1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljen novi Mitsubishi Shogun za australijsko tržište koji je skoro kao Mercedes
Predstavljen novi Mitsubishi Shogun za australijsko tržište koji je skoro kao Mercedes
0

Predstavljen novi Mitsubishi Shogun za australijsko tržište koji je skoro kao Mercedes

572
0
Podelite sa prijateljima:

U Australiji je debitovala nova generacija troosovinskog šlepera s oznakom Mitsubishi Shogun. Ovo ime je dodeljeno teškašu iz dobro poznate serije kamiona Super Great, a ustoličeno je isključivo za kupce iz Australije i Novog Zelanda.

Širom sveta poznat kao Super Great, ali se u Australiji prodaje pod imenom Shogun

Kamion se, od spolja gledano, od tradicionalnih azijskih kolega razlikuje po prednjim svetlosnim grupama koje su preuzete s modela Mercedes Arocs, a i po više postavljenoj kabini. Glavna karakteristika novog proizvoda jeste i ugradnja motora s 510 konjskih snaga. Ta jedinica ispunjava emisione standarde Euro-6, što nije ni čudo, s obzirom na činjenicu da pričamo o Mercedesovom agregatu kodne oznake OM471.

Nekoga će ovakve tehnološko-mehaničke kombinacije začuditi, ali ne i one kojima je poznato da Daimler od 2005. godine u svom vlasništvu drži i teretnu diviziju Mitsubishi-Fuso.

Program Fuso je u prošlosti posedovao teškaše koje je pogonio dizel sopstvene proizvodnje. Bio je konfigurisan kao V10 i razvija je 520 konjskih snaga, mada je u ponudi bila i biturbo V8 jedinica sa 550 konjskih snaga.

Međutim, ova dva pogonska sklopa nikako nisu mogla biti dovoljno temeljno modernizovana kako bi ispunila taze regulativu u vezi dozvoljenih nivoa štetnih isparenja, pa su još davnih dana eutanazirani. Stoga se odluka o preuzimanju tehnološkog rešenja od starijeg brata nekako čini kao iznuđena odluka, a doneće i značajne uštede na nivou nemačkog koncerna.

Motor koji je sada sastavni deo noviteta će omogućiti japanskom šleperu da ostane konkurentan na lokalnom segmentu tržišta u kom nastupa, što i jeste bila jedna od osnovnih zamisli kreatora.

A što se tiče konkurencije, ona je ekstremno jaka, pa ćemo reći da su u Australiji prisutne gotovo sve važne evropske, azijske i američke marke. Povrh toga, Amerikanci ovde proizvode i neke ojačane modele, prilagođene zahtevima lokalnog tržišta.

Lokalnim tržištem drumskih kompozicija dominiraju uglavnom njuškaši američkih marki

Kako bilo, sam Shogun i nije dizajniran kako bi igrao ulogu lokomotive u čuvenim drumskim kompozicijama Australije. Ukupna dozvoljena masa drumske kompozicije iznosi samo 63 tone. Ali, novajlije nije ništa lošiji od svojih rivala, što se odnosi i na raspoložive bezbednosne sisteme, od kojih bismo pomenuli upozorenje na napuštanje saobraćajne trake, detekciju vozila u mrtvom uglu, kao i sistem za izbegavanje sudara.

Kamion je ovako koncipiran, ne samo zahvaljujući implementaciji globalne strategije Daimlera, već i zbog programa australijske vlade, poznatog pod imenom Vision Zero. On predviđa redukovanje ugljeničnih emisija do nultog nivoa najdalje do 2050. godine.

AutoRepublika

(572)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments