1. Home
  2. Vesti
  3. MAN TGX je proglašen za najbolji kamion 2021. godine
MAN TGX je proglašen za najbolji kamion 2021. godine
0

MAN TGX je proglašen za najbolji kamion 2021. godine

2.20K
0
Podelite sa prijateljima:

Žiri odbora za izbor Međunarodno kamiona godine (International Truck of the Year – ITOY), koji se na godišnjim osnovama sastaje i proglašava najsvetlije i najnaprednije momente u industriji, sumirao je rezultate i postignuća iz godine koja nam polako izmiče. Ovogodišnje nadmetanje je realizovano u potpuno nesvakidašnjim uslovima, bilo je malo novih proizvoda, a još manje prilike da se zainteresovani narod s njima upozna.

Poenta je da propozicije takmičenja ne dozvoljavaju ocenjivanje kamiona na osnovu virtuelno formiranih utisaka već se vozila moraju isprobati, provozati i uživo razgledati. Ocenjivanje se vrši i iz ugla vozača.

Ovoga puta je samo MAN uspeo da organizuje veliku predpandemijsku prezentaciju koja je upriličena u februaru u Španiji, pa su novinari iz žirija imali prilike da se barem na kratko upoznaju s novitetom i iz vozačke pozicije. Međutim, čak ni tu nije bilo prilike za formiranje nekih ozbiljnijih utisaka jer je vožnja i celokupno druženje bilo prilično kratko.

Planirana je i svečana premijera umereno osveženog Volvoa u Švedskoj, ali je odložena jer je do tog trenutka, svetski program premijera već počeo da uobličava novi korona virus. Stoga je izbor bio veoma sužen: MAN ili Volvo, koji mnogi novinari čak nisu ni videli uživo. Ko je pobedio u toj konkurenciji, i nije preteško pogoditi.

Predlažemo da pročitate iscrpan tekst sa prezentacije palete novih mašina iz MAN-a gde smo vam ponudili brzi pristup preko izloženog linka obojenog žutom bojom. Za one koji nisu voljni da ulože više vremena, samo brzinski da napomenemo da novitet nije dobio samo lavlju njušku, već i kompletno različit enterijer.

Ranije je bilo mnogo pritužbi na temu pozicije ručne kočnice koja je bila preblizu vozačkog sedišta, dok su se korisnici žalili na prenisko postavljene kontrole uređaja za klimatizaciju. Ni pozicija ogledala nije oduševljavala vozače, dok su se žalili i na demodirani instrumentacioni panel.

Međutim, sada je sve to ispravljeno, pa je između ostalog postavljen i moderan potpuno digitalizovan displej, dok je ručna kočnica preformulisana na sličan način kako to radi Volvo, na primer. Sedišta je razvio čuveni Recaro i ona su podesna za dugometražnu upotrebu… Kažemo, pročitajte prezentaciju.

Udarnu novinu predstavlja to što je nemački proizvođač odustao, s oduševljenjem konstatujemo, od aplikacije ekrana osteljivog na dodir, ubacujući praktičan rotacioni taster, koji se može dovesti i u ravan s ostatkom površine na kojoj počiva.

Još jedna zanimljiva inovacija se odnosi na novu poziciju tastera za aktivaciju „sva četiri migavca“, a ona je na dnu vozačevih vrata, pa se tu može dohvatiti i kada se vozač nalazi pored kamiona, na tlu. MAN je dobio i potpuno novu elektronsku arhitekturu uz implementaciju celog koktela naprednih sistema asistencije.

Pored ove, dodeljena je i još jedna, nedavno uspostavljena titula, a ona se odnosi na najinovativniji kamion. Tom priznanju će se radovati oni koji vole i predstavljaju kompaniju Daimler Trucks.

Debi je opet nažalost morao biti virtuelan, a mi smo ga na adekvatan način propratili pa vas upućujemo na taj članak. Podsetićemo da Mercedesova porodica uključuje tri modela: električni kamion eActros koji je već poznat, budući električni dugoprugaš eActros Long Haul, i kao glavna novina, vodonični model GenH2.

Obećani domet je dostigao samo 250 kilometara, kada pričamo o elektičnom kamionu, dok dugoprugaš dohvata do 500 kilometara. Najupečatljiviju autonomiju nudi, pretpostavljate, kamion koji koristi tehnologiju vodoničnih gorivnih ćelija i ona je na nivou od 1.100 kilometara.

Istina, za početak proizvodnje će se morati pričekati, pa je 2024. godina najavljena kao prelomna za model GenH2, ali će zato eActros na proizvodne trake već sledeće godine.

MAN je bio najavljen za kraj godine na pojedinim važnim tržištima, ali očito kasni. Nemamo informacija o vremenu debija pred našim kupcima, niti jednog od navedenih noviteta.

AutoRepublia

(2195)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments