1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Dečiji vozić Bosonogi na temelju ruske Buhanke
Zanimljivost dana: Dečiji vozić Bosonogi na temelju ruske Buhanke

Zanimljivost dana: Dečiji vozić Bosonogi na temelju ruske Buhanke

267
4
Podelite sa prijateljima:

Verujemo da nema tog čitaoca AutoRepublike koji nije imao priliku da se provoza, ili barem da u parkovima, letovalištima ili većim gradovima s poznatim šetalištima ili izletištima, vidi dečiji vozić. Obično je uloga „lokomotive“ u takvim kompozicijama zapravo poverena prikladno preobučenim traktorima, ali ovde imamo priliku da vidimo fotografiju gde je vesela transportna družina izvedena na osnovama ruskog kombija iz UAZ-a.

Upravo je ovakav vid rekreativnog prevoza bio korišćen širom nekadašnjeg Sovjetskog Saveza gde su mnoga deca doživljavala prijatne trenutke zahvaljujući vožnji u istom. Znajući sve to, i u želji da u, sada već odraslim ljudima, probudi zrna nostalgije, Uljanovski automobilski zavod je objavio ovu sliku na stranici društvene mreže koju održava na Instagramu.

Lokalni nadimak ovog, nekada aktivnog vozića je bio „Bosonogi“, ali je on s vremenom potpuno iščezao iz parkova velikih, nekada sovjetskih gradova. Neobično vučno vozilo je zasnovano na modelu UAZ-452D koji je predstavljen 1972. godine. Sovjetski inženjeri su su sklopili oko 24 primeraka ovakvih vozila, dok je za montažu bila zadužena Fabrika mehaničkih delova i vanstandardne opreme u Krasnodaru. Dok je standardni UAZ-452D posedovao drvenu karoseriju, šasiju kombi vozila i dvostruku kabinu, Bosonogom je zadnji deo preuređen za prevoz dece, dok je motor smešten između vozača i suvozača.

U pitanju je bio linijski četvorocilindarski benzinac s 2.445 kubnih centimetara zapremine i 75 konjskih snaga. Zanimljivo je da je bio u stanju da sagoreva benzin oktanske vrednosti 72. Postojale su i dizel verzije identične zapremine (kao ova na donjoj fotografiji).

Bosonogi se sastojao od vučnog vozila kao i od jednog ili dva „vagona” s mekim sklopivim krovom, a koji su služili da ugoste decu. Unutar stranica vesele kompozicije su bili postavljeni mali prozori s unutrašnjim osvetljenjem na kojim je bilo zamišljeno da stoje reklame. Bosonogi je raspolagao radio prijemnikom i portabl radio kasetofonom koji je uvek bio korišćen za puštanje prikladnih kompozicija.

Ne samo da je Bosonogi danas nestao sa scene, već su i njegove fotografije teško dostupne na internetu. Zapravo, mimo ove objave UAZ-a, nismo uspeli da nađemo niti jednu drugu…

AutoRepublika

(267)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Interesanta pojava, pogotovo bijele gume…

Matori

Interesantni su i vozići na Adi Ciganliji, proizvedeni u „Yunip“-u, Nova Pazova, devedestetih godina u svega dva primerka, žuti i crveni.
Kao baza za lokomotvu je upotrebljen traktor IMT, dok su prikolice posebno razvijene za tu priliku.

moron

Jednom sam se vozio tim IMT vozićem i udavio u smradu izduvnih gasova …

s mile

U NIškoj tvrđavi koriste Tomo Vinković traktore, mali, i dobro se uklapaju vizuelno,