nisu želeli da troše novac za automobil za zabavu, što je bio signal da se brendovi odreknu takvih modela.

Drugi kažu da im je emisiona regulativa „stala na rep“. Ne bi trebalo smetnuti sa uma da je kabriolet od standardnog parnjaka obično teži za nekih stotinjak kilograma, što nije mala brojka kada se radi o potrošnji goriva i samim tim emisiji štetnih gasova. Treći veruju da je jednostavno došlo do promene preferencija potrošača, koji su se od standardnih hečbekova okrenuli ka krosoverima i SUV četvorotočkašima.

Bilo kako bilo, činjenica je da su kabrioleti gotovo eliminisani kod velikoserijskih proizvođača, a sve ih je manje i kod premijum marki. Peugeot je svojevremeno bio izuzetno ponosan na komercijalni uspeh modela 206 CC, njegovim stopama gazio je i 207 CC, a isti sufiks mogao se naći i kod 307-ice i prve generacije 308-ice. Danas, ništa, niti imaju nameru da ponude takav automobil.

Isto je i kod Renaulta… Legendarni R19 u kabrio izdanju dobio je indirektnog naslednika kod Meganea. Posle tri generacije, Megane više ne nudi ovakvu opciju u svom portfoliju. Pokušao je Renault sa unikatnim Windom, ali ni ta kocka se nije isplatila.

Krajem devedesetih godina prošlog veka, kabriolet je bio opšte prisutan kod velikoserijskih proizvođača. Setimo se samo Opel Tigre TwinTop, Mitsubishijevog Colta CZC, zatim Volkswagen Eosa, Ford je imao Focusa CC, čak je i Nissanova Micra imala kabrio verziju…

Fiat je u to vreme bio stidljiv i nije se „uhvatio u kolo“. No, nešto kasnije, uz partnerstvo sa Mazdom, nastao je Fiat 124, koji je dobio i Abarth izdanje, no posle svega nekoliko godina na tržištu otišao je u penziju.

Ne cvetaju ruže kabrioletima ni u premijum klasi. Alfa Romeo već dugo ne nudi takva vozila, kao ni Volvo… Nemački brendovi (i njihovi podređeni poput Minija) su ih zadržali u gami, ali i kod njih je jasan trend umanjenja prisustva kabrio asova.

Kod „narodnih“ proizvođača kabrioleti se danas mogu prebrojati na prste. Tu je Fiat 500C, zatim legendarna Mazda MX-5, kao i Volkswagen T-Roc Cabrio. Potonji je jedan od retkih eksperimenata SUV modela sa kabrio varijantom, no ni takvi automobili ne pronalaze lako kupce, što je dokazano i kod Range Rovera Evoquea.

Jedini kabriolet najavljen u poslednjih nekoliko godina koji je uspeo da zatalasa tržište i izazova uzbuđenje jeste Teslin Roadster. Američki električni superautomobil obećava fenomenalne performanse, ali je veliko pitanje kada ćemo ga videti na tržištu…

Kako stvari trenutno stoje, čini se da kabrioleti „trče počasni krug“.

AutoRepublika 

(909)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Branko

Pa oni što su ih vozili, poženili se! A nakon toga, nema više vožnje u pi..lovcu 😂😂😂 Btw, imam jednog takvog u firmi; rekao ženi da je prodao BMW kabrio, a skriva ga u firmi u skladištu.

BB

Hahaha
A i onaj deda u FIAT 124 izgleda pandrkno (ipak krišom uzimao Pfizer) pa nemaju kome prodati 😂🤣

s mile

Kod mene u kraju ih ima poprilično, valjda pale cene polovnjaka, pa za male pare možeš da se ku@čiš….. 🙂