1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Istraživanje: Termički motori su već prošli zenit
Istraživanje: Termički motori su već prošli zenit

Istraživanje: Termički motori su već prošli zenit

847
3
Podelite sa prijateljima:

Američka Energetska informaciona agencija (US Energy Information Agency – EIA) je pre par dana objavila zanimljive podatke u vezi s projekcijama koje se tiču globalne automobilske flote. Sudeći po objavi, izgleda da su termički motori na tlu Starog kontinenta dostigli vrhunac, pa je verovatno da će dalje promene, moći da donesu samo pad tržišnog učešća SUS motora.

Ovaj opažaj iznet od strane EIA je posebno zanimljiv. U godišnjem izveštaju o sprovedenoj studiji nazvanoj „Međunarodna energetska prognoza (International Energy Outlook), prikazano je stanje globalnog, evropskog i tržišta zemalja u razvoju u smislu automobilske flote, uz naučno utemeljen pokušaj da se predvide zbivanja u budućnosti.

Oko 1,31 milijardi lakih vozila je krstarilo planetom tokom 2020. godine, a ovaj broj bi mogao porasti na celih 2,1 milijardu do 2050. godine. U izveštaju se navodi: „mi predviđamo da će ekonomski i demografski rast uz dalji razvoj individualnih potreba mobilnosti, doprineti tome da se ostvari veliki rast flote automobila do 2050. Verujemo da će populacija s prebivalištem mimo zemalja članica grupacije OECD, rasti tri puta bržim tempom od stanovništva država članica OECD-a, i da će stopa motorizovanisti populacije u zemljama van OECD-a porasti s 92 vozila na hiljadu stanovnika (2020.) na 173 automobila na hiljadu žitelja (2050.)“.

Ovo konkretno znači da bi zemlje u razvoju, iako i dalje „hendikepirane“ jakim prirastom populacije, imati sve snažniju potrebu za jačanjem mobilnosti i za lakim vozilima. Oni će biti ti koji će vući globalnu automobilsku industriju napred, najmanje, ili bolje reći najkraće do 2050. godine.

Ali, što se tiče vozila pogonjenih motorima s unutrašnjim sagorevanjem, njihov udeo će na planetarnom nivou početi da opada tek od 2038. godine, i to opet zahvaljujući tražnji u zemljama van OECD-a. S druge strane, kada se povede reč o Evropi, grafikon pokazuje da su termički automobili dostigli vrhunac učešća u ukupnoj floti četvorotočkaša, negde u prošlosti, odnosno u 2020. godini. To znači da već sada svedočimo padu uticaja konvencionalnih automobila. Jasno, još uvek je dalek momenat u kom ćemo moći konstatovati da je više električnih od konvencionalnih vozila na drumovima, ali posle 2050. godine, to bi trebalo da postano uobičajeno.

Za kraj još da navedemo da se u izveštaju obelodanjuje da je udeo (na struju) priljučnih vozila (hibridnih i čisto eleketričnih), trenutno na nivou od 0,7%, ali da će prema iznetom u projekcijama načinjenim od strane EIA, to učešće dostići celih 31% u 2050. godini.

AutoRepublika

(847)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ko zna, možda ću te daleke 2050. godine već odavno „voziti nebeske kočije“ … Naravno, nešto kvalitetno, pouzdano …, a „nebesko“ 😊😊😊Na pamet mi najpre pada Fiat, ali, ko zna … Možda bude i neka leteća Dačija.

Iznogud

Ne boj se, ima djavo Ferrari hehe

Neko iz mase

Kako da ne, a i dalje predstavljaju 95% proizvodnje automobila.