1. Home
  2. Vesti
  3. Ford se u Francuskoj uzda u superetanol E85
Ford se u Francuskoj uzda u superetanol E85
4

Ford se u Francuskoj uzda u superetanol E85

452
4
Podelite sa prijateljima:

Amerikanci nude čak šest modela koji mogu koristiti ovo gorivo. 

Čelnici „plavog ovala“ u Evropi prepoznali su ozbiljnu potražnju za modelima koji mogu upotrebljavati E85, odnosno takozvani superetanol u zemlji „trikolora“. „Kada smo se vratili na to tržište 2019. godine, Kuga je momentalno postala veliki uspeh za Ford u Francuskoj. Superetanol je veoma popularan u ovoj državi, u septembru su dve od tri prodate Fieste bile kompatibilne sa E85“, istakao je šef Forda u Francuskoj – Lui-Karl Vinjon.

Vinjon je dodao da su korisnici uočili brojne prednosti ovog goriva, te da Ford sada nudi i dva hibrida modela koja mogu koristiti E85. On je istakao da je 2019. godine Ford bio jedini brend koji je nudio vozila sa mogućnošću da sagorevaju E85. Tada je 5.919 primeraka Kuge, odnosno 65% prodatih vozila koristilo upravo to gorivo.

Prema studiji koju je sproveo američki brend u Galiji, tri od četiri ispitanika već su čula za superetanol i 75% anketiranih se izjasnilo da podržava upotrebu istog. E85 u Francuskoj mogu koristiti sledeći Fordovi modeli: Fiesta EcoBoost, Puma EcoBoost, Focus EcoBoost MHEV, Kuga FHEV, Fiesta Van i Transit Connect.

Ford navodi da je superetanol daleko jeftiniji od drugih goriva u navedenoj zemlji (cena je 0,7 evra za litar naspram 1,4 evra za litar SP95-E10), kao i da trenutno postoji više od 2.500 stanica za dopunu. Pored toga, navode da vozila koja upotrebljavaju E85 imaju za 40% nižu emisiju štetnih gasova, kao i da se to gorivo proizvodi u samoj Francuskoj, te da je zbog toga ekološki daleko prihvatljivije.

Američki proizvođač je uveren da će naredne godine čak 50% njegovih isporuka u Francuskoj činiti vozila koja su u stanju da koriste superetanol. Više o ovom gorivu i zašto bi baš ono moglo biti spas za termičke motore možete pročitati OVDE. 

AutoRepublika 

(452)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
peki

Da, da, ponudise mi jednu Pumu na Bioetanol E85, bice verovatno u novembru…

BB

To ono kad te pitaju dali si išta popio a ti im kažeš: ma to. Malo pušta rezervoar… 🤣😂

moron

Još ako je označena sa „1,5 ST 200“ … 😊

Iznogud

Bolji im je dizel