1. Home
  2. Prezentacije
  3. Kineska visoka tehnologija donosi sedan HiPhi Z
Kineska visoka tehnologija donosi sedan HiPhi Z
6

Kineska visoka tehnologija donosi sedan HiPhi Z

893
6
Podelite sa prijateljima:

Pravo na robnu marku HiPhi, koja nam je relativno nepoznata, drži kineska kompanija Human Horizons koja je osnovana pre svega pet godina. Oformio je preduzetnik Din Lei, koji vredno radi u sektoru automobilske industrije skoro četrdeset godina. Karijeru je započeo u zajedničkom poduhvatu Shanghai Volkswagen, da bi kasnije prešao u koncern SAIC. Učestvovao je u razvoju projekta elektromobila LeSEE i jedan je od osnivača slobodne trgovinske zone Shanghai Free Trade Zone.

Istraživačko-razvojni centar firme Human Horizons se trudi da se bavi tehnološki najrazvijenijim i najprestižnijim električnim automobilima još od svojih početaka, a sada vidimo da znoj nije prolivan uludo!

Prvorođenče marke je veliki krosover po imenu HiPhi X i on će se nuditi po ceni od 570 do 800 hiljada kineskih juana, što je ekvivalent sumi od 85 do 119 hiljada dolara (skoro ista je vrednost dolara i evra u poslednje vreme). Na kinesko tržište je ovaj model ušao u maju 2021. godine i veoma brzo je postao najpopularniji automobil s cenom koja prevazilazi 74 hiljade dolara (pola miliona juana).

Ovaj model je tokom prvih dvanaest meseci prodaje okupirao više od četvrtine tržište jer je isporučeno preko šest hiljada primeraka, odnosno više nego što su to uspeli da urade eminentni rivali koje, između ostalih, poznajemo po nazivima: Porsche Taycan i Audi e-tron.

Drugi model kompanije, sedan HiPhi Z bi prema očekivanjima menadžmenta trebalo da ojača poziciju firme. Serijska verzija je lansirana u junu kada smo ga i videli po prvi put, ali sada je otvorena knjiga porudžbina, a objavljene su i tehničke specifikacije, kao i cena novajlije 600 do 800 hiljada juana (89-119 hiljada dolara).

Da, za sedan je potrebno izdvojiti više novca, ali njegova pojava donosi i drugačiji utisak. Utemeljeni su na identičnoj platformi, dok su dizajneri uspeli da donose i više avangarde u odnosu na već futuristički stilizovan prvenac u vidu modela s povišenim odstojanjem od tla.

Šta predstavlja jedna-jedina multi-level rasveta? HiPhi Z već od uvodnog paketa opreme nudi adaptivne laserske prednje svetlosne grupe, koje baš kao kod najskupocenijih modela Mercedesa, mogu da iscrtavaju usmeravajuća, navigaciona uputstva na drumu. Veliki blokovi matriks ćelija na zadnjici vozila, takođe jesu u stanju da odašilju različite figurice (emotikone) i savete isto tako.

Takođe, svetlosni paneli su locirani na vratima, pa su kao takvi prikladni da požele dobrodošlicu putnicima, prikažu nivo preostalog soka u baterijama, a mogu da donesu i ostale poruke korisnicima koje su prilagođene prilici.

Novajlija iz Azije je u smislu veličine uporediv sa statusnim liftbekom koji se odaziva na ime Porsche Panamera, ali je prtljažni prostor kod glavnog junaka ove priče i dalje zaseban. Dužina sedana iznosi impresivnih 5.036 milimetara, dok je širina na nivou od 2.018 mm, a visina 1.439 mm. Međuosovinski razmak od 3.150 mm čak i nadmašuje onaj koji karakteriše pomenutu Panameru (3.100 mm).

Fabrički ugrađeni točkovi integrišu felne prečnika 22 cola. Karoserija je izvedena od aluminijuma i čelika, dok su prozorska stakla na vratima lišena okvira. Zadnja vrata se otvaraju u kontra smeru od onog na koji smo naviklil. Iako krosover nudi podizne delove krova, kod limuzine to nije slučaj.

Zapravo, nema ni zadnjih prozora jer su donekle zamenjeni panoramskim krovnim otvorom proširenih gabarita, a opet, donja ivica istog je i dalje povisoko postavljena, pa je veoma upitan smisao postojanja ugrađenog unutrašnjeg retrovizora.

Sklopivi spojler je instaliran na poklopcu prtljažnika, pa u celom ovom stilskom galimatijasu, konzervativni spoljni retrovizori deluju kao malje na grudima današnjih muškaraca, odnosno ostavljaju utisak atavizma. Ovo će se izmenitii onda kada kineski propisi dozvole implementaciju kamera na ovom mestu, što trenutno nije slučaj.

Putnička kabina pruža mogućnost smeštaja do četiri osobe na zasebno stilizovanim sedištima, iako je zadnji par lišen mogućnosti izdašnih podešavanja. Na čeonom panelu se nalazi jedino veliki središnje postavljen ekran multimedijalnog sistema. Može se okretati do nivoa od 90 stepeni, baš kao u elektromobilima marke BYD.

Umesto instrumenata implementiran je veliki projekcioni ekran. Osetljivi na dodir su skoro svi tasteri u kabini, uključujući čak i one na obruču upravljača, dok se prozorska stakla pomeraju električnim putem.

Šasija donosi dvostruka poprečna ramena napred i multilink nazad. Bazični paket uključuje i prilagodljivo vazdušno ogibljenje dok se uz doplatu nudi i potisnik na zadnjoj osovini, pri čemu mislimo na aktuatore koji omogućavaju zakretanje zadnjih točkova do nivoa od 13,2 stepena, baš kao na Mercedesovoj S Klasi, samo mnogo bolje jer je perjanica Švaba u mogućnosti da se „zakreće“ do samo 10 stepeni.

Kinezi se hvale i sistemom HiPhi Pilot, što je komercijalna oznaka za sistem autonomne vožnje trećeg nivoa. Poseduje čeoni lidar koji je lociran na krovu i nudi domet od 250 metara. Situaciju u okolini vozila nadzire trinaest kamera, dvanaest ultrazvučnih senzora i petomilimetarski radari.

Kompanija Human Horizons od samih početaka razvija sistem razmene podataka između kompjuterskih sistema vozila i drugih automobila kao i putne infrastrukture (protokol V2X): svi modeli marke HiPhi nude elektronska rešenja ovog tipa.

Što se tiče pogonskog sklopa, moramo reći da limuzinu HiPhi Z pokreću dva električna agregata, na svakoj osovini po jedan. Svaki od njih razvija po 336 konjskih snaga, pa se ukupno nudi 672 „grla“. Trakciona baterija nudi kapacitet od 120 kWh spram krosoverovih 97 kWh.

Stoga je i deklarisana autonomija od 705 kilometara u skladu s kineskim ciklusom CLTC. Električni automobil iz Kine obeležava neto masa od 2.539 kilograma i može da pojuri do brzine kretanja od 200 km/h.

Prodaja sedana po imenu HiPhi Z počinje na teritoriji Narodne Republike Kine krajem ovog meseca, a prvo će se po običaju, u izlozima naći najskuplja verzija, dok će kasnije postati dostupne i one sa isključivo zadnjim pogonom. Tu će biti i kabina s pet mesta za sedenje i ostala pojednostavljenja koja će doneti i nižu cenovnu etiketu.

AutoRepublika

(893)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Kada bi se uklonio ceo ovaj sarenis sa karoserije ostala bi vrlo interesantna forma! Kinezi, i ne samo oni vec i mnogi drugi, treba jos da nauce da je dizajn estetika u funkciji upotrebe i tehnike a ne dekoracija „novogodisnje jelke“! Prednji pult je katastrofa od dizajna – pust, hladan, nehuman, sa velikim ekranom koji tu stoji kao da je zaboravljen a ne da je deo automobila. Simetricno otvaranje vrata omogucava maksimalan komfor ulaza/izlaza, sto je za pohvalu! EU komentatori odmah bi se kao lesinari obrusili na ova zadnja vrata sa vec odavno otrcanim komentarom „vrata za samoubice“, sto uopste… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Matija
BB

Hvala što si rastumačio, ne šta mu fali, već šta mu je višak. Ispod ukrasa interesantno…

Matija

To nam je (muskarcima) urodjeno – skines sa zene sve i uzivas u osnovnoj formi! Parfem moze da zadrzi…. 🙂

Bungi

Od naziva ovih kineskih marki nije mi nikako dobro. Hiphop.??????????

BB

Hi Fi

TheStig

Ovo izgleda kao da je izaslo iz igrice u kojoj se radnja desava 2059 😅Treba im javiti da malo sacekaju. A taman cu imati i para za ovo haha. Zna li neko kineski?