1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Prvi japanski superautomobil traži kupca
AR pijaca klasika: Prvi japanski superautomobil traži kupca

AR pijaca klasika: Prvi japanski superautomobil traži kupca

314
0
Podelite sa prijateljima:

Verovatno se sećate one scene iz trećeg dela serijala „Povratak u budućnost“ u kom doktor kaže; „Nije ni čudo što se ovaj deo pokvario, kad na njemu piše da je napravljen u Japanu“. Nasuprot verovanju da su Japanci uvek bili eksperti za pouzdanost, tokom pedesetih godina prošlog veka ono „Made in Japan“ je zaista donosilo podsmehe kao današnje „Napravljeno u Kini“.

Znajuće sve to, postaje još impresivnije kada pogledamo da je Toyota uspela da od takve reputacije, danas stigne do one koja govori o tome da je sinonim za kvalitet (zapravo samo za pouzdanost koji je jedna komponenta kvaliteta, a ne i sam kvalitet) u samo tridesetak godina.

Istina, u promeni imidža su uglavnom ključnu ulogu igrali oni jeftiniji modeli kao što su Corolla, Corona i Celica, ali oni nisu bili jedini. Naprotiv, model koji je naterao svet da obrati pažnju na Japan je bio Toyota 2000GT, i proizvodio se samo četiri godine. U tom periodu je ručno sklopljen samo 351 primerak, ali svaki od njih je bio remek delo i pokazao da se Toyota može suprostaviti najvećim svetskim gigantima.

I zašto ona 2000GT nije bio veći uspeh? Pa verovatno zbog cene, koja je iznosila čak 7.230 dolara (oko 56.990 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca). Radi poređenja, brojka je bila skoro dvostruko veća nego ona koja se traži za Chevrolet Corvette, a 2000GT je takođe bio skuplji od modela Jaguar E-Type i Porsche 911.

Ovaj automobil je originalno zamišljen kao model Nissana za koji je Yamaha pristala da isporuči motor. Međutim, kada se Nissan povukao iz priče, uz obrazloženje da je razvoj preskup, uskočila je Toyota i u velikoj meri „prepisala“ dizajn spomenutog Jaguara E-Typea.

Yamahin motor u konfiguraciji sa šest linijskih cilindara je zadržan, a razvijao je 148 konjskih snaga iz zapremine 2,0 litre. Snaga se prenosila na zadnje točkove preko petostepenog manuelnog menjača, a spomenućemo da je kupac dobijao i nezavisno ogibljenje, disk kočnice i još mnogo druge moderne opreme. Maksimalna brzina je iznosila 217 km/h.


Toyota se nadala privući veliku pažnju na američkom tržištu pa je čak kontaktirala i legendarnog Kerola Šelbija da koristi ovog sportistu u američkom šampionatu SCCA. Šelbi je pristao, ali nije uspeo da ostvari zapaženije rezultate pošto je Yamaha već izvukla pun potencijal iz 2,0-litarskog motora.

Tek 60 primeraka je završilo „preko bare“ dok su ostali raspoređenji na ostatak sveta. Spomenućemo i da je jedan primerak prerađen u kabrioletsko izdanje i čuveni Šon Koneri ga je vozio u filmu „You Only Live Twice“ o tajnom agentu Džejmsu Bondu.

Nije iznenađenje da se za 2000GT zahtevaju velike sume novca kada se pojavi u oglasima, a jedan primerak je prodat za 1,2 miliona dolara pre osam godina. Model iz današnje priče se nalazi u Beverli Hilsu unutar američke savezne države Kalifornije i jedan je od samo 109 jedinica sa volanom sa leve strane.

Navodi se da je do sada prešao manje od 19 hiljada kilometara. Dok je većina primeraka bila ofarbana u crvenu boju, ovaj je ekskluzivniji pošto je u beloj, ali osim tog podatka nema ništa što bi ga činilo baš posebnim, pošto je Toyota prodavala 2000GT bez ikakvih opcija.

Na osnovu fotografija možemo da zaključimo da je u besprekornom stanju. Nije nam poznato da li je ikada restauriran ili pak samo osvežavan, ali s obzirom da je prevaljena kilometraža baš mala, to verovatno i nije toliko bitno.

Kroz istoriju je 2000GT često bio osporavan u smislu da previše liči na E-Type, kao i da nema snagu da parira ceni, imidžu, pa ni stilu britanskog automobila, ali njegova vrednost demantuje sve kritike.

Četiri dana pre kraja aukcije i posle 19 ponuda, najviša predložena suma za kupoprodaju iznosi 513 hiljada dolara i neće nas iznenaditi ako konačna buda čak i veća od milion „zelembaća“.

Zoran Tomasović

(314)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments