1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Češka kompanija predstavila pametne saobraćajne znakove
Češka kompanija predstavila pametne saobraćajne znakove

Češka kompanija predstavila pametne saobraćajne znakove

1.23K
0
Podelite sa prijateljima:

Češka kompanija Compactive sa sedištem u Brnu je u ranijem delu ove nedelje predstavila nove saobraćajne znakove, za koje tvrdi da će umnogome doprineti bezbednosti saobraćaja na drumovima. Prvi znak koji je prezentovan je onaj koji služi da vozače upozori da se približavaju obeleženom pešačkom prelazu. U pitanju je klasično obeležje koje je plave boje i s okvirom debljine par centimetara, uz dodata još dva narandžasta svetla na vrhu.

Znak je opremljen uređajem koji otkriva dolazeće pešake, pa kada se u isto vreme i automobil približi, sva rasveta na saobraćajnom znaku se aktivira, što posebno puno znači u uslovima loše vidljivosti, a dobrodošlo je i kada je sve vedro i čisto. Prvi ovakav saobraćajni znak je postavljen u blizini osnovne škole, što nekako zvuči i najviše logično, dok je u eksperimentalnoj fazi jedno ovakvo obeležje postavljeno i u blizini dečijeg igrališta u Brnu, nakon čega je još jedan osvanuo u blizini nove osnovne škole. Zajedničko svim ovim raskrsnicama jeste to što baš i nisu pregledne za vozače.

„Akcenat je na bezbednosti dece, a naše rešenje je desetak puta jeftinije od ugradnje semafora, a pritom je i isto toliko brže od pomenute uobičajene alternative,“ govori Žilek, direktor firme Competitive. Sama instalacija znaka košta negde oko pola miliona čeških kruna, što u evrima iznosi malo više od 19.700 evra.

Važno je reći i da je novi saobraćajni sistem nezavisan u energetskom smislu, odnosno da se može povezati na postojeću električnu mrežu, ili ako ista nije dostupna, zadovoljiće se i energijom koja je dobijena konverzijom solarne. Znak o kom izveštavamo uključuje kameru i radar, koji sinhrono odlučuju kada je momenat da se aktiviraju svetla na vrhu znaka.

Ako nadležni budu poželeli, ovakav saobraćajni znak bi mogao da bude iskorišćen i za prikupljanje podataka o saobraćaju (broj vozila, pešaka, brzina kretanja automobila na tom potezu…), a što je višestruko korisno za dalje akcije odgovornih službi.

Na kraju da kažemo da se ovakvi znakovi u Češkoj Republici proizvode pod markom iisign, a koja se može drugačije označiti i za „eye sign“. Ugradnom ovakvih znakova, računa se i na smanjenje broja angažovanih policajaca.

AutoRepublika

(1232)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments