1. Home
  2. Vesti
  3. Sve izvesnije: Geely / Volvo u zajedničkom razvoju SUS motora s Daimlerom
Sve izvesnije: Geely / Volvo u zajedničkom razvoju SUS motora s Daimlerom
2

Sve izvesnije: Geely / Volvo u zajedničkom razvoju SUS motora s Daimlerom

189
2
Podelite sa prijateljima:

Nemački nedeljnik Automobilwoche je danas potvrdio da su razgovori dve strane u toku, ali da nikakav konkretan dogovor još uvek nije postignut. O ideji zajedničkog projektovanja motora s unutrašnjim sagorevenjam je za nemački medij pričao menadžer Volvoa. Pored njega, priču je potvrdio i portparol Daimlera naglašavajući da je još rano za neku dublju storiju. Prvi je na ovu temu pre oko dve nedelje pisao Manager Magazine a mi smo promptno preneli vest još tom prilikom.

Cilj uspostavljanja najavljene saradnje između nemačkog proizvođača luksuznih automobila Daimlera i Volvoa jeste ušteda na troškovima razvoja pogonskih jedinica. Primetićemo da se sada, verovatno na insistiranje Švaba, u izveštaje po prvi put uvodi Volvo, jer izgleda bolje zvuči od Geelija, iako je upravo kineska kompanija nadređena švedskoj,

Glasnogovornik nemačkog Daimlera je izjavio da se saradnja sa kineskim Geelijem, koji drži 10% akcija Mercedesa, odvija u pozitivnom smeru, ali je odbio dalje polemike i licitiranje s tim u vezi. Pregovori o potencijalnoj saradnji ne iznenađuju, pre svega zbog efekata sve prisutnije politike protekcionizma u svetskoj ekonomiji, trgovinskog rata na relaciji Kina – Amerika, kao i zbog narastajućih finansijskih potreba u pogledu razvoja koncepta deljene i električne mobilnosti.

U oktobru prošle godine su mediji izveštavali o nameri Volvoa da ujedini svoje tehnološke napore s matičnom kompanijom Geely, kako bi se razvila divizija za sopstvenu proizvodnju motora s unutrašnjim sagorevanjem za konvencionalne i hibridne automobile koji se sklapaju unutar grupacije, ali i za ponudu trećim proizvođačima.

Automobilwoche piše da će nova divizija započeti s radom do početka proleća, što bi mogla biti i dobra početna tačka za pregovore o saradnji s Daimlerom, uz potencijal proširenja osnova za radno druženje dve (tri) strane, misleći na razvoj električnih pogonskih sklopova.

Podsetićemo da Geely i Daimler već sprovode planove u vezi razvoja sledeće generacije električnih vozila marke Smart. U tom smislu je i osnovana kompanija, zajednički poduhvat koji posluje na teritoriji Kine i poseduje ravnopravnu strukturu kapitala. Ortaci se bave i razvojem usluga deljenih vozila s vozačem, isto tako na teritoriji najmnogoljudnije zemlje na svetu.

Geely je pod svoje stavio Volvo Cars tokom 2010. godine kada je isplatio bivšeg vlasnika Volvoa, kompaniju Ford Motor Co, dozvoljavajući Skandinavcima da se bave tehnološkom stranom priče. Međutim, u nedavnoj prošlosti je došlo do produbljivanja saradnje kineske i švedske strane.

Volvo već isporučuje neke pogonske jedinice za potrebe ugradnje u vozilima patronske marke Geely, kao i sestrinskog brenda Lynk. Svi oni koriste istu arhitekturu za četvorotočkaše, nešto nalik poslovnoj praksi koja važi unutar Volkswagen grupe.

AutoRepublika

(189)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

E?a kakvih to motora?mozda mi je promaklo jer sam samo ovlaš pročitao tekstić, no, zar nije bilo price da odustaju od razvoja susa tamo 2025?

Tile

Mislim da su najavili odustajanje od diesela