1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Prava umetnost – Restauriran Jaguar E-Type V12 (GALERIJA)
Prava umetnost – Restauriran Jaguar E-Type V12 (GALERIJA)
0

Prava umetnost – Restauriran Jaguar E-Type V12 (GALERIJA)

624
0
Podelite sa prijateljima:

Pre nego što su XK i F-Type započeli svoj život, XJS je bio najizraženiji sportski model u Jaguarovoj ergeli. Ipak, ako zadremo nešto dalje u prošlost, E-Type je učinio da čak i Enco Ferari „padne na kolena“. Međutim, sa serijom 2, E-Type nekako nije bio na nivou prvenca…

Zatim je na scenu stupila serija 3 1971. godina, drugačija „zverka“ u odnosu na prethodnike, zahvaljujući V12 motoru, derivatu XJ13, sa četiri Zenith karburatora. Duže međuosovinsko rastojanje je seriji 3 podarilo poseban identitet i verovali ili ne, ovo je najređi E-Type.

Proizvodnja je okončana 1975., nakon što je sklopljeno 15.287 primeraka, što je napravilo prostora za XJS. E-Type UK je jedna od malobrojnih kompanija voljnih da „velikoj mački“ vrate stari sjaj, a dotični kupe serije 3 iz 1973. je idealan primerak za to.

Automobil je ofarban u metalik sivu „boju oružja“, a posao je odradio specijalista iz Hedloua, na zahtev vlanika. E-Type UK je započeo temeljnu restauraciju najpre uklonivši britansku „trkačku zelenu“ boju i lavanda plavi donji sloj sa karoserije. Na taj način je otkrivena uobičajena korozija, ali i loša popravka zadnjih unutrašnjih lukova.

Restauratori su poradili na ogibljenju, dodavši prilagodljive GAZ gasne amortizere, uz drugu modernu opremu poput „unapeđenog aluminijumskog hladnjaka i rezervoara za gorivo“. Po želji klijenta, 5,3-litarski V12 je „oplemenjen“ izduvnim sistemom od nerđajućeg čelika, da bi „orkestar“ u vidu tuceta cilindara pružao pravu „muziku“.

Što se tiče enterijera, posao je započet sa popravljanjem zvučne izolacije, implementacijom Oxblood tapacirunga i crnog vinila. RetroSound stereo sistem se savršeno uklopio u armaturnu tablu, zajedno sa modernim opcijama poput digitalnog audio emitovanja.

E-Type UK nije obelodanio cenu za ovaj Jaguar, ali na „lageru“ ima sličan primerak sa etiketom od 175.000 funti. Oba automobila su opremljena sistemom ubrizgavanja goriva, Samco Sport silikonskim crevima, petostepenom transmisijom i osveženim zadnjim ogibljenjem.

AutoRepublika

(624)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments