1. Home
  2. Vesti
  3. Kazne za (pre)bučne automobile u Njujorku i do hiljadu dolara
Kazne za (pre)bučne automobile u Njujorku i do hiljadu dolara

Kazne za (pre)bučne automobile u Njujorku i do hiljadu dolara

159
0
Podelite sa prijateljima:

Jedna od mojih omiljenih karakteristika ličnog klasičnog Chevroleta El Camino iz 1971. godine je njegov fantastični zvuk motora. U vremena kada još uvek nisu postojali strogi zakoni o izduvnim gasovima, bezbednosti i buci, inženjeri američkog proizvođača vozila su se potrudili da naprave doživljaj koji niti jedan superautomobil ne može da pruži.

Atmosferski benzinac sa osam cilindara zapremine 468 kubnih inča (7,7 litara). Takozvani „straight-pipe“ što znači da izduvne grane idu direktno iz motora i da nisu instalirani oni delovi koji su zaduženi za „pročišćavanje“ dimnih isparenja, niti za obuzdavanje zvuka. Daleko od toga da je tako nešto ekološki prihvatljivo, ali je El Camino bučan, brz i najviše od svega – zabavan za vožnju.

Uprava američke savezne države Njujork je upravo predstavila zakon, donet baš u želji da spreči vozače kao što sam ja. Kazne za veliku buku iz auspuha mogu da budu i do hiljadu dolara zahvaljujući nečemu šta političari zovu zakon SLEEP. Ne, nije reč o nikakvom spavanju, iako navedena reč znači baš to na engleskom jeziku, već skraćenici za „Stop Loud and Excessive Exhaust Pollution“ ili ukratko „sprečiti prekomernu buku i zagađenje iz auspuha“.

Kako se navodi u zvaničnom saopštenju, cilj nije izbaciti klasične četvorotočkaše sa ulica, već zapravo sprečiti ulično trkanje koje se polako počelo otimati kontroli za vreme epidemije virusa korone. Njujork se takođe suočavao i s mnogobrojnim primedbama od strane građana koji se žale kako ih bučni automobili bude tokom noćnih sati i policija često ima pune ruke posla tim povodom.

Pored već spomenute kazne u visini do hiljadu „zelembaća“, vlasnicima (pre)bučnih vozila se može desiti i da im njihovi ljubimci budu trajno oduzeti i poslati pod presu. A svih profesionalnim mehaničkim radionicama koje budu ugrađivale takve auspuhe, sledi ista kazna, i to najviše do tri puta pre nego što im radna dozvola bude trajno oduzeta.

Šta da kažem osim, hvala Bogu što sam u Viskonsinu, a ne u Njujorku …

Zoran Tomasović

(159)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments