1. Home
  2. Zelene strane
  3. Nemačka srednja preduzeća planiraju prvu veliku fabriku sintetičkog benzina
Nemačka srednja preduzeća planiraju prvu veliku fabriku sintetičkog benzina
4

Nemačka srednja preduzeća planiraju prvu veliku fabriku sintetičkog benzina

218
4
Podelite sa prijateljima:

Prvi veliki nemački proizvodni pogon za sintetički benzin biće izgrađen u nemačkoj pokrajini Donjoj Saksoniji. Prema informacijama Špigla, alijansa srednjih preduzeća planira industrijsko postrojenje koje će moći da proizvodi više od 70 miliona litara sintetičkih goriva godišnje. Ovo odgovara prosečnoj potrošnji od oko 100.000 automobila na benzin. Početak proizvodnje planiran je za kraj 2026. godine.

Za lokaciju je izabran grad u Donjoj Saksoniji Štajerberg (okrug Ninburg/Vezer). Postoji hemijska fabrika u vlasništvu Oxxynove, koja je ranije bila jedini evropski proizvođač poliesterskog prekursora DMT-a, ali je prebačena u režim pripravnosti krajem 2022. godine zbog krize oko cena energije. Konzorcijum pod nazivom eFuel Steyerberg GmbH sa sedištem u Hoji je već registrovan u komercijalnom registru.

Iza projekta stoji savez 16 srednjih preduzeća koja su aktivna u trgovini mineralnim uljem ili poslovanju benzinskih pumpi i delom zajedno sprovode druge projekte vezane za sintetička goriva. Njihov cilj je da stvore dodatni put ka klimatski neutralnom transportu pored elektromobilnosti.

„Veoma sam zadovoljan što smo još jednom uspeli da ujedinimo konzorcijum srednjih preduzeća“, objasnio je generalni direktor i kopartner Lorenc Kine iz Lühmann grupe iz Hoje, koja je vlasnik nezavisnog lanca benzinskih pumpi Classic.

Sintetska goriva se mogu proizvoditi od vodonika i ugljen-dioksida korišćenjem obnovljive električne energije, tako da je u najboljem slučaju gas koji izaziva efekat staklene bašte koji se emituje iz izduvnih gasova prethodno uklonjen iz atmosfere. Federalni ministar saobraćaja Folker Vising je posebno pregovarao o izuzetku od cilja EU da svi novi automobili treba da budu bez emisija od 2035. godine. Kako bi tačno ovaj izuzetak trebalo da funkcioniše još nije jasno.

Novo gorivo trenutno nije dostupno na benzinskim stanicama. Propis EU koji to dozvoljava očekuje se u proleće naredne godine. Zatim sledeća prepreka dolazi sa proizvodnjom velikih količina. Potrošnja nemačkog benzina godinama opada, ali i dalje iznosi više od 20 milijardi litara godišnje.

Za sada postoje samo mali pogoni za proizvodnju sintetskih goriva, kao što je istraživački objekat na Tehničkom univerzitetu Bergakademie Freiberg (Saksonija), gde se očekuje da će se proizvesti 380.000 litara sintetičkog benzina za istraživanja i ispitivanja do 2026. godine. Tehnologija testirana u Štajerbergu je planirana i za Frajberg.

Neki veći projekti sintetskih goriva su planirani na međunarodnom nivou, ali su više usmereni na gorivo za brodove ili avione. Čileanska kompanija HIF Global, koja je otvorila prvu malu pilot fabriku za sintetički benzin 2022. uz učešće Porschea i Siemensa, sada se koncentriše na fabriku sintetskog metanola u Teksasu. Od 2027. godine, očekuje se da će se tamo proizvoditi oko 1,8 milijardi litara godišnje, uglavnom za brodski pogon.

Savezna vlada finansira izgradnju velikog istraživačkog objekta u Leuni (Saksonija-Anhalt) za do dvanaest miliona litara sintetskog kerozina godišnje. Ukoliko se projekat pokaže uspešnim, mogao bi se nastaviti u industrijskom obimu.

Španski premijer Pedro Sančez najavio je u ponedeljak na klimatskoj konferenciji u Dubaiju da će biti doneta odluka da se do 2025. godine ulažu milijarde u zelenu fabriku metanola kapaciteta skoro 500 miliona litara.

Metanol je takođe potreban u Štajerbergu kao sirovina za sintezu benzina. Na primer, može se proizvesti korišćenjem električne energije ili korišćenjem materijala biološkog porekla.

AutoRepublika

(218)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Interesantna informacija! Ukratko, firme koje se bave prometom fosilnih goriva traze sebi izlaz u buducnost. Iznenadna stagnacija prodaje e-vozila podgreva ovu ideju! Videcemo da li ce uspeti da svoj plan i ostvare.

s mile

Misliš da krupni hemijski igrači neće ući u ovu igru. ,, meni ovde nešto ne štima. Shell, BASF i ostali bi već na ovome radili da ima matematike

BB
s mile

Skoro sam pričao sa lokalnim jakim privatnikom, industrija, kaže da su morali da smanje broj radnika, i da ćemo tek osetiti pad nemačke industrije, jer mnogi zavise od nje…