1. Home
  2. Prezentacije
  3. Mercedes prikazao kamione sutrašnjice
Mercedes prikazao kamione sutrašnjice
4

Mercedes prikazao kamione sutrašnjice

588
4
Podelite sa prijateljima:

Kamioni sutrašnjice biće u naglašenom obliku kvadra, veoma praktični i izvrsni. Ali, može se ustvrditi i da će ih u dizajnu krasiti i poneka kružna formacija, ili da će biti električni, vodonični! Ukratko, ove utiske su sa svetom podelili ruski novinari koji nisu prisustvovali prezentaciji teških komercijalnih vozila s Mercedesovim oznakama, ali koji su „pokupili abrove“ od germanskih kolega koji su se našli na svečanosti u Berlinu.

Da nije bilo epidemije novog korona virusa, Daimler bi zasigurno ugostio više stotina duša, novinara iz celog sveta kako bi prisustvovali premijeri, ali eto i poneke pozitivne strane koju je donela globalna zaraza a koja se ogleda u ogromnim uštedama na temu marketinga i izdvajanjima za sedmu silu, generalno.

Kao što rekosmo, desetak – petnaest novinara iz Mercedesove postojbine je propratilo događaj uživo, kao što možemo i videti na donjoj fotografiji, sve uz poštovanje mera fizičke distance, kako jedni u odnosu na druge, tako i svih njih zajedno u odnosu na sve češće priče o skandalima koje prate ovu nemačku marku.

Pomalo je tragikomično bilo propratiti kako je mikrofon kružio kroz salu, ali ne onako kako bismo to očekivali, već na dugačkom štapu, podsećajući na situacije u kojima radnici zoološkog vrta hrane opasne životinje. Nema sumnje da su prisutni, s druge strane, bili potpuno benigni po, raznim dramama opterećeni imidž konstruktora iz Švabije.

Ostala zainteresovana javnost se imala zadovoljiti prenosom preko globalne mreže.

Bilo kako bilo, ono što se moglo zaključiti, jeste da je budućnost Mercedesovih kamiona potpuno električna. Utemeljivač cele game, model eActros če posedovati autonomiju od 250 kilometara, a prikazan je još 2018. godine. Njegova serijska proizvodnja startuje od 2021, godine.

Dodatno, Daimler razvija još dva kamiona, za koja već sada možemo da konstatujemo da poseduju atraktivan, futuristički stil, iako se, gledano s boka, s lakoćom može prepoznati kabina aktuelnog Actrosa.

Prvi iz tog dueta je čisto električni model eActros LongHaul. Procenjuje se da će grdostija biti u stanju da s jednim „tankovanjem“ električne energije, prevali oko 500 kilometara. Masovna proizvodnja je najavljena za period od 2024. pa nadalje.

Međutim, od LongHaula je zanimljiviji model GenH2, a to tvrdimo jer se kao njegovo pogonsko gorivo pominje vodonik. Zato mu autonomija doseže i 1.100 kilometara, dok je početak testiranja ove jedinice, i to u realnom životu, od strane kupaca, zakazan za 2023. godinu.

Rezerve vodonika će se čuvati u ukapanom stanju i rashlađenom do minus 253 stepena Celzijusa. Na taj način se obezbeđuje lagerovanje veće količine vodonika, uz omogućavanje značajno boljeg dometa. Vodonik se čuva u dva kriogena rezervoara, locirana na bokovima šasije, od kojih je svaki u stanju da primi po 40 kilograma vodonika. Odatle se vodonik u zagrejanom i gasovitom stanju šalje u jedinicu s gorivnim ćelijama, koja proizvodi 2×150 kW.

Između dve stranice okvira, nalaze se baterije visoke voltaže 70 kWh, što omogućava da se zalihe snage povećaju za dodatnih 400 kW. Međutim, na ovaj priliv snage se može računati samo kratkotrajno, na primer prilikom preticanja, penjanja uz uspon pod teretom i slično.

Dakle, dva su pogonska električna motora smeštena na osovini i njihova najviša snaga iznosi 330 kW uz 2.071 Nm obrtnog momenta. Ovo je podatak koji krasi svaki od motora. Konstruktor obećava da će novi kamion moći da se koristi kao vučno vozilo za terete do 40 tona. Uzgred, kako bi pogonski sklop bio što efikasniji, Daimler je udružio snage sa skandinavskom kompanijom Volvo Trucks. Te dve kompanije su oformile zajednički poduhvat.

Smer kojim se kreću proizvođači teških komercijalnih vozila je umnogome opredeljen najavljenim regulatornim okvirom. Naime, počev od 2030. godine, zakonodavac propisuje da se štetne emisije ugljen-dioksida u Evropskoj uniji, imaju redukovati za do 30%, a što nikako nije moguće uz korišćenje motora s unutrašnjim sagorevanjem.

Shodno tome, do 2039. godine, Daimler ima u planu da Evropi, Americi i Japanu ponudi samo takva vozila koja neće uzrokovati štetne emisije jedinjenja CO ₂. Njihov cilj se najbolje opisuje rečima „transport oslobođen emisija ugljen-dioksida“.

To je proces koji se više nikako ne može zaustaviti, a ovo što prikazuje Daimler potpuno se uklapa u viziju transporta bez goriva dobijenih preradom sirove nafte.

Mercedesovo sutra u svetu kamiona se zove: eActros, LongHaul, GenH2!

AutoRepublika

(588)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Opet mocni rendzer … 😉

DOLF

Lord Voldemort

da11

Samo vodik

Srđan

Nije voltaža već napon