1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Kada je proizvođač autobusa proizveo najbrži serijski automobil na svetu
Zanimljivost dana: Kada je proizvođač autobusa proizveo najbrži serijski automobil na svetu

Zanimljivost dana: Kada je proizvođač autobusa proizveo najbrži serijski automobil na svetu

715
0
Podelite sa prijateljima:

Većini nas Pegaso ime je asocijacija za nekadašnjeg slavnog proizvođača iz Španije koji se bavio izgradnjom kamiona, autobusa i ostalih teretnih vozila. Kompanija je osnovana davne 1946. godine i zahvaljujući potražnji za teretnim vozilima u razrušenoj posleratnoj Evropi, brzo je stekla povoljnu finansijsku stiuaciju koja joj je omogućila, ne samo za izvoz u ostatak sveta, već i za razvoj automobila.

Prvi takav proizvod je stigao 1951. godine kada je svetlost dana ugledao model pod imenom Z-102. Za njegov razvoj je bio zaslužan Vilfredo Rikart, koji je imao dugogodišnje iskustvo rada u kompaniji Alfi Romeo, ali se za dizajnerske linije postarala čuvena italijanska kuća Carrozzeria Touring. Celokupna školjka je razvijena od aluminijuma što je donelo i izvanredno nisku težinu od svega 990 kilograma.

Po pitanju mehanike, Pegaso je ponudio nekoliko benzinaca. Osnovni Z-102 je pokretao 2,5-litarski V8 motor sa 175 konjskih snaga što je bilo dovoljno za maksimalnu brzinu od 192 km/h. Međutim, najviše pažnje je privukao opcioni 3,2-litarski benzinac koji je uz pomoć kompresora podigao snagu na čak 360 “konja“.

Prema samostalnim testovima iz navedenog perioda, uparen sa ovim agregatom Z-102 je mogao da dostigne maksimalnih 243 km/h, što bi ga učinilo najbržim serijskim automobilom na svetu. Zvanični rekorder iz 1951. godine je bio Jaguar XK120 za maksimalnom brzinom od 201 km/h, a Z-102 je bio brži i od sledećeg rekordera (modela Mercedes-Benz 300SL iz 1955. godine sa brzinom od 243 km/h).

Međutim, treba spomenuti da je Maserati tvrdio da model 5000GT iz 1959. godine može da dostigne 277 km/h, ali jako mali broj proizvedenih primeraka je rezultirao epilogom prema kojem test nikada nije bio urađen.

Z-102 je imao i kratku sportsku karijeru i takmičio se u trci 24 sata LeMana održanoj 1953. godine, a bio je i učesnik trke Carrera Panamericana koja je upriličena godinu dana kasnije, ali nije ostavio značajniji utisak.

Veruje se da je proizvedeno samo 84 primerka i to 54 kupea i 28 kabrioleta, a najpoznatiji vlasnik je bio nekadašnji diktator Dominikanske Republike Rafael Truhilo. Pegaso će nastaviti proizvodnju sve do 1968. godine kada je odlučio da se povuče sa tržišta automobila i ponovo kocentriše samo na teretne vozila.

Italijanski gigant Iveco je preuzeo Pegaso 1990. godine i u naredne četiri godine ugasio sve njegove modele.

Zoran Tomasović

(715)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments