1. Home
  2. Vesti
  3. Mudri potezi pojedinih brendova drže neke od električnih vozila na tržištu gotovo deset godina
Mudri potezi pojedinih brendova drže neke od električnih vozila na tržištu gotovo deset godina
2

Mudri potezi pojedinih brendova drže neke od električnih vozila na tržištu gotovo deset godina

483
2
Podelite sa prijateljima:

Skoro sve ostaje isto, ali se baterije konstantno menjaju, odnosno usavršavaju, te im se uvećava kapacitet, a samim tim i domet električnog automobila. 

Vratimo li se u prošlost i početak druge dekade 21. veka, na tržištu ćemo naći nekolicinu električnih modela koji ne beleže nekakve sjajne prodajne rezultate. No, kako je pritisak emisionih normi u međuvremenu porastao, a pojaviše se i silne subvencije za električna vozila, odjednom poče da raste broj isporučenih jedinica i da se pojavljuju novi EV aduti.

Ipak, ovde treba pohvaliti nekolicinu brendova koji su usavršavali postojeće modele, pre svega na polju dometa i kapaciteta baterija. Dobar primer za to je BMW i3 koji pred sobom ima još par godina karijere.

Inicijalno, i3 je na startu (2013. godine) bio dostupan sa baterijom od 22 kWh, da bi zatim dobio ozbiljniju bateriju od 33 kWh, a aktuelni automobil raspolaže sa 42,2 kWh (od čega je 37,9 kWh dostupno vozaču).

Još jedan EV model sa vrlo dugim stažom jeste Renault Zoe koji je takođe debitovao davne 2013. godine. Zoe se može pohvaliti impresivnijim rezultatima od konkurenta iz Bavarske, pa je tako 2020. godine bio najprodavaniji električni model u Evropi.

Renault Zoe je na početku koristio baterije od 22 kWh, a kasnije je prešao na one od 41 kWh koje su mu omogućavale domet od 300 km. Danas je dostupan sa baterijama kapaciteta 52 kWh što mu omogućava areal kretanja od gotovo 400 km (po WLTP protokolu).

Nissan Leaf je dugo bio najprodavaniji električni automobil na svetu. Danas je daleko od te titule, ali je ipak u septembru 2020. godine obeležio jubilej – 500.000 isporučenih vozila. Na tržište je stigao 2011. godine sa baterijom od 24 kWh, da bi kasnije dobio onu većeg kapaciteta sa 30 kWh. Druga, aktuelna generacija Leafa ima dve varijante sa 40 kWh (270 km dometa) i 64 kWh (385 km).

Sigurno najimpresivniji pripadnik ovog “odabranog društva” jeste Teslin Model S koji je kroz svoju karijeru mnogo puta menjao baterije. Isprva je bio dostupan sa najslabijom baterijom od 40 kWh, da bi zatim stizala silna unapređenja. Tokom godina koristio je one koje mogu skladištiti, 70, 75, 85, 90 i 100 kWh sa koliko se može pohvaliti restilizovani Model S.

Dakle, sa električnim modelima mogli bismo uskoro videti da jedan automobil ima izuzetno dugu karijeru, a da jedine efektivne izmene budu skoncentrisane na same baterije tokom životnog ciklusa.

AutoRepublika 

(483)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Tata Mata

Ima tu jedna mala caka za obican svet: Leaf & Zoe se sada mogu naci polovni za ispod 10k Eura, a da su u dobrom stanju. i3 za 10-20k EUR a Tesla S je i dalje preko 30k…

Iznogud

Cuj klada je izbačena 2011, par manjih revizija koje nista ne znače sve do 2018-2019. Projekt je mozda Počet 2007. Oni gledaju samo svoj profit , ne mijenjaju nista odavno. Iluzorno je očekivati sve novo svake 4 godine.