1. Home
  2. Održavanje
  3. Zašto škripe stakla i brisači čak i na čistom automobilu?
Zašto škripe stakla i brisači čak i na čistom automobilu?

Zašto škripe stakla i brisači čak i na čistom automobilu?

4.03K
1
Podelite sa prijateljima:

Podlo škripanje brisača, upotpunjeno jednako visokom bukom stakala na vratima, „pevajući“ poziva vlasnika automobila na „kupanje“ automobila. Međutim, čak i jedno pranje vodom pod visokim pritiskom možda neće biti dovoljno da se prevaziđe ova „akustička nevolja“. Šta učiniti povodom toga, hajde da probamo da odgonetnemo zajedno.

Ili je mesto prokleto, ili putni inženjer nije predvideo, ili klima nije ista, ali putevi u Srbiji, pa i u okruženju, su uvek bili i ostali izuzetno prljavi. Prašina, kamenje, reagensi, pesak i druge „čari“ talože se u debelom sloju na svim površinama i šupljinama, primoravajući vozače da peru automobile mnogo češće nego što bi trebalo. Bilo da sami perete kola kod kuće, bilo u perionici, automobil se može oprati da sija (kao milion 😉 ).

Ali i posle pranja na bilo koji način, ponekad se manifestuje izuzetno neprijatna pojava po sluh – staklo škripi. Prednje staklo emituje pozivajući poziv brisačima, a bočne – gumenim trakama zaptivke. Deterdžent za pranje sudova, kao i ponekad, specijalizovana hemija, ovaj zvuk se i dalje ne može eliminisati. Vreme je za „teške“ odluke. Odlažući istragu na neko vreme, hajde da se pozabavimo uzrokom.

Naš omiljeni reagens za puteve je štetan ne samo za telo i gumu. Ostaje na naočarima, a leto nije razlog da se zaboravi na to. Na kraju krajeva, „prskalice“ i „prskalice“ koje idu putevima po vrućini i stvaraju dugu, spiraju ostatke zime sa puteva i odmah ih šalju pravo u automobile. Tako se na karoseriji, uključujući i staklo, formira plak, što je zauzvrat ključni uzrok podle škripe stakala.

Naravno, moguće ga je isprati, ali količina primenjenih sila u tandemu sa složenom fiksacijom efekta na oko čini operaciju ne toliko potrebnom koliko dugotrajnom, a ponekad i skupom. Ali prodavnica građevinskog materijala predlaže prilično efikasan alat za brzu i sveobuhvatnu pobedu: strugač za čišćenje prozora. Njegov metalni „ubod“ će olakšati uklanjanje nalepnica i drugih „tvrdih naslaga“, ali sada nas zanima poleđina – plastika.

Dovoljno mekana plastika bez ogrebotina i oštećenja brzo i vešto se nosi sa naslagama, ostavljajući samo čisto, obično trslojno staklo. Da biste poboljšali efekat i lakoću obrade, možete prskati bilo koju penu koju prodavac u radnji s automobilskom kozmetikom ima pri ruci, a zatim tretirati površinu plastičnim krajem strugača. Rezultat nećete dugo čekati: staklo će prestati da „peva svoju pesmu“, a vizuelni efekat će omogućiti da ponovo izrazite poštovanje prema vozilu: ispostavilo se da je premaz stakala dodao efekat prelamanja.

Za svega par stotina dinara – sigurni smo da ćete ga naći jeftinije – dobijamo višekratni i višenamenski alat koji će nam dobro doći za rešavanje najrazličitijih zadataka – pokušali smo da obrišemo katran sa neobojenih površina i divili mu se – i takođe je odličan za upotrebu u svakom domaćinstvu. Sama upotreba, na primer, za čišćenje keramičkih grejnih površina, garantuje značajno brže zagrevanje kućne atmosfere i potpuno smanjuje količinu budžetiranih sredstava za grejanje!

AutoRepubliika

(4028)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
'79 DeVille

„… Prednje staklo emituje pozivajući poziv brisačima, a bočne – gumenim trakama zaptivke…“

Google translate gone wrong? Sramota da je ovako nesto uopšte objavljeno.