1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Da li se zaista bliži kraj jedinom aktivnom izložbeno-prodajnom salonu AMC-a?
Zanimljivost dana: Da li se zaista bliži kraj jedinom aktivnom izložbeno-prodajnom salonu AMC-a?

Zanimljivost dana: Da li se zaista bliži kraj jedinom aktivnom izložbeno-prodajnom salonu AMC-a?

760
1
Podelite sa prijateljima:

Ukoliko ste redovni čitalac AutoRepublike od ranih dana sajta, onda se možda sećate priče od pre nekoliko godina kada smo pisali o jedinom aktivnom izložbeno-prodajnom salonu kompanije AMC. Ova relativno mala firma je nastala 1954. godine, spajanjem dva posrnula nekadašnja giganta Nasha i Hudsona i poslovala je sve do 1987. godine kada ju je kupila korporacija Chrysler, s ciljem da dobije vredni brend Jeep (čiji je AMC tada bio vlasnik).

I pre takvog događaja su prethodile velike investicije izvršene od strane Renaulta, koje se nisu dopale Robertu Kolijeru, vlasniku izložbeno-prodajnog salona Collier Motors u gradu Pajkvil unutar američke savezne države Severne Karoline.

Kolijer je uvek tvrdio da želi da prodaje samo autentične AMC-ove modele, pa je čak i posle bankrota nastavio da se bavi preprodajom klasika i rezervnih delova. Vremenom je njegov salon počeo da podseća na otpad, pošto je postao zapušten i više privlačio pažnju znatiželjnika nego pravih mušterija, a vremenske (ne)prilike su praktično uništile automobile i zgrade.

Ipak, Robert je nastavio da dolazi svaki dan na posao sve do kasne 2018. godine kada je preminuo. Vremenom, njegov salon je stekao kultni status i pojavljivao se u raznim automobilskim emisijama, od čega je najpoznatiji slučaj sa popularnim „American Pickers“. Preporučujemo vam da pročitate originalno izdanje.


Kao što smo spomenuli, Robert više nije sa nama, a njegova porodica je sada spremna da se reši cele kolekcije od preko 300 četvorotočkaša, a zatim i zemljišta. Nismo baš sigurni kakva je potražnja za zemljištem u gradiću sa populacijom od svega 674 stanovnika, ali automobili su svakako privukli dosta interesovanja i familija tvrdi da svakodnevno ima posetioce iz celog sveta.

U centru pažnje je sportski dvosed AMX iz 1969. godine čiji je vlasnik bio nekadašnji političar i predsednički kandidat Beri Goldvater, a u njega je navodno investirao preko 110 hiljada dolara. Navodi se da je na zemljištu parkirano oko četvrdeset veoma poželjnih klasika, dok će oni preostali verovatno završiti pod presom i biti prodavani na kilo.

Oni su uglavnom kompletni pošto Robert nikada nije skidao delove sa njih, pa možda ih neko i kupi baš da bi dobio neke komponente. AMC ipak uživa u velikoj popularnosti među kolekcionarima, ali kako se ne proizvodi već 34 godine, ako su delovi svakako teški za pronaći.

Spomenućemo da je Collier Motors jedno vreme imao i pozavidnu zalihu sportista s oznakama Nash Haley, čija se vrednost procenjuje na nekoliko stotina hiljada dolara i tokom pedesetih godina je konkurisao sportisti Chevroletu Corvetteu i britanskim roudsterima.

Oni su prvi prodati, a familija kaže da iako celi salon izgleda kao jedno velike smetlište, Robert nije gomilovao četvorotočkaše bez razloga, već je plan uvek bio da ih preproda. Nažalost, nikada mu se nije ukazala prilika za tako nešto, ali njegova familija želi da kompletira prodaju do kraja ove godine.

To znači da kolekcionarima ne preostaje mnogo vremena da zgrabe ono što je dostupno, dok će ostatak biti prodat otpadu radi reciklaže. Jedni će slaviti takvu odluku iz razloga što će biti sprečeno dalje propadanje, dok će neki ljubitelji istorije svakako žaliti što poslednji AMC-ov salon više neće postojati.

Zoran Tomasović

(760)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Sinoć bili do Niša, kratko vozio u blizini Chevrolette Stingray C3 1968

koja je to pojava, koji je to zvuk, i to što je gradska vožnja…