1. Home
  2. Vesti
  3. Najbrži serijski pikap kamionet na svetu je postao Rivian R1T
Najbrži serijski pikap kamionet na svetu je postao Rivian R1T
0

Najbrži serijski pikap kamionet na svetu je postao Rivian R1T

200
0
Podelite sa prijateljima:

Pre svega godinu dana smo preneli vest kako je Ram 1500 TRX postao najbrži serijski pikap kamionet na svetu i divili smo se njegovom ubrzanju iz mirovanja do 100 km/h, koje je trajalo samo 3,7 sekundi. Ne zato što se možda tako nešto i očekivalo od modela koji ispod haube krije preko 700 konjskih snaga, već i zbog podatka da se neko uopšte usudio tako nešto ponuditi, i onda iz vozila teškog 2,9 tona izvući ubrzanje koje je ne baš tako davno bilo rezervisano samo za egzotične četvorotočkaše. Tu priču možete da pročitate ovde.

Ali naravno, motori s unutrašnjim sagorevanjem goriva se sada suočavaju sa neprijateljima kakvog nikada ranije nisu sreli. Da, reč je o električnim vozilima, pa bez obzira koliko ovaj „T-Rex“ deluje impresivno, on je ipak na svet došao s tehnologijom koja je izmišljena pre više od jednog veka.

Ovih dana Rivian je započeo sa isporukom svog električnog pikapa sa značkom R1T, i nije trebalo da prođe puno vremena pre nego što se našao na testovima uglednih medija. Jedan od njih je veoma popularni magazin u Americi nazvan Motor Trend, a koji je imao prilike da testira dve različite konfiguracije.

Jedna od njih je Launch Edition i kao takva je namenjena za proterensku vožnju dok se drugi zove Adventure Package, pa iako ima pustolovne insinuacije, on je pre svega namenjen upotrebi na (kvalitetnom) asfaltu.

I koliko je R1T onda brz? Ako je verovati kolegama iz Motor Trenda, onaj proterenski varijatet može da ubrza od nule do 100 km/h za samo 3,1 sekundu, dok je ulična verzija za 0,1 sekundu sporija. Vreme na četvrtini milje (402 metra) je jednako impresivno i iznosi 11,6 sekundi pri brzini od 177,3 km/h na kraju te distance.

I kako je tako nešto moguće? Naravno, tako što ovaj kamionet ima električne motore. Čak četiri koji rade zajedno i zbiru razvijaju 835 konjskih snaga i 1.231 Nm obrtnog momenta. Baterije zapremine, odnosno kapaciteta 135 kWh, su u stanju da pruže autonomiju od 502 kilometra vožnje između punjenja. A onda kada pogledamo cenu od 74.075 američkih dolara, vidimo da je zapravo i jeftiniji od Rama.


Naravno, nije baš fer porediti modele sa SUS motorima sa onima koji su pokretani strujom kao energentom, pa će Rivian čekati mnogo teži test kada GMC Hummer, Tesla Cybertruck i ostali direktni konkurenti počnu pristizati u izložbeno-prodajne salone.

Ali, dok se to ne desi, Rivian R1T je zvanično najbrži serijski pikap kamionet na svetu.

AutoRepublika

(200)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments