1. Home
  2. Industrija
  3. Mercedes treću godinu u nizu uspešniji od BMW-a na globalnom nivou
Mercedes treću godinu u nizu uspešniji od BMW-a na globalnom nivou
0

Mercedes treću godinu u nizu uspešniji od BMW-a na globalnom nivou

1.11K
0
Podelite sa prijateljima:

Mercedes ostaje kralj premijum segmenta. 

Sa 200.000 više prodatih automobila, Mercedes je ostao na prvoj poziciji ispred konkurenciju iz Bavarske. Marka iz Štutgarta ostvarila je prošle godine rast prodaje od 0,9%, pre svega zahvaljujući dobroj prodaji nove A klase, dok je sa druge strane BMW ostvario veći rast od 1,8%, ali ni to nije bilo dovoljno da se skine Mercedes sa trona, s obzirom na to da je BMW prodao ukupno 2,12 miliona vozila. Na trećoj poziciji na globalnom nivou našao se Audi koji je prodao 1,87 miliona automobila, uz pad prodaje od 3,8%.

Najvažnije tržište za premijum segment ostaje Kina gde su BMW i Mercedes ostvarili rast prodaje od po 11%, a prati ih Audi sa rastom od 7,7%.

Protekla godina u Evropi bila je teška za sve premijum proizvođače. Mercedes je prodao 2,3% manje vozila nego 2017. godine, BMW je zabeležio pad od svega 0,1%, dok je Audi „ukopao“ WLTP protokol te otuda za  14% manja prodaja nego što je to bio slučaj za prethodni referentni period.

U SAD je zabeležena nešto drugačija situacija. Iako je Mercedes i u ovoj zemlji ostao na tronu, zabeležen je pad prodaje od 6,3%. Prati ga BMW za čija se vozila odlučilo 0,5% više kupaca nego u 2017. godini, a manje prodatih vozila upisao je i Audi uz minus od 1,4%.

AutoRepublika 

 

(1111)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments