1. Home
  2. Vesti
  3. Tesla izgubila sudski spor s bivšim radnikom vredan 130 miliona dolara
Tesla izgubila sudski spor s bivšim radnikom vredan 130 miliona dolara
3

Tesla izgubila sudski spor s bivšim radnikom vredan 130 miliona dolara

3.36K
3
Podelite sa prijateljima:

Nije tajna da Sjedinjene Američke Države trenutno prolaze kroz veliku krizu po pitanju rasizma. Protesti protiv policije su sve učestaliji, a više se ne opraštaju ni najmanje greške. Daleko od toga da je to nešto novo u pitanju, već jednostavno posle dužeg vremena, ova tema dobija javnu pažnju i tužbe su sve učestalije. To je na svojoj koži osetila i Tesla, pa je nedavno izgubila sudski spor vredan čak 130 miliona dolara, baš zbog rasizma.

Kako navodi Wall Street Journal, Afro-Amerikanac Oven Dijaz je radio u fabrici ove kompanije lociranoj u gradu Frimont unutar savezne države Kalifornije. Dijaz kaže da se nekoliko puta žalio tokom 2015. i 2016. godine kako mu drugi zaposleni dobacuju rasističke uvrede, a video je i slične natpise u toaletima.

Čak tri puta se požalio svojim šefovima, koji bi uglavnom zataškali slučajeve, a kolege sa posla bi nastavile po starom. Na kraju mu nije preostalo ništa drugo nego da pokrene tužbu. Iako Tesla tvrdi da je u međuvremenu otvorila posebno odeljenje čiji je posao da istražuje i rešava primedbe zaposlednih, sudija Vilijam Orik očigledno nije imao sažaljenja prema američkom proizvođaču vozila i dodelio je Dijazu čak 130 miliona dolara.

Naravno, bivšem radniku neće pripasti celokupna suma novca pošto advokatska firma koja ga je predstavljala obično uzima 40% od celokupne „pobedničke suma“, a pritom treba dodati i poveće poreze na zaradu „preko bare“. U suštini, Dijaz može biti prezadovoljan ako mu na kraju pripadne i trećina spomenutog novca, ali je i dalje reč o veoma visokoj cifri.


S druge strane, Tesla nije krila da je problem zaista postojao, ali tvrdi da su svi nedostaci od tada eliminisani i da su njene fabrike sigurno mesto za zaposlene, odnosno mesto gde niko ne trpi diskriminaciju. Međutim, čelnici Tesle pokušavaju da razblaže situaciju i kažu da neke kolege zaista jesu koristile uvredljive nazive za Dijaza, kao što je reč „crnja“ (Negro), ali se to uvek desilo od strane ostalih Afro-Amerikanaca koji takvu reč često koriste u svakodnevnom razgovoru.

Oko desetina svih zaposlednih u Tesli pripada populaciji tamne boje kože. Tesla kaže da je takođe ozbiljno shvatila njegove žalbe pa je otpustila dva radnika i suspendovala još jednog, baš zbog toga kako su se obraćali Dijazu.


To očigledno nije bilo dovoljno sudiji Oriku, pa tako Dijaz već sada može da planira penziju.

AutoRepublika

(3360)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Oh ironije … Crnci jedni druge uvek zovu „ni***“, cesto tako oslovljavaju i belce i prakticno sve oko sebe, ali nedao Bog da njima neko ko nije crnac sme da uputi tu rec …

himera

To je „dzoker“ karta koju izvlacis po potrebi…

Iznogud

A jel’ se pika ono komunjaro? Pitam za prijatelja.🤪viva la Graz!