1. Home
  2. Vesti
  3. Daimler i Total grade vodonične stanice u Evropi
Daimler i Total grade vodonične stanice u Evropi

Daimler i Total grade vodonične stanice u Evropi

160
0
Podelite sa prijateljima:

Trenutno je u funkciji malo manje od dve stotine stanica za dopunu vodonika u Evropi, što samo po sebi nije cifra koja uliva veru u racionalnost odluke o kupovini vodoničnog vozila. Povrh toga, skoro polovina od tog broja funkcioniše u Nemačkoj, uz napomenu da iz različitih razloga, velikih broj tih „veštačkih izvorišta“ vodonika nije podesan za dopunu cilindara u kamionima. Negde je problem oličen u dimenzijama same lokacije, a negde i u skučenim pristupnim saobraćajnicama konkretnom mikro lokalitetu.

Sve su to razlozi koji su podstakli francuskog giganta čuvenog po imenu Total, da odluči da se uortači s nemačkim Daimlerom kako bi u partnerstvu izgradili mrežu vodoničnih stanica širom Evrope, imajući u vidu ponajpre potrebe kamiondžija.

Već smo u nedavnoj prošlosti pisali kako Nemci aktivno rade na kompletiranju vodonične teme, pa su čak i započeli s drumskim testovima elektrohemijskog kamiona Mercedes GenH2 na jednom od sopstvenih poligona u matičnoj državi. Sada se zna da će takav šleper, ili možda bolje reći serijski prototip, postati neka vrsta bonusa od 2025. godine. Možda je formulacija pomalo konfuzna, ali je činjenica da će prototip verzije biti isporučene ograničenom broju klijenata koji će ih eksploatisati i ujedno testirati.

Što se tiče same mreže stanica za točenje vodonika, moramo da navedemo da Total planira izgradnju 150 takvih čvorišta. Biće locirana uglavnom u Nemačkoj, Francuskoj, Luksemburgu, Belgiji i Holandiji. Međutim, početak funkcionisanja ovih lokaliteta je i dalje prilično dalek u odnosu na aktuelni trenutak. Naime, gradnja započinje 2022. godine, ali Francuzi planiraju da kompletiraju misiju izgradnje svih stanica, tek 2030.

AutoRepublika

(160)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments