1. Home
  2. Vesti
  3. Ford F-150 Raptor R stiže tek krajem sledeće godine
Ford F-150 Raptor R stiže tek krajem sledeće godine
0

Ford F-150 Raptor R stiže tek krajem sledeće godine

275
0
Podelite sa prijateljima:

Ford F-150 Raptor je više od jedne decenije uživao u velikoj pažnji i ugledu za koji se niko nije usudio stati mu na put. Postojali su neki rivali koji su koliko-toliko pružali solidne performanse van asfalta, ali baš nijedan od njih nije debitovao s tako ekstremnim pikap kamionetom. A onda početkom ove godine, Fiat-Chryslerova komercijalna divizija Ram je otišla korak dalje sa modelom 1500 TRX. S čak 702 konjske snage ispod haube, TRX može da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za samo 3,7 sekunde pa se Raptorovih 450 „grla“ činilo pomalo smešno.

Treća generacija Fordovog ekstremnog terenca je premijerno prikazana početkom ove godine, ali je jedini motor opet bio 3,5-litarski turbobenzinac sa šest cilindara. Međutim, istovremeno je najavljena jedna velika novina. Naime, Ford nam je rekao da sprema Raptor R koji će nadmašiti TRX u svakom pogledu.

Nažalost, na R-a ćemo morao da čekamo još dugo. Kako prenose kolege sa sajta Ford Authority, serijska proizvodnja će započeti tek krajem naredne godine, što znači da ga nećemo videti u izložbeno-prodajnim salonima sve do 2023. godine. Ovaj izvor kaže da će se čekanje definitivno isplatiti pošto će R doneti 5,2-litarski motor iz modela Mustang Shelby GT500 sa osam cilindara u kombinaciji sa kompresorom.

U legendarnom mišićavom automobilu razvija 760 konjskih snaga dok će Raptor R limitirati snagu na oko 725 „grla“. Pri tom treba spomenuti da je svaki F-150 izrađen od aluminijuma zahvaljujući čemu je za 350 kilograma lakši nego spomenuti TRX.

Naravno, motor neće biti jedina novina već će i desetostepeni automatski menjač biti specijalno modifikovan da bi bio u stanju da podnese veći obrtni momenat, kao što će i ogibljenje pretrpeti izmene, a R će pružati i viši klirens zahvaljujući većim felnama i pnematicima. Za sada nema govora o dizajnerskim izmenama, ali neke ranije špijunske fotografije pokazuju da možemo očekivati izmenjenu haubu.

Dok se sve to ne desi, publika ipak ima neke druge izbore. Primera radi, samostalna tjuning kuća Hennessey Performance je upravo objavila svoje izdanje Raptora koji možete da vidite na priloženim fotografijama. Nosi ime VelociRaptor i razvija 600 „konja“ iz fabričkog 3,5-litarskog motora, a sve modifikacije po pitanju mehanike i stila se mogu individualno kupiti po ceni od 19.950 američkih dolara.

Kao i sa svim drugim modelima od strane ove kuće, fabrička garancija ostaje. Stara izreka kaže da „koga nema – bez njega se može“, pa dok čekamo na Raptor R, tu će uvek biti VelociRaptor.

AutoRepublika

(275)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments