1. Home
  2. Industrija
  3. Trka automobilskih proizvođača ka „solid state“ baterijama
Trka automobilskih proizvođača ka „solid state“ baterijama
6

Trka automobilskih proizvođača ka „solid state“ baterijama

597
6
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen, BMW, Mercedes, Ford, Toyota… Samo su neki od brendova koji investiraju milijarde evra u razvoj novih baterija! 

Ova, nova, i naprednija generacija baterija trebalo bi da doprinese većem dometu električnih vozila, potom bi trebalo da poveća bezbednost samih baterija (manje šanse za samozapaljivanje), omogući brže punjenje, ali ponajviše, smanji zavisnost od kineskih proizvođača. U ovom trenutku, većina proizvođača stvara sopstvene fabrike za montiranje baterijskih pakovanja, no tu je reč o konvencionalnim litijum-jonskim jedinicama, ovde se govori o budućim baterijama.

Mercedes je nedavno objavio da će sarađivati sa američkom kompanijom Factorial Energy u cilju stvaranja solid state baterija. Nemačka marka najavila je milionska ulaganja u ovo preduzeće, a slične najave čuli smo i od Karlosa Tavareša, prvog čoveka Stellantisa. I Stellantis namerava da investira u Factorial Energy.

Kod solid state baterija više nema potreba za tečnom komponentom, što bi trebalo da ih učini lakšima od litijum-jonskih izdanja. U teoriji, očekuje se značajan napredak po pitanju dometa, jer bi EV modeli morali da imaju manju masu, kao i brže punjenje. No, to je sve „na papiru“, u praksi ova tehnologija i dalje nije spremna za bilo kakvu serijsku proizvodnju niti masovnu upotrebu.

Factorial Energy nedavno je potvrdio da je stvorio solid state baterijsku ćeliju koja funkcioniše na sobnoj temperaturi. Ukoliko se njihovi ambiciozni planovi otelotvore, pilot proizvodnja trebalo bi da startuje kroz dve godine, dok bi prve (skupocene) verzije trebalo da izađu iz fabrike 2027. godine. U ovoj kompaniji očekuju u masovnu proizvodnju 2030, ukoliko ne bude dodatnih problema u razvoju.

Kako trenutno stoje stvari? Ogromna većina proizvođača električnih automobila oslanja se na tuđe baterije, a na tržištu litijum-jonskih varijanti dominiraju preduzeća kao što su LG i CATL. Ipak, sve je više brendova koji žele više samostalnosti. Tako je Mercedes najavio izgradnju osam fabrika za baterije, Volkswagen je već potvrdio tri lokacije od ukupno šest za montažu ovih komponenti u Evropi.

 

Naravno, i gigant iz Volfzburga investira u razvoj solid state baterija. Uložili su više od 300 miliona dolara u američku kompaniju Quantumscape. Volkswagen je već testirao prve takve baterije koje je dostavilo ovo preduzeće, i to u aprilu prošle godine. Nemci su potvrdili da će prvo premijum modeli koristiti ovu novu tehnologiju, a da će ona kasnije biti primenjena i kod velikoserijskih automobila.

I BMW i Ford imaju velike ambicije na polju električnih vozila. Stoga su ova dva brenda investirala u start-up Solid Power. Solid Power obećava da će do kraja 2022. godine ponuditi prve solid state baterije za testiranje i primenu kod električnih četvorotočkaša.

Toyota je potvrdila će obazrivo pristupiti ovoj novoj tehnologiji baterija. Naime, Japanci planiraju da ih isprva koriste za klasične hibride, pa da onda nakon perioda upotrebe u takvim vozilima otkriju da li su podobne kao rešenje za „čistokrvne“ EV adute.

„Imperija uzvraća udarac“

The Empire Strikes Back je naziv drugog filma izvorne Star Wars trilogije. Ovde se može upotrebiti u nešto drugačijem kontekstu. Trenutno, kineski proizvođači apsolutno dominiraju u svetu litijum-jonskih baterija, uostalom, Kina i jeste svetski centar elektrifikacije. No, čini se da Amerikanci vrše sve veći pritisak na diva sa Dalekog istoka.

Sve pomenute kompanije u koje su nemački automobilski giganti investirali u prethodnom periodu locirane su u SAD. Stoga, Amerikanci, bar za sada, vode u trci za solid state baterijama. Čini se da su germanski brendovi spremniji da sarađuju sa američkim preduzećima, nego sa kineskim rivalima.

Ponegde se može pročitati i da su nemačke marke pomalo zastrašene velikom dozom zavisnosti od dobavljača po pitanju baterija, a bojazan se pojačala nakon još uvek tekuće krize sa nabavkom mikročipova i poluprovodnika, koji takođe, mahom stižu iz Kine.

Za kraj, preporučio bih svima da pročitaju naš tekst o novoj generaciji baterija, koji je na tako jednostavan i elegantan način objasnio solid state tehnologiju što ukazuje da je delo pravog eksperta.

Priredio Đorđe Platiša 

(597)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Znači, neće sve to tako brzo ugledati svetlost dana, ni biti ugrađeno serijski u EV namenjen širokim narodnim masama, a što me sve čak i raduje. A I to da Toyota ostaje posvećena hibridima.

BB

Prespavali 30 godina pa se sad probudili… I onda da bi smanjili zavisnost od Kine, evropski proizvođači ulažu u SAD. Mislim, recept za smanjivanje zavisnosti im je “ ‘ajd zdra’o“…

Goran Jurkovic

Toyota već ima aute koji voze na solid state baterije u japanu.
Također ono što se dogodilo su bipolarne NiMH baterije za hibride.
Ne znam toliko kemiju baterija ali znam da će ovo biti revolucija kod baterija za hibride.

Inače testirati prvo tehnologiju na hibridima ima smisla jer je battery pack stotinu puta manji i ako se pokvari manje će biti štete.

Dezon

Catl i lfp su ok prica

da11

Solid state baterije ima mercedes vec, ali u autobusima. Problem solid state baterija je sporo punjenje. Zato ne mogu u auta. Npr u autobusu Mercedes e citaro mogu jer se puni preko noci.
15kw je maksimalna snaga punjenja.
https://www.youtube.com/watch?v=Om3uVW4lskE
Vec se moze kupiti. https://www.mercedes-benz-bus.com/en_GB/models/ecitaro/technology/battery-technology.html

Goran Jurkovic

Prednost solid state baterija je upravo u ultra brzom punjenju. Očito Mercedes nema solid state baterije.