1. Home
  2. Prezentacije
  3. Cupra Ateca (2019.)
Cupra Ateca (2019.)
0

Cupra Ateca (2019.)

1.70K
0
Podelite sa prijateljima:

“Od sumraka do svitanja“

Pre svega nekoliko godina, Seat se nalazio na samrti i prvi na listi brendova koje je Volkswagen grupa planirala da ugasi. Dok je Škoda privlačila kupce koji su bili u potrazi za niskobudžetnim automobilima, Audi one sa „dubljim džepom“, a Volkswagen brend mogao da opstane zahvaljujući svom imenu, Seat se činio kao ružno pače i nije znao gde pripada. Ali nakon svog najboljeg prodajnog perioda u poslednjih dvadesetak godina, Seat je spreman ne samo da proširi ponudu već i da otvori svoju prvu performantnu diviziju – Cupru. Publika je imala priliku da se upozna sa prvim takvim proizvodom na ovogodišnjem Salonu automobila u Ženevi, gde je debitovala Ateca.

Planovi

Španski proizvođač vozila je za sada potvrdio samo dva vozila i to spomenutu Atecu i karavansku verziju Leona. Oba modela će zadržati Seat u imenu, ali će nositi i novi Cupra logo. Do 2020. godine, ponuda će biti proširena i sa sportskim verzijama Ibize i Arone, a zatim i sa posebnim modelom koji neće biti zasnovan na nekom Seatovom modelu. Plan kompanije je i da koristi Cupru za testiranje nove skupocene tehnologija, koja bi kasnije bila prebačena i na jeftinije modele. Jedan od inženjera, Matthias Rabe, je dodao da će benzinski motori ostati najbitniji, ali da će divizija razgledati i ostale aternative. To verovatno znači dodavanje električnih motora koji će više služiti za bolje performanse, a manje za ekonomičnost. I na kraju ni dizel motori nisu isključeni, posebno nakon velikog uspeha Audija sa takvom tehnologijom u S modelima. U svakom slučaju, do 2020. godine Cupra bi trebalo da broji sedam modela koji će se prodavati isključivo preko samostalnih salona. Po nekim procenama, samo 20% svih Seatovih salona će dobiti dozvolu da prodaju i Cupru.

Dizajn & enterijer

U poređenju sa standardnim modelom, Cupra se razlikuje po agresivnijim branicima, ali su oni urađeni u umerenom stilu, što je ujedno i očekivano od nekog proizvoda Volkswagen grupe. Standardne felne su 19-inčne, a Cupra će se razlikovati i po malom spojleru, nosačima na krovu i četiri završetka izduvnih cevi. Na kraju, možda najlakši način za razlikovanje je poveća „C“ oznaka na svakom delu vozila. Male promene, a na tako nešto smo i navikli od Seata. Promene su jednako male i u enterijeru i uglavnom se odnose na nove oznake i više standardne opreme. Štaviše, Cupra po pitanju enterijera se i ne razlikuje od nekih od bogato opremljenih Ateca.

Mehanika

Atecu pokreće poznati dvolitarski turbo motor koji razvija 300 ks i 400 Nm obrtnog momenta. To je identičan motor koji se može naći pod haubom Leona Cupre 300, ali je obrtni moment dostupan na višim obrtajima. Snaga se prenosi na sva četiri točka preko sedmostepenog automatskog menjača, a iako su postojale i najave o manuelnom menjaču, on ipak neće biti dostupan – barem ne u samom startu. Ubrzanje do 100 km/h iznosi 5,4 sekunde dok je maksimalna brzina limitirana na 240 km/h. Pored moćnijeg motora Cupra donosi i modifikovano ogibljenje zbog koga je visina vozila spuštena za 20 milimetara, a tu su i veće Brembro kočnice.

Zaključak

Seat je prošle godine prodao tek nešto više od 10.000 Cupri, a plan je da se cifra udvostruči u roku od pet godina. To i nije preterano ambiciozan plan i pitanje je koliko salona može da preživi samostalno, ali sa nekoliko novih i jeftinijih modela publika bi mogla da se okrene ovom brendu. S druge strane, dodavanje nekoliko heča ili karavana možda i nije pametan potez u današnja vremena kada krosoveri čine najpopularnija vozila. Bilo kako bilo, Seat može biti prezadovoljan.

Zoran Tomasović

 

 

 

 

 

 

(1700)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments