1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Analiza: Zašto su proizvođači automobila iz Francuske na ivici opstanka u Kini dok modne marke briljiraju?
Analiza: Zašto su proizvođači automobila iz Francuske na ivici opstanka u Kini dok modne marke briljiraju?
1

Analiza: Zašto su proizvođači automobila iz Francuske na ivici opstanka u Kini dok modne marke briljiraju?

14.76K
1
Podelite sa prijateljima:

Kada su francuski proizvođači doneli odluku da okušaju sreću na kineskom tržištu, delovalo im je da sve što Kinezi rade u tom trenutku jeste da čekaju da im francuska vizija stila i luksuza postane dostupna. Gali nisu mogli čudom da se načude kada se takav scenario ispostavio nerealnim.

Nekoliko prvih godina na tržištu najmnogoljudnije zemlje na svetu su bile uspešne za sve proizvođače iz Francuske. Međutim, ubrzo su prodajni rezultati PSA i Renault grupe doživeli oštar pad u Kini. Istini za volju, usporavanje kineske ekonomije ne prija niti jednom proizvođaču generalno, pa ni ovim iz automobilske industrije, ali ipak pad od 62%, koliko su zabeležili i PSA i Renault tokom prvog polugodišta ove u odnosu na prošlu godinu, nikako nije ohrabrujući.

Kao logična posledica ovako dramatičnog pada prodaje, došao je i pad tržišnog učešća na svega 0,7%, što ukazuje da su druge marke ipak nešto bolje podnele i podnose ekonomsku buru.

Ogroman pad

Več smo pisali o tome da je PSA grupa na samo jedan korak od potpunog odustajanja od kineskog tržišta. Naime, vrhunac prodaje se dogodio 2014. godine kada je isporučeno više od 730.000 četvorotočkaša s oznakama neke od marki koje posluju unutar grupacije. Prošle godine je isporučeno tek 250.000 takvih vozila, a sudeći po prvom polugođu tekuće godine, kada je plasirano svega 64.000 primeraka, ova godina će biti još lošija.

Dongfeng Aeolus Yixuan – inženjering blizanac Opela Corse i Peugeota 208

Zahvaljujući takvom razvoju događaja, kruže priče da je PSA u pripremama za zatvaranje dve fabrike koje posluju unutar zajedničkog poduhvata s Dongfengom i Changanom. Na taj način bi hiljade radnika ostalo bez posla. Epilog o kome pišemo je sasvim realan, s obzirom na činjenicu da je stepen iskorišćenja partnerskih pogona s Dongfengom na nivou od samo 22%, izveštava Financial Times. Ovaj list dodaje da je aktivnost u fabrici koja posluje unutar ortakluka s kompanijom Changan Automobile skoro potpuno zamrla.

Renaultu ide ipak dosta bolje, iako se i ovde mora pristupiti veoma oprezno s velikim tvrdnjama. Dok je Renaultovom lađom upravljao Karlos Gon, proizvođač je za cilj postavio plasman od 550.000 vozila do 2022. godine. Iako je prodaja prethodne godine narasla za 200%, ona je i dalje daleko od proklamovane cifre, pa se zaustavila na 216.699 isporuka.

Ipak, sav taj rast je došao kao posledica konsolidacije prodajnih rezultata poslovnog partnera s kojim je Renault oformio zajednički poduhvat. Dakle, ne radi se o porastu prodajnog potencijala francuske grupacije, već o pripisivanju plasmana koje je ostvario lokalni ortak, Brilliance China Automotive koji je dominantno angažovan u proizvodnji komercijalnih i MPV vozila.

Brilliance V7

Čak i tada, prodajne statistike pokazuju da je zabeležen pad entuzijazma kod kupaca vozila s amblemom koji je pod kontrolom zajedničkog poduhvata i to za 24%. Podatak se odnosi na prvi jednak deo ove godine, a rezultati zajedničkog poduhvata Renault-Dongfeng su doživeli sunovrat od 73% samo tokom avgusta.

Proizvođači automobila iz zemlje Gala bi sve ove podatke nekako lakše podneli da nisu suočeni s vanserijskim uspehom koji na tom tržištu postižu druge francuske marke iz sveta luksuza. Tako je na primer LVMH, koji poseduje desetine luksuznih marki uključujući i Louis Vuitton, TAG Heuer i Dom Perignon, objavio da beleži nezapamćene uspehe u Kini.

Snažnim performansama, delom zahvaljujući i kupovnoj moći i pratećim apetitima kineskih turista, može da se pohvali i glavni rival LVMH-a, kompanija Kering, pod čijom upravom posluju marke Gucci, Ulysse Nardin i Balenciaga. Kering je postigao rast koji se iskazuje dvocifrenom brojkom, a rast prodaje modnih artikala ove francuske grupacije je tokom 2018. godine, na kineskom tržištu iznosio 21%.

Problemi s imidžom

Francuzi se možda ne ponašaju u skladu sa afinitetima populacije na koju ciljaju u Kini, rekla je Izabel Šabo, ekspert za luksuzne marke koja predaje na Francuskoj poslovnoj školi u Grenoblu.

„Kupci iz Kine jednostavno ne zapažaju francuska vozila kao lusksuzne proizvode. Pogledajte Interbrand listu od vodećih 100 marki i biće vam jasno o čemu govorim. Nema francuskih marki tu“, rekla je ona.

Zaista, na toj listi, Toyota je sedma, Mercedes-Benz zauzima osmo mesto, dok je BMW na trinaestoj poziciji. U prvih pedeset se nalaze još i Honda, Ford, Hyundai, Nissan, Volkswagen i Audi. Niti jednog francuskog brenda tu nema, čak ni u prvih sto. Ali zato, francuske robne marke iz sveta mode dominiraju u globalnim razmerama: Louis Vuitton je na osamnaestoj poziciji, Chanel je 23. dok je 32.

„Ne verujem da je problem utemeljen u eventualno lošijem kvalitetu,“ kazala je Šabo. „Više se tu radi o generalnom imidžu marki, načinu na koji se odnose prema javnošću.“ Veliko je ptianje, posebno za PSA, da li treba napustiti kinesko tržište gde je ostvaren gubitak u partnerstvu s Dongfengom u iznosu koji prevazilazi 363 miliona američkih dolara samo u prvoj polovini godine. Povrh toga, gubitak prošle godine je izneo celih 550 miliona zelenih novčanica.

Izvršni direktor grupacije PSA, Karlos Tavarez verovatno još uvek nije spreman da digne ruke od kineskog tržišta. Naprotiv, on je tokom Salona automobila u Frankfurtu najavio da će biti sprovedeni rigorozni programi u Kini, nalik onima kroz koje je prošao evropski deo PSA grupe tokom 2012/2013. godine. Podsetićemo da je tada grupacija za dlaku izbegla priču o stečaju.

Jedan od izuzetno retkih modela današnjice koji nije uspeo da osvoji svih pet zvezdica na Euro NCAP testovima

Izvor blizak PSA grupi je tokom avgusta preneo novinarima Reutersa sledeće: „Na samo jedan korak smo od napuštanja kineskog tržišta. Zaista je kritična situacija.“

Deluje da je Tavarez prepoznao u čemu je problem s poslovanjem u Kini. Primećujući da je Kina „drugi svet u odnosu na Evropu,“ on je u Frankfurtu izjavio još i sledeće:

„O marki se mora pričati s puno strasti. Ugled marke se gradi kroz ispoljavanje njenih vrednosti, promocijom istorije, odnosno naših postignuća iz prošlog veka.“

Da, zaista i jeste tako. Najpre je neophodno da se izgradi sistem vrednosti i podigne kvalitet na visok nivo, a zatim se tako i postaviti, odnosno, pre nego što se „postavite kao da ste osvojili svet, morate biti u stanju da to zaista i učinite ukoliko vam tržište pruži priliku“.

AutoRepublika

(14759)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Mercedesklub.rs

Kinezi su poznati po neukusu. Cak i ruzni VW izgleda jos ruznije tamo, a da ne pricam da je BMW celokupno upropaste zbog njih