1. Home
  2. Vesti
  3. Izabran kineski automobil godine, zapravo su izabrana dva modela
Izabran kineski automobil godine, zapravo su izabrana dva modela
0

Izabran kineski automobil godine, zapravo su izabrana dva modela

704
0
Podelite sa prijateljima:

Kinezi nisu uspeli, evo već drugu godinu zaredom, da izaberu automobil godine. U stvari, nisu mogli da se odluče za jedan kom bi dodelili tu prestižnu titulu, pa je nagrada Xuanyuan podeljenja između dva modela.

Automobilski žiri koji je sačinjen od domaćih, ali i inostranih eksperata, i koji je većao na temu izbora lokalnog automobila godine u Kini je sumirao rezultate na takmičenju nagrade Xuanyuan Award). Naposletku su se dva modela iskristalisala kao oni s najvećim brojem bodova, preneo je portal Chinese Cars. Nakon spoznaje rezultata, očigledno je da će se radovati razvojni timovi koji su potpisali električni krosover HiPhi X i veoma pristupačan sedan GAC Empow.

Konkurenciju je činilo 75 četvorotočkaša koji su predstavljeni na kineskom tržištu, od kog broja je njih dvadeset prošlo do finala. Žiri je tokom glasanja posebnu pažnju obratio na nekoliko faktora: kvalitet, vozna dinamika, komfor, funkcionalnost i lakoća upotrebe multimedijalnog sistema. Bitno im je bilo i kako funkcionišu elektronski sistemi asistencije vozaču. Takođe, nije zanemaren ni dizajn vozila.

Pobednički duet pripada veoma različitim klasama i automobilskim segmentima. Luksuzni električni krosover HiPhi X je jedan od najskupljih automobila u Kini i košta između 78,8 hiljada evra i 111 hiljada evra. Elektromobil s povišenom pozicijom sedenja pokreće par motora koji pružaju 598 konjskih snaga, zbog čega SUV ubrzava iz mesta do „stotke“ za oko 3,6 sekundi. Baterije raspolažu kapacitetom od 96 kilovat-sati, pa je onda autonomija na nivou od 644 kilometara.

Pobeda modela HiPhi X je osigurana, ne samo izvanrednim performansama, već i odličnim osobinama u oblasti komfora, pri čemu treba reći da krosover raspolaže sa šest vrata, od kojih se jedan par otvara na gore. Poseduje i, u tehnološkom smislu veoma napredan enterijer ukrašen s više ekrana i prijateljskom elektronikom. Eksperti su zaključili da HiPhi X postavlja nove standarde u autobilskoj industriji i da zaslužuje titulu automobila godine.

S druge strane, GAC Trumpchi Empow je relativno pristupačna limuzina. U Kini se nudi s jednoipolitarskim turbobenzinskim motorom koji isporučuje 177 konjskih snaga. Povezan je sa robotizovanim menjačem s dvostrukom vlažnom spojnicom.

Automobil je postao šampion u Kini zahvaljujući svojoj srazmerno niskoj ceni od oko 12 hiljada evra. Kada se kupac namerno rastane od tih para, s modelom Empow dobija kvalitetno izvedenu putničku kabinu, pristojnu voznu dinamiku i odlično osmišljen informativno-zabavni sistem. Kabina ovog sedana nudi jedinstveni ekran koji u stvari spaja dve monitorske jedinice koje po dijagonali imaju 10,25 inča. Eksperti su zaključili da bi GAC-ov sedan bio izvanredan izbor mladih kupaca koji su u potrazi za svojim prvencem na četiri točka.

Pored modela HiPhi X i GAC Empow, žiri je javnosti skrenuo pažnju na još osam četvorotočkaša. Za oko su im zapali Citroen C5 X , električni krosover GAC Aion V Plus, Geely Xingyue L (odnosno KX11), MPV Hyundai Custo, Lynk & Co 09, baterijski SUV Tesla Model Y, kao i Voyah Free i Xpeng P5. O skoro svim tim vozilima smo pisali na AutoRepublici, pa koga zanima, predlažemo da potraži putem opcije pretraga.

AutoRepublika

(704)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments