1. Home
  2. Vesti
  3. Jeep Cherokee nema svetlu budućnost
Jeep Cherokee nema svetlu budućnost
9

Jeep Cherokee nema svetlu budućnost

361
9
Podelite sa prijateljima:

Ne baš tako davno smo pisali da je Jeep Cherokee u velikoj krizi, posebno ako sagledamo njegovu prodaju na američkom tržištu. Pre samo četiri godine njegova, prodaja je iznosila 239.437 primeraka, da bi protekle godine pala na samo 89.126 vozila. Sasvim sigurno možemo zaključiti da ni 2022. godina neće biti ništa bolja, pošto je u prvih devet meseci samo 30.852 kupca odlučila da potroše novac za njega.

Kao očekivani korak, američki proizvođač vozila je objavio da će fabrika u gradu Belvider, gde se Cherokee inače proizvodi, biti zatvorena poslednjeg dana februara 2023. godine, a radnici poslati kućama. Nijedan od 1.350 radnika nije siguran da li će ponovo imati posao, a čak i da do toga dođe, neće se vratiti na radna mesta najkraće šest meseci.

Sreća za njih je ona da je ova fabrika u američkoj saveznoj državi Ilinois pod sindikatom UAW pa će tako Stellantis morati da im isplati određeni deo zarade, čak i kada je fabrika zatvorena.

Fabrika u Belvideru je inače otvorena još sredinom šezdesetih godina prošlog veka, a tadašnji Fiat-Chrysler je u nju investirao 350 miliona dolara 2016. godine, konkretno da sa proizvodnih traka silazi Cherokee. Kao što nam spomenute brojke kažu, krosover se u jednom momentu prodavao izuzetno dobro, da bi prodaja naglo pala tokom epidemije virusa korone.

Očekivanja su bila da će se oporaviti kako se situacija stabilizovala, ali to se očigledno nije desilo i Jeep krivca vidi u problemima sa dobavljačima. Ako pogledamo prodaju brenda tokom prvih devet meseci ove godine, videćemo da je prodala Cherokeeja pala za velikih 61%, ali ništa bolje nisu prošli ni drugi modeli brenda. Renegade se zaustavio na -43%, Gladiator na -16%, a Wrangler i Grand Cherokee na -11%. Jedina svetla tačka je model Compass za koji se odlučilo 15% više kupaca u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Ruku na srce, ovde moramo da priznamo da problem sa dobavljačima svakako nije jedina mana Cherokeeja. Mnogi će primetiti da se gotovo i nije promenio od 2011. godine kada je originalno predstavljen u ovom izdanju, pa definitivno pokazuje godine.


Ni sindikat UAW ne sedi skrštenih ruku. Tokom proteklih dana su pravili veliki javni pritisak na čelnike Stellantisa da u Belvideru prebaci proizvodnju nekog drugog modela i na taj način spasi dosta radnih mesta. S druge strane, sve što firma nudi je isto radno mesto na nekim drugim lokacijama, i to svim onim radnicima sa dugačkim stazom, ali bi takvi radnici onda morali da se presele u neku drugu saveznu državu, što UAW smatra da je neprihvatljivo.

Ne verujemo da će Stellantis zatvoriti fabriku u koju su investirane tolike sume novca pre svega šest godina, a kada ona konačno bude ponovo otvorena, radnici verovatno neće više proizvoditi Cherokee već neki model na struju.

AutoRepublika

(361)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Informacija da je Ceroki sa ovim likom lansiran jos 2011 godine objasnjava njegovu trzisnu situaciju – posle 11 godina narod se zasitio njegovog lika. Nagli pad prodaje je tipicna reakcija publike koja manje-vise svesno ocekuje promenu modela – niko vise ne zeli da investira u auto koji ce uskoro da bude zastareo. Nadajmo se da je rukovodstvo Dzipa ukapiralo o cemu se radi i da je novi model vec u razvoju – ako nije, to znaci da je osudjen na „smrt“! Preporucio bih im da se novi ceroki stilski vise priblizi „svom originalu“, Wrangleru, a ne da se pretvara u… Pročitaj više »

DOLF

Nije baš sa ovim likom svih tih godina bio.

BB

Nekako svilenog izgleda…

Matija

Proverio sam, od 2013 godine, bas kako kaze Zoca! 🙂

moron

Nije mala stvar u današnje vreme ući u drugu deceniju tržišnoga života …

S mile

To mogu samo Italijani, sa bezvremenskim dizajnom…

BB

Misliš na tradiciju da gase uspješne modele 😜?

Zoca

Autore,pobrkali ste loncice.KL Cherokee se proizvodi od 2013-te. 2011 je bitna za prethodni model Grand Cherkokee-a.

Yankee

U pravu si. 🙂