1. Home
  2. Vesti
  3. DS4 Crossback će na teren u drugom poluvremenu 2020. godine
DS4 Crossback će na teren u drugom poluvremenu 2020. godine
2

DS4 Crossback će na teren u drugom poluvremenu 2020. godine

565
2
Podelite sa prijateljima:

Budući DS4 Crossback (2020.) će biti treći krosover u gami francuske marke iz sveta luksuznih automobila, nakon modela s oznakama DS7 i DS3. Iako se ne može baš reći da je u prethodnoj generaciji uspeo da ostavi neizbrisivi trag u istoriji automobilizma, od novajlije će svakako Francuzi imati velika očekivanja.

Pre premijernog prikaza krosovera DS7 Crossback, koji je upriličen 2018. godine, život francuske premijum marke nije bio lagodan. Ako izuzmemo relativan (ne)uspeh hedžbeka DS3, koji se pojavio 2009., svi pokušaji da se marka čvrsto ustoliči u premijum segmentu su nekako propali. Setimo se samo modela DS4 i DS5, pa potom i derivata prvonavedenog, s oznakom DS4 Crossback, i biće jasno na kakve su prepreke nailazili Francuzi.

Nismo ni očekivali da će DS da prizna neuspeh i da se povuče pred teretom nametanja rivalskog odnosa nemačkim takmacima. S takvim namerama za sledeću godinu, na tržište se sprema nova generacija krosovera DS4 Crossback.

Proizvođač računa da će oslonac, u dizajnerskom smislu, na više nego uspešni Peugeot 3008 biti sasvim dovoljan da bi se skrenula pažnja na novajliju, a najavljuje se i promena filozofije koju će usvojiti i konkurentski, Mercedesov krosover GLA čija se premijera očekuje otprilike u istom vremenskom okviru.

Novi DS4 Crossback bi trebao da bude slične dužine kao i rođak iz Sošoa koji se prostire na 4,45 metara, čime bi popunio prazninu između manjeg i većeg modela iz game. Podsetimo da ovaj gabarit kod modela DS3 Crossback iznosi 4,12 metara, dok je DS7 Crossback dugačak 4,57 metara. Očekuje se da DS4 Crossback poprimi kupeoliku siluetu kako bi se naglasio sportski stil.

Počivaće na unapređenoj EMP2 platformi, Pogonski sklop koji će na najbolji način podržati taj pomenuti „sportski stil“, već je najavljen kod hibridne verzije liftbeka Peugeot 508, a njega karakteriše snaga od 360 „konja“, ali i električna autonomija od oko 45 kilometara. Pored toga, bitno je napomenuti da bi u ovoj varijanti novitet raspolagao pogonom na sve točkove. Pored ovog pogonskog sklopa, u ponudi će se naći i benzinske verzije (130 do 225 konjskih snaga), kao i dizel varijante (120 do 180 konjskih snaga).

Novajlija, koji će posedovati i sve sisteme vozačke asistencije (sistem poluautonomne vožnje), će biti sklapan u Sošou, istorijskom uporištu Peugeota, a DS4 Crossback bi trebao da ukrasi izložbeno-prodajne salone marke, negde krajem 2020. godine.

Ovo je zgodno mesto da napomenemo da će prvi butik DS marke, otvoren na Jelisejskim poljima u Parizu, biti zatvoren s zadnjim delom avgusta, a kao razlog za ovu odluku, proizvođač je naveo činjenicu da već veliki broj standardnih salona marke posluje na evropskom kontinentu (iako ih je najveći broj situiran u matičnoj državi).

Najavljeni datum stupanja u prodajne izloge podrazumeva da će proizvodnja u skromnim serijma krenuti koji mesec ranije. Očekuje se da će novi pulen Francuza u luksuznoj klasi poneti cenovnu odrednicu od oko 26 do 28 hiljada evra za osnovnu verziju (zavisno od izvora informacija), što nam deluje da će biti u ravni sa etabliranom konkurencijom u segmentu luksuznih četvorotočkaša.

Još da dodamo da fotografije predstavljaju spekulativne kompjuterske rendere koje smo pozajmili s različitih medija iz Francuske.

AutoRepublika

(565)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Trebalo bi da je lep, lepši od 3008. A meni nije. Naprotiv. Baš mi ružnjikav. Teško da će „ovo“ da privuče kupce. Da Bog da ja pogrešio u toj proceni …

s mile

3008 je moćno dizajniran, ds4 od pozadi mi je baš originalan, front… ne baš… ali lep je takođe