1. Home
  2. Vesti
  3. Kineske marke se u Australiji bolje prodaju od italijanskih, švedskih, zamalo i francuskih
Kineske marke se u Australiji bolje prodaju od italijanskih, švedskih, zamalo i francuskih
3

Kineske marke se u Australiji bolje prodaju od italijanskih, švedskih, zamalo i francuskih

696
3
Podelite sa prijateljima:

Ukoliko se tržište Australije može smatrati reprezentativnim uzorkom za svetsku populaciju, onda se kineski proizvođači automobila moraju tretirati sa najvišim stepenom poštovanja.

Prodaja vozila proizvedenih u Kini, pri čemu se misli samo na kineske marke, porasla je za 64% u prvom kvartalu tekuće godine. Ukupno je prodato 1.727 ovih vozila.

Da bi se bolje razumeo ovaj podatak, potrebno je imati u vidu da je prodaja italijanskih marki iznosila 1.032 komada, dok su švedske marke morale da se zadovolje sa 940 prodatih primeraka, u istom periodu. Samo neznatno više je prodato autobomila francuskih proizvođača, i to ukupno 1.782 primeraka.

Vodeći izvoznici vozila na tržište Australije su: Japan (89.614), Tajland (77.746) i Koreja (42.934).

Što se tiče konkretnih marki, LDV koji predstavljava ćerka firmu (a ujedno i istoimeni brend), kompanije SAIC iz Šangaja, prodala je u prvom kvartalu impresivnih 1.257 primeraka, čime je po prodaji nadmašila etablirane marke: Škoda, Mini i Peugeot.

Još jedna marka nad kojom SAIC poseduje kontrolu, MG dodao je na “kineski” saldo još 252 vozila u prvom kvartalu.

Ipak, uprkos tome što je prodaja kineskih vozila na najvišim nivoima, ove godine, po svemu sudeći, neće biti probijen rekord iz 2012. godine, kada je na ovom tržištu plasirano 12.139 kineskih vozila (od čega se na nekada uspešne po prodaji Great Wall automobile, odnosilo 11.006 potpisanih kupoprodajnih ugovora).

(696)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Australijanci, neopterećeni predrasudama, ne bolujući od marki, uviđaju da kineski automobilu dostižu sve ostale proizvođače uz pristojno nižu cijenu.A mi Srbi, radije ćemo voziti neki VW Pasat star 10 godina sa „samo“ 500 000 km sakrivenih na satu nego novu Dačiu Logan.?E to se zove „paćeništvo“, robovanje veličini.

Bungi

Možeš da stavljaš minuse do besvijesti ali 70% mog naroda će uraditi isto, izabraće popularno umjesto pouzdanog.

BojanNeki

U Australiji živi oko 5-6% Kineza a ima i ostalih azijata te podatak može biti potpuno shvatljiv.