1. Home
  2. Vesti
  3. Romano Prodi tvrdi da Francuzi vode glavnu reč u Stellantisu
Romano Prodi tvrdi da Francuzi vode glavnu reč u Stellantisu
12

Romano Prodi tvrdi da Francuzi vode glavnu reč u Stellantisu

739
12
Podelite sa prijateljima:

Nismo ni sumnjali…

Mada je u prethodnom periodu bio bezbroj pokušaja da se prikaže kako su se PSA i FCA fuzionisali, jasno je da je reč o tipičnom PR nastupu, jer se iza kulisa zna da nekadašnja PSA grupa i njeno rukovodstvo imaju ulogu lidera, dok brendovi bivše FCA alijanse moraju slepo da prate put koji će im drugi zacrtati!

To mišljenje deli i Romano Prodi, bivši italijanski premijer, koji je istakao da i francuska država ima udela u bivšoj PSA grupi, pa samim tim i Stellantisu, jer na taj način ima veliku mogućnost za vršenje pritiska na proces donošenja odluka u ovoj kompaniji.

U prilog tome ide i poslednja potvrda da je Opelova fabrika u Ajzenahu obustavila proizvodnju do kraja godine. S druge strane montiranje Opelovog modela Grandland odvijaće se nesmetano u pogonu u Francuskoj u Sošou…

Romano Prodi ističe da je uloga Fiata u Stellantisu daleko manja nego što se to tvrdi. “Apsorpcijom Alfe Romeo Fiat je postao jedini veliki proizvođač automobila u Italiji… Proces internacionalizacije kompanije doveo je do toga da uticaj Fiata postane marginalizovan”, rekao je bivši italijanski premijer.

On navodi i da je proizvodnja vozila u toj zemlji drastično opala… “U Evropi su ispred nas Nemačka, Španija, Češka, Velika Britanija, Francuska i Slovačka”, tvrdi Prodi. “Marginalizacija naših istražnih centara lišila nas je važnih inovacija kao što je to bio svojevremeno common rail sistem kod dizel motora”, kazao je argumentovano nekadašnji šef vlade Republike Italije.

Očito je da je Prodi u pravu, jer je upravo pomenuti common rail dizel motor bio veliki temelj uspeha nekolicine italijanskih modela na početku trećeg milenijuma. Inače, ovaj sistem delo je Marija Rika, fizičara iz Barija…

Stellantisovo rukovodstvo je do sada više puta pričalo o visokim troškovima proizvodnje u Italiji, što Prodi karakteriše kao apsurd. “Troškovi montaže u Italiji niži su od onih u Francuskoj ili Nemačkoj, i na nivou onih u Španiji. Ovo je samo opravdanje koje kompanija servira javnosti”, ističe Romano Prodi.

On je naveo da je praksa francuske države vrlo dobra kada je reč o njenoj privredi. Naime, oni uzimaju učešće u velikim domaćim kompanijama, ali je ono uvek relativno skromno. “Na taj način izbegavaju eventualnu odgovornost za neuspehe koje svale na menadžment, dok iza kulisa imaju ogromnu moć i uvek rade za račun Pariza”, zaključuje italijanski političar…

AutoRepublika 

(739)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

12 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud

Tacno

Zvezdan Božinović

Jeste, baš je tako i nije bezveze što je tako. Uprava grupe PSA se dokazala na tržištu kao stvaralac, dok se uprava grupe FCA pokazala kao nesposobna. Da ih Francuzi nisu uzeli pod starateljstvo, Italijani bi se ugušili u sopstvenom sekretu…

Matori

Upravo tako, Italijani ne znaju da naprave smenu modela bez 5-6 godina pauze između. Idu iz ekstrema u ekstrem. Treba ih pustiti da dizajniraju, a poslovne odluke im ukinuti potpuno.

Iznogud

a ne bi bas, kupili su amere i poslovali isto ili bolje nego psa.

Matori

Posrećilo im se sa Amerima. Kod kuće nula bodova…

Cuore sportivo

Nula bodova jer niko u Europi ne voli Fiat ni Alfu, svako ih ponizava i kako ce oni da nesto urade. Uzeli amere i drmaju lovu

Matori

Kako da vole nešto čega nema.
Ako nisi primetio 500 se dosta dobro prodaje, a to je njihov jedini koliko toliko ažuriran model.

moron

Sve si lepo rekao. „Tuga u Boga“.

BB

Bravo za Prodanovića, ali sve je rekao sad, a težina tih riječi nije ista kao kad ke bio premijer, trebao je tada da insistira d a Italija ja otkupi dio akcija Fiata i da ugura svoje ljude koji rade posao i patriotizam.

Rikošet

Prebogati istorijski kapacitet Alfe minimalno je iskorišten… Kontra primjer može biti Mini, kojeg je BMW maksimalno iskoristio kako kroz liniju modela, tako i kroz odličnu prodaju istih… Natezali su se godinama da predstave Giuliu. Sad se natežu da predstave Tonale. Nema niko 12 života da čeka kad će Alfa da predstavi novi model… I da se razumijemo ovdje nije riječ o lošim automobilima, već o klošarskom menadžmentu, koji nije sposoban da napravi nikakav pomak naprijed… Da ne spominjemo Lanciu, koju su satrali do temelja i sveli na prepakovanog Punta… Ako neko misli da će da se usreće sa francuskim 1,2… Pročitaj više »

Urke

i bolje iskreno francuzi barem znaju o finansijama, a italijani znaju da naprave dizajn i motor ali za finansije su pravi duduci.

Yankee

A i jedni i drugi zavise od profitabilnosti Rama i Jeepa …