1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Subaru, Toyota i Honda s najvernijim kupcima u Americi
Subaru, Toyota i Honda s najvernijim kupcima u Americi

Subaru, Toyota i Honda s najvernijim kupcima u Americi

363
0
Podelite sa prijateljima:

Američki institut za pozdanost automobila J.D. Power, koji se inače više puta iskompromitovao u očima potoršačke javnosti, je još jednom bio izuzetno vredan. Nakon predstavljenih statističkih podataka o tome koji četverotočkaš se najviše, a koji najmanja kvari, J.D. Power je sproveo i istraživanje konteksta popularnosti automobilskih marki, zahvaljujući čemu možemo da sagledamo koji brend ima najvernije kupce. U kategoriji masovno proizvedenih vozila je pobedio Subaru dok se među premijum proizvođačima istakao Lexus.


Subaru je poznat po izuzetno pouzdanim automobilima i nisu retke priče kako članovi familije naslede stari model Legacy ili Forester i nastave da ga koriste. U takvim uslovima šanse su velike da će i oni ponovo kupiti proizvod pomenute japanske marke, a prema statistici instituta, one su izražene kroz čak procenat lojalnosti od 60,5% ispitanih lica.

Ne možemo reći da Subaru baš izrazito dominira, pošto je drugoplasirana Toyota zaostajala za svega 0,2% ili u „prevodu“ možda nekoliko desetina ispitanih. Sledi još jedno japansko ime, i to je Honda (58,7%) ispred američkih velikana Rama (57,3%) i Forda (54,3%).

Dok se većina od 19 brendova u takozvanoj „radničkoj klasi“ pokazala izuzetno dobro, za neke od njih moramo da se zapitamo šta rade toliko pogrešno da ih trenutni kupci toliko zaobilaze. Posebno iznenađuje loša pozicija za Buick, koji uspeva da zadrži samo 27,5% svojih kupaca, a američki brend je uvek bio jako popularan među starijim osobama i nalazi se u vrhu po pouzdanosti.

Poslednje tri pozicije zauzimaju marke unutar Fiat-Chrysler korporacije, a posebno lošim se pokazala italijanska kompanija čijih samo 10,4% kupaca će ponovo kupiti novi Fiat. Mediji kažu da je iznenađenje i Dodge, koji je u poslednjem istraživanju vozila po pouzdanosti u prvih 90 dana vlasništva, koje je sproveo J.D. Power, podelio prvo mesto sa Kijom, što takođe degradira ionako upitan ugled istraživačke kuće.

Ipak, potrebno je pogledati i samu ponudu, a ona se izuzetno izmenila u prethodna vremena. Primera radi, najprodavaniji model kompanije Grand Caravan je nedavno izbačen iz ponude bez direktne zamene pa porodični kupci sa familijama sigurno ne bi potrošili novac na performantnu limuzinu. Sa druge strane, ponuda Subarua i Toyote se uglavnom nije menjala tokom godina i za očekivati je da će Forester ili Camry biti zamenjeni novijim modelom istog imena.

Istraživanje takođe pokazuje da vlasnici premijum vozila imaju manje doze poverenja u svoje ljubimce, u poređenju sa ranije spomenutim masovno proizvedenim četvorotočkašima. Na prvom mestu se našao Lexus sa 48% zadovoljnih vlasnika, ali ga je Mercedes pratio u stopu. Novinari kažu da je najveće iznenađenje relativno dobro šesto mesto Land Rovera, iako je britanski brend poznat po izuzetno lošoj pouzdanosti koja je uglavnom među najgrđim u automobilskoj industriji. Ali, kao što i ranije rekosmo, brojni su parametri koji „istraživanja“ ove kuće u većoj ili manjoj meri diskredituju.

U svakom slučaju, pogledajte statistiku, pa nam u komentarima kažite koju marku automobila posedujete i da li biste joj opet poklonili poverenje, nakon prethodnih iskustava s proizvodima iste.

AutoRepublika

(363)

Podelite sa prijateljima:
tags:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments