1. Home
  2. Vesti
  3. Kina udvostručila izvoz automobila tokom ove godine
Kina udvostručila izvoz automobila tokom ove godine
1

Kina udvostručila izvoz automobila tokom ove godine

203
1
Podelite sa prijateljima:

Izvoz kineskih proizvođača automobila intenzivno raste u prethodnom periodu. Sudeći po podacima koje je predstavila Kineska asocijacija proizvođača automobila (China Association of Automobile Manufacturers – CAAM), tokom prva tri tromesečja ove godine je izvezeno više od 1,36 miliona vozila sklopljenih u toj državi, spra svega 620 hiljada njih koji su poslati u inostranstvo u istom periodu 202o. godine. Jasno je da je u pitanju više nego dvostruki rast!

Kineski automobili se već dugo prodaju u Africi, Južnoj Americi i samoj Aziji. U evropskim zemljama su prisutni u Velikoj Britaniji, Norveškoj, Nemačkoj i ponajviše možda u Rusiji, uz najviše tržišno učešće od 3,6 do 6,5% baš na tom, poslednjem navedenom tržištu, preneo je Autostat, uz opasku da je marka Haval već među deset najpopularnijih brendova Rusije uz rast prodaje u prvih deset meseci ove godine od 125%.

Proizvođači iz Kine su probirljivim stanovnicima Evropske unije najviše slali hibridna i električna vozila marki MG, Lynk & Co, Aiways, BYD i Nio. Zapravo, kada malo bolje pogledamo, Kinezima su (s naglaskom na) još uvek nedostupna tržišta Sjedinenih Američkih Država i Kanade.

Zreliji će se prisetiti da je Chery nekada bio dostupan i kod nas, ali se nije dugo zadržao, a treba reći da je ta marka ujedno bila i višegodišnji vodeći izvoznik iz Kine, pa je tako prva probila brojku od 200 hiljada vozila prodatih tokom jedne godine. Prenećemo da je samo preduzeće o kom u ovom pasusu pišemo objavilo da je isporučilo 213 hiljada vozila na prekogranična tržišta, i to u intervalu od 1. januara do 31. oktobra ove godine, što za 145,7% više nego u lanjskom periodu. Na to treba dodati i 740 hiljada vozila plasiranih unutar Narodne Republike Kine.

Chery takođe u ovom momentu prodaje automobile u osamdeset zemalja sveta uz napomenu da upravlja radom deset fabrika izgrađenih mimo teritorije matične države. Pride, rusko tržište je jedno od najvećih za kompaniju, a to pokazuje i podatak da je u prvih deset meseci 2021. godine, tamo ostvaren rast prodaje od 266%, što u apsolutnim brojkama iznosi oko 29 hiljada četvorotočkaša.

Na to dodajte rast tražnje za kineskim automobilima u Čileu od 101%i u Brazilu od 127%, i eto vam pregleda ključnih izvoznih tržišta Cherija. U tim zemljama je Chery brend broj četiri i broj devet, kako pokazuju liste najprodavanijih automobilskih marki.

AutoRepublika

(203)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Sklekovaca

Kanturina elektricnih. Sto i nije lose, jer ce narod da se opece, pa vise nece imati kome da izvoze.