1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Najstariji izložbeno-prodajni salon u Americi više ne postoji
Zanimljivost dana: Najstariji izložbeno-prodajni salon u Americi više ne postoji

Zanimljivost dana: Najstariji izložbeno-prodajni salon u Americi više ne postoji

361
0
Podelite sa prijateljima:

Prema zvaničnoj statistici, u Americi trenutno posluje preko 17 hiljada izložbeno-prodajnih salona svih proizvođača. Neki od njih prodaju samo zvanične modele brenda koji predstavljaju, dok se drugi koncentrišu na polovnjake, i nije im preterano bitno čija se značka nalazi na četvorotočkašu koji pokušaju da uvale kupcima. Štaviše, u Americi je još uvek zabranjeno prodavati automobile direktno iz fabrike, već mora da postoji ono šta se zove „middleman“ ili posrednik, neko ko će spojiti kupce sa proizvodima.

Pošto tehnologija postoji već više od 130 godina, očekivanja su da postoje i saloni koji su dugo godina u biznisu, ali da li ste se ikada zapitali koji je nastariji od njih? Ne možemo tvrditi za globalna tržišta, ali u Americi to je sve do nedavno bio trgovac W. Hare & Son koji je nažalost, ovih dana prestao da postoji.

Nećete sigurno biti iznenađeni kada vam kažemo da je većina ranih automobila salona bila ona koja je u prošlosti prodavala kočije i konje, a W. Hare & Son svakako nije izuzetak. Nalazio se u američkoj saveznoj državi Indijani i opstao je u poslu više od jednog i po veka.

Salon je osnovan davne 1847. godine u gradu Noblesvil, od strane čoveka po imenu Vesli Her, a njegov cilj je bio da prodaje kočije i konje svima onima koji su putovali prema zapadu u potrazi za boljim živom. Indijana kao država Amerike je bila idealna kao lokacija, pošto su putnici u većini slučajeva morali da prođu tom putanjem, a Her je lično proizvodio kočije i nudio garanciju od godinu dana.

Po završetku američkog građanskog rata 1865. godine, salon je pomeren na novu lokaciju gde je proizvodnja povećana u još većoj meri, a kompanija dobila zgradu na četiri sprata, gde će se na svakom od nivoa ugrađivati određene komponente na kočije.

Ovaj način poslovanja je bio veoma sličan onom koji će Henri Ford kasnije da popularizuje sa svojim Modelom T. Nastankom automobila, Her kreće da prodaje baš takvu tehnologiju, nakon što je potpisao ugovor sa firmama poput Hupmobila, Studebakera i Cadillaca, a do 1912. godine se fokusirao isključivo da njih.

Od tada, W. Hare & Son je prošao kroz šest generacija i svaka od njih se suočavala sa sopstvenim izazovim u pogledu toga kako opstati u biznisu. Primera radi, svetski poznata kriza Velika depresija iz kasnih dvadesetih godina prošlog veka, je uticala na smanjenje proizvodnje četvorotočkaša za čak 75%, dok tokom Drugog svetskog rata nijedan novi automobil nije napustio fabriku, osim naravno onih za vojne svrhe.

Salon je nekako uspeo da preživi zahvaljujući svojoj mehaničkoj diviziji koja je pružala usluge kao što su zamena ulja i sitne popravke.

U posleratnom periodu W. Hare & Son je uglavnom prodavao Chevrolete, a salon je prestao da posluje 2017. godine. Čak i tada, na mesečnom nivou oko 460 novih i polovnih modela ovog američkog brenda je pronalazilo kupce. Međutim, mala istraga na internetu je pokazala da iako W. Hare & Son već četiri godine ne prodaje automobile, firma je i dalje postojala na papiru sve do nedavno.

Nije nam poznato zašto je tako, pa ćemo pretpostaviti da se možda neko u familiji nadao da će poslovanje jednog dana biti nastavljeno i da bi takav pokušaj bio lakši ako kompanija još uvek zvanično postoji.

Zanimljivo je da u Americi još uvek postoji devet izložbeno-prodajnih salona koji su osnovani u 19. veka, a titulu najstarijeg sada čuva Schaefer & Bierlein, Inc u gradu Frankenmu unutar savezne države Mičigen. Osnovan je 1852. godine i danas se bavi prodajom modela Dodge, Chrysler, Jeep, Ram i Fiat.

Naravno, priča ne bi bila priča kada se neki ne bi pobunili oko spomenutih činjenica. Svi se sećamo priče o Trigeru iz popularne serije „Mućke“ koji je tvrdio da „koristi istu metlu dvadeset godina iako je promenio sedamnaest četki i četrnaest drški“, pa tako i u ovom slučaju, neki kritičari smatraju da salon nije originalni salon, ako je kroz istoriju promenjena originalna lokacija i proizvod koji se prodaje kupcima.

U tom slučaju, rekorder bi bio Tenvoorde Ford u gradu Sejnt Klaud u američkoj saveznoj državi Minesoti. Reč je o drugom po redu, ikada osnovanom izložbeno-prodajnom salonu kompanije Ford. Ta kompanija postoji još od marta 1903. godine.

Na njihovom sajtu se navodi kako su tokom poslednjih 118 godina na istoj lokaciji uvek prodavali modele istog brenda, pa samim tim sebe smatraju najstarijim salonom „preko bare“.

Zoran Tomasović

(361)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments